1 Martie – Legendele şnurului alb cu roşu şi mărţişoare virtuale!

Ziua de 1 Martie, cunoscută popular ca ziua de Mărțișor, are două legende minunate, care circulă, și astăzi, în spațiul public.

Cele două legende, legate de tradiţia Mărţişorului, sunt strâns legate de apariţia primilor vestitori ai primăverii și strânsa legătură a ghioceilor cu cele două culori ale şnurului roșu și alb.

Prima legendă spune că Soarele, pus de Dumnezeu să lumineze și să încălzească pământul, a fost furat de un zmeu timp de trei anotimpuri, până iarna. Atunci un viteaz l-a înfruntat pe Zmeu și a eliberat Soarele. Eroul nostru a fost rănit în luptă și sângele i s-a scurs pe zăpada albă. După ce zăpada s-a topit, în acel loc au răsărit ghiocei, primii vestitori ai primăverii.

Cea de-a doua legendă spune că Primăvara, aflată la plimbare undeva la marginea unei păduri, a zărit un ghiocel pe care a vrut să-l ajute să crească îndepărtând zăpada din jurul lui. Pentru acest lucru, Primăvara a fost pedepsită de Iarna cea rea și necruțătoare, care a trimis ger și zăpadă, iar ghiocelul a înghețat. Dorind să-i țină de cald cu ajutorul mâinilor, Primăvara s-a rănit la un deget și câteva picături din sângele acesteia s-au scurs peste ghiocel și peste zăpada din jurul lui. Ghiocelul a revenit astfel la viață, Primăvara învingând Iarna.

În tradiția populară se spune că şnurul Mărțișorului, este o funie de 365 sau 366 de zile care a fost toarsă de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Firul Mărţişorului devenind astfel, simbolic, firul anului, mai precis al tuturor zilelor de peste an.

PSD Câmpulung
Președinte Gheorghe MARIN

Martisor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.