La finele acestei luni are loc unul dintre cele mai importante evenimente ale anului în curs la nivel de Câmpulung – Împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Şcolii Normale ,,Carol I”, actualul Colegiu Naţional Pedagogic „Carol I”.

Data de 30 noiembrie 1967 devenind oficial ziua „de naştere” a Colegiului, pentru că în ziua Sfântului Andrei – Sfânt Protector al Şcolii, domnitorul Carol I a vizitat Şcoala pentru prima dată.

Momentul, împlinirii a 150 de ani, va fi marcat de lansarea albumului monografic „Colegiul Național Pedagogic „Carol I” Câmpulung Muscel – 150 de ani de existență”.

 „Cald! Miroase încă a tipar! A emoție!

Când, în urmă cu 3 ani, mi-a povestit despre ideea de a face un album despre istoria de 150 de ani a Colegiului, l-am privit sceptică pe profesorul George Radu (n.red. directorul Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” Câmpulung Muscel).

De la discursurile publice până la ședințele Consiliului de Administrație vorbea, deja obsedant, despre istoria școlii, despre marile personalități care au trecut pe aici, ce remarci au făcut acestea la adresa zonei, a școlii, despre educația ce se făcea aici, cunoștea detaliile în cele mai mici amănunte ale construcției propriu-zise (ooo, ne-a înnebunit cu zidul de dren din spatele școlii: dimensiuni, cât a fost săpat, de unde au fost luați banii, etc.etc.etc). Dacă îi aduceai o fotografie veche legată de școală i se lumina fața. Se apucase de citit monografiile zonei și tot ce era scris despre Colegiu.

Anul trecut, s-a pornit tăvălugul: strângere de fotografii, căutare de edituri, model de carte, dimensiuni, format, gândirea evenimentului de lansare la Zilele Școlii, taman la cei 150 de ani de existență… colegi, prieteni, cunoscuți, mai mult sau mai puțin apropiați, au fost puși pe jar. Și-a atras și un colaborator / partener ”cu experiență de carte” – reputatul prof. Adrian Săvoiu.

Au urmat muuuuulte ore de documentare prin arhive, multe drumuri și multe discuții, din partea celor doi co-autori și a oamenilor de pe lângă ei.

Dar, așa cum spun mereu: e mai puțin important travaliul, vital este să se nască copilul! Și ”copilul” ăsta e minunat! O ”bucățică” de 150 de ani de istorie!

Chapeau bas, domnule profesor Radu! Cu bucurie că fac și eu puțin parte din marea familie a caroliștilor!

Joi, 30 noiembrie 2017, ora 12.30 – în cadrul Zilelor Școlii, se prezintă la lumină, are loc lansarea oficială a Albumul monografic ”Colegiul Național Pedagogic ”Carol I” Câmpulung Muscel – 150 de ani de existență”!”, este descrierea foarte interesantă din culisele naşterii monografiei Colegiului făcută de către preşedinta Asociaţiei de Părinţi a şcolii, Carmen Bârloiu.

Programul zilei de 30 noiembrie 2017

         10.45 – Primirea oaspeților

         11.00 – Vizitarea școlii

Vizitarea expoziției de fotografie veche,,O istorie a școlii în imagini”

Vizitarea expoziției de fotografie ,,Colegiul Național Pedagogic Carol I astăzi”  – artist fotograf Sebastian Enache

Vizită la muzeul școlii

         12.00 – Dezvelirea plăcii comemorative „Colegiul Național Pedagogic Carol I – 150 de ani”

Dezvelirea plăcii comemorative „Învățători eroi, absolvenți ai școlii, căzuți în Primul Război Mondial (1916-1918)”

Dezvelirea plăcii comemorative „Învățători eroi, absolvenți ai școlii, căzuți în Al Doilea Război Mondial (1941-1945)”

Tedeum

         12.30 – Amfiteatrul școlii – ,,Trecut, prezent, viitor: Colegiul Național Pedagogic „Carol I” Câmpulung – Muscel

Cuvântul invitaților

Lansarea albumului – monografie „Colegiul Național Pedagogic „Carol I” Câmpulung – Muscel.150 de ani de existență” – de Adrian Săvoiu și George Radu

Spectacol de gală

         13.45 – Masă festivă

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.