„Dacă ne referim strict la judeţul Argeş, diferenţa este vizibilă fie şi numai dacă ne raportăm la perioada ianuarie 2018 – ianuarie 2019. Cel mai recent raport al Băncii Naţionale al României indică faptul că argeşenii aveau la data de 31 ianuarie 2018 în bănci o sumă totală de 4.325.000.000 de lei (inclusiv valută, în echivalent), iar în ianuarie 2019 au ajuns la suma de 4.835.000.000 de lei (inclusiv valută, în echivalent) – vorbim aici despre depozite la termen, disponibilităţi băneşti, operaţiuni repo şi depozite rambursabile după notificare). Aşadar, o diferenţă de 510.000.000 de lei în numai un an de zile, diferenţă înregistrată pe fondul creşterii veniturilor populaţiei (atât la bugetari, cât şi în sectorul privat prin majorarea repetată, de către Guvern, a salariului minim pe economie).
Din păcate, banii pe care argeşenii îi economisesc nu le aduc nici beneficii şi nici nu se întorc în economia reală pentru a contribui la dezvoltarea României, deoarece lăcomia băncilor împiedică acest lucru.
Concret, argeşenii primesc pentru economiile pe care le ţin în depozite bancare de 7 ori mai puţini bani, din dobânzi, decât achită pentru creditele primite de la aceleaşi bănci. Este o discrepanţă foarte mare, de 1 la 7, între dobânzile la depozite şi cele la credite. O discrepanţă care arată dispreţul băncilor atât faţă de cei care îşi păstrează economiile în depozite, cât şi faţă de cei care apelează la instrumentele de creditare. Dispreţul acesta le-a adus însă acele profituri uriaşe, situate cu mult peste media europeană.
Acestea sunt adevăratele motive care au determinat Guvernul să adopte taxa pe lăcomie, o taxă menită să-i protejeze pe români şi să schimbe comportamentul băncilor în relaţia cu clienţii.”, se precizează în comunicatul PSD Argeş.
NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.