La începutul lunii septembrie 2019, primăria Câmpulung a scos la concurs postul vacant de arhitect şef – Direcţia Tehnică şi Urbanism – Compartiment Urbanism şi Amenajarea Teritoriului. La concurs s-a înscris o singură persoană, respectiv fostul arhitect şef al primăriei municipale, Anca Mihaela Coşa.

Marţi, 08 octombrie a.c., trebuia să aibă loc prima probă a concursului – proba scrisă, numai că situaţia a fost destul de tensionată şi, singura candidată pe post, a solicitat reluarea procedurii contestând comisia de examinare. Motivele le puteţi afla chiar din declaraţia de presă pe care ne-a transmis-o dr. arh. Anca Mihaela Coşa.

„D E C L A R A Ț I E   D E   P R E S Ă

,Arhitectul-şef desfăşoară o activitate de interes public, ale cărui scopuri principale sunt dezvoltarea durabilă a comunităţii, coordonarea activităţilor de dezvoltare teritorială, amenajarea teritoriului şi urbanism, protejarea valorilor de patrimoniu şi a calităţii arhitecturale la nivelul unităţii administrativ-teritoriale,, menționează art. 36. alin 1) al legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul. Conform aceleiași legi:

Urbanismul are ca principal scop stimularea evoluţiei complexe a localităţilor, prin elaborarea şi implementarea strategiilor de dezvoltare spaţială, durabilă şi integrată, pe termen scurt, mediu şi lung. De asemenea, urbanismul urmăreşte stabilirea direcţiilor dezvoltării spaţiale a localităţilor urbane şi rurale, în acord cu potenţialul economic, social, cultural şi teritorial al acestora şi cu aspiraţiile locuitorilor.

Obiectivele principale ale amenajării teritoriului sunt următoarele:

  1. a) dezvoltarea economică şi socială echilibrată a regiunilor şi zonelor, cu respectarea specificului acestora;
  2. b) îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor şi colectivităţilor umane;
  3. c) gestionarea în spiritul dezvoltării durabile a peisajului, componentă de bază a patrimoniului natural şi cultural şi a resurselor naturale;
  4. d) utilizarea raţională a teritoriului, prin limitarea extinderii necontrolate a localităţilor şi conservarea terenurilor agricole fertile;
  5. e) conservarea şi dezvoltarea diversităţii culturale.

Nu am susținut astăzi examenul pentru ocuparea postului de arhitect șef al municipiului Câmpulung, deși eram singura candidată. Am contestat comisia de examinare. Nici unul dintre membri nu era arhitect. Nici unul dintre aceștia nu avea măcar studii tehnice în domeniul construcțiilor. Nu mi-au făcut cunoscută, deși am cerut să văd, dispoziția primarului municipiului Câmpulung prin care sunt numite în comisie acele persoane ce nu au curajul să-și menționeze numele în clar pe foaia cu subiectele de examen, ci scriind semnături indescifrabile…

În domeniul nostru, prin legea 50/1990 privind lucrările de construcții, se consideră caz penal, atunci când semnezi pentru alte specializări pentru care nu ai diplomă universitară. Cum poți să-ți asumi, să faci subiecte de examen și să verifici răspunsuri în alte domenii. Ne miram că un italian poate pretinde că face operații chirurgicale estetice, dar funcționari publici cu grade atât de mari, pretind că pot examina cunoștințele unui arhitect…

Îmi pare rău de Câmpulung! Îmi pare rău că nu pot să-l ajut! Cu o zonă protejată de valoare națională excepțională, cu un centru istoric ansamblu urban monument istoric, cu faptul că Letopisețul Țării Românești începe cu Câmpulungul, cu povestea despre prima întemeiere a Țării Românești, cu primul document în limba română ce vorbea despre corăbii ce urcau pe Dunăre, în același an când Magellan înconjura Pământul, orașul acesta ar bucura milioane de vizitatori anual, iar câmpulungenii, nu ar putea face față necesarului de servicii în turism. Să nu mai menționăm, că ne aflăm situați pe drumul ce trece Carpații prin culoarul Rucăr-Bran, unde se află situată destinația turistică numărul 1 a României – Castelul Bran, iar drumul național DN 73 leagă, până la urmă două din puținele noastre autostrăzi.

Priviți însă în jurul vostru Câmpulungul care ne înconjoară și ne constituie, localitatea de domiciliu…

Priviți ziarele ce denigrează permanent imaginea… acum o săptămână prin declarații de presă se anunța că postul de arhitect șef va rămâne neocupat pe 10 octombrie 2019…

Încă rezist pentru că sunt mamă. Trebuie să dau un exemplu copiilor mei și copiilor Câmpulungului, continuând să le spun povești despre vremuri de glorie…

Contestația am adresat-o și către Agenția Națională a Funcționarilor Publici din România, care va fi obligată să trimită un reprezentant să cerceteze… situația de la Câmpulung. Până atunci … examenul continuă, cu același candidat, ce blochează organizarea unui alt concurs… până la vremuri mai bune, când cineva va vrea să respecte citatele de lege prezentate la început!

Cu optimism, arhitect Anca Mihaela Coșa, doctorand în urbanism al Universității de Arhitectură și Urbanism, Ion Mincu, București”.

De precizat că, din comisia de examinare au făcut parte:

  1. Secretarul municipiului Câmpulung, Ramona Simion
  2. Directorul economic, Violeta Iarca
  3. Şeful Direcţiei de Asistenţă Socială, Cătălin Bădiţa
  4. Reprezentantul ANFP din cadrul Prefecturii Argeş
  5. Reprezentatul Prefecturii Argeş

Potrivit secretarului municipiului, Ramona Simion, Legea prevede ca din componenţa comisiei să facă parte persoane cu funcţii publice sau funcţii de execuţie. În caz fiind vorba de patru persoane cu funcţii publice şi o persoană cu funcţie de execuţie.

Totodată, subiectele au fost elaborate tot de cei din comisia de examinare, prin “respectarea bibliografiei anunţate”.

Interesant că, Legea este cea care permite unele aberaţii. De aceea nu trebuie să ne mai mire faptul că unele posturi la stat sunt ocupate pe cu totul alte criterii. De aici fiind vizibilă şi lipsa specialiştilor şi haosul administrativ. Calitatea, performanţa, experienţa sau studiile de specialitate devenind doar simpli termeni trecuţi în nişte acte.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.