Una dintre bijuteriile arhitecturale ale Argeşului a fost pusă pe masa de lucru a parlamentarilor cu speranţa că se vor găsi banii necesari pentru a-i readuce strălucirea de odinioară. Alina Gorghiu, liderul liberalilor argeşeni, împreună cu mai mulţi parlamentari, a depus în această dimineaţă la Senat un important proiect prin care să se ofere un sprijin financiar uriaş unui lăcaş de cult creştin ortodox pentru restaurare şi conservare.

Vorbim aici de Biserica din Golesti, închinată Sfintei Treimi. O ctitorie boierească din secolul al XVII-lea, construită în anul 1646 de către meşterul Stoica, din ordinul marelui vistier Stroe Leurdeanu. Întreg ansamblul arhitectural de la Florica fiind parte importantă a comorii cultural – istorice de nepreţuit a Argeşului.

„La împlinirea a 148 de ani de la înființarea a Partidului Național Liberal, grija pentru conservarea patrimoniului valoros și memoria familiilor Goleștilor și a Brătienilor, două familii cărora le datorăm emanciparea socială și culturală, independența, unirea și dezvoltarea economică reprezintă o prioritate.

Am depus astăzi la Senat, împreună cu colegul deputat Gigel-Sorinel Știrbu și alți zeci de parlamentari, un proiect de lege care vizează sprijin financiar pentru restaurarea și conservarea Bisericii „Sfânta Treime” din Golești – Argeş, monument istoric aflat într-un grad accentuat de degradare.

Nu avem voie să lăsăm în paragină patrimoniul nostru național. Recent, am mers la Biserica din Golești. Dezolant cum un asemenea loc, vizitat de numeroși turiști, mulți străini, riscă să se prăbușească de la o zi la alta din cauza nepăsării autorităților locale. Și nu este de mirare din moment ce ultima restaurare a avut loc în anul 1802.

În prezent, singurele surse financiare pentru restaurare si conservare vin din partea unor mici donații ale cetățenilor conștienți de însemnătatea acestui lăcaș de cult, însă sumele strânse nu sunt niciodată îndeajuns pentru a menține clădirea într-o stare decentă.

După ce legea va fi adoptată, anual se va aloca, de la bugetul de stat, pe o perioadă de 15 ani, suma de 1.000.000 Lei către Biserica „Sfânta Treime” din Golești.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat, în calitate de primă Cameră de dezbatere și urmează să fie trimisă la Comisiile de raport.”, a declarat preşedintele PNL Argeş Alina-Ştefania Gorghiu.

Initiativa de a se acorda acest sprijin Bisericii din Goleşti îi aparţine Alinei Gorghiu, care în urmă cu doar câteva zile a făcut un apel la oamenii de bine pentru a sprijini financiar asezământul bisericesc în care-şi dorm somnul de veci Brătienii.

„Două familii din Argeș au avut o mare contribuție la construcția liberală: Brătienii și Goleștii.

La Florica, unde sunt înmormântați Brătienii, am mers de fiecare dată și am aflat cu bucurie că se vor începe restaurări.

La biserica din Golești, construită în anul 1646, unde sunt înmormântați aproape toți Goleștii, situația este una critică. Monumentul se află într-o stare de degradare nepermisă, dacă ne gândim cât le datorăm acestor oameni care au clădit România Modernă și și-au vândut averile, au fost închiși sau exilați pentru ceea ce suntem azi. Ultima restaurare a avut loc în 1802. Preotul paroh și epitropul mi-au povestit cu lacrimi în ochi despre situația în care se află acest monument istoric.

E inacceptabil ca în locul unde sunt îngropați mai mulți prim-miniștri ai noștri, în biserica unde marele boier Dinicu Golescu, căruia îi datorăm atatea, și Ion Heliade Rădulescu au jurat în altarul bisericii că vor lumina noroadele, vor dezrobi romii, locul unde s-a rugat Tudor Vladimirescu înainte să fie arestat, să cadă în uitare și în nepăsarea autorităților.

Am să vă las datele și contul acestei biserici. Ajutând această biserică, salvăm una dintre cele mai frumoase pagini din istoria noastră.

Vă las imaginile care spun totul.

Parohia Golești, Argeș

CIF 14425346

Cont Bancar: RO 16 BRDE 030 SV 46521710300.”, a fost apelul public făcut de preşedintele interimar al Senatului, preşedinte al PNL Argeş Alina Gorghiu în data de 20 mai a.c.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.