Principalele obiective ale Guvernului liberal în 2021 sunt stimularea relansării economice și menținerea locurilor de muncă. Ministerul Muncii va derula în acest an programe de susținere activă a angajaților și angajatorilor, prelungind măsurile eficiente din 2020 și prin scheme noi de sprijin pentru combaterea șomajului în contextul crizei sanitare și economice prelungite.

Măsurile de susținere în contextul crizei COVID totalizează cheltuieli directe de 14,58 miliarde de lei, la care se adaugă facilități fiscale, granturi și garanții de peste 28,1 miliarde de lei.
• Guvernul va continua să acorde indemnizație de șomaj tehnic până la 30 iunie 2021 pentru angajații din domeniile în care se mențin restricțiile impuse de autorități pentru combaterea răspândirii COVID-19. Suma estimată pentru 2021 este de 798 milioane lei. Indemnizația acordată salariaților este de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut.
Până la 31.12.2020, au primit indemnizații de șomaj 1.198.079 de angajați, în valoare de 4,2 mld. lei.
• Guvernul suportă 50% din salariul angajatului pentru cei care angajează șomeri și persoane tinere, până la data de 1 septembrie 2021:
– Angajatorii ce încadrează în muncă șomeri cu vârsta de peste 50 de ani, care și-au pierdut locul de muncă în perioada stării de urgență sau a stării de alertă, dar și cei care se încadrează în muncă cu normă întreagă, persoane cu vârste între 16 si 29 de ani, primesc lunar 50% din salariul angajatului.
– Suma acordată nu depășește 2.500 lei, pentru o perioadă de 12 luni, cu obligația menținerii contractului pentru minim un an de zile după perioada de subvenționare.
– De această măsură beneficiază, în condiții similare, pentru aceleași categorii de vârste, și angajatorii care angajează cetățeni români care și-au pierdut locurile de muncă din străinătate.
– Pe această măsură, în 2020 s-au încheiat 1.430 de convenții pentru șomeri cu vârsta de peste 50 de ani și 6.816 convenții pentru persoane cu vârsta între 16 si 29 de ani, cu plăți din partea statului de aproape 7 milioane lei, până la 31 decembrie.
• Măsura timpului de muncă flexibil – Programul Kurzarbeit – va continua în 2021. Suma estimată pentru anul 2021 este de 350 milioane lei.
– Angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaților cu cel mult 50% din durata zilnică, săptămânală sau lunară prevăzută în contractul individual de muncă, pentru o perioadă de cel puțin 5 zile lucrătoare, lunar.
– În această perioadă salariații afectați beneficiază de o indemnizație de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă prestate efectiv.
• Guvernul Cîțu susține și anul acesta 41,5% din salariul angajatului, pentru 3 luni, cu o estimare totală de 35 milioane lei:
– Până la data de 30 iunie 2021, pentru angajații care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni se asigură decontarea unei părți din salariu, suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, reprezentând 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate, pentru o perioadă de lucru de 8 ore/zi, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut.
• Guvernul continuă sprijinul pentru angajații care au muncit în 2020 în regim de telemuncă:
– Suma de 2.500 lei se acordă, în ordinea depunerii solicitărilor până la 31 decembrie 2020, pentru angajații care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgență sau a stării de alertă pentru cel puțin 15 zile lucrătoare. Până la 31 decembrie 2020, pe această măsură, Guvernul a plătit 81,5 milioane lei pentru 32.624 de angajați.
• Plătim în continuare indemnizația pentru părinții care își iau zile libere pentru a supraveghea copiii care învață de acasă. Alocarea totală este de aproximativ 58 milioane lei.
– Până la 30 iunie 2021, Guvernul susține angajații care își iau zile libere în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice.
– Indemnizația acordată este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut.
• Fonduri nerambursabile, în 2021, pentru programe destinate tinerilor NEETs, persoanelor inactive și șomerilor. Guvernul estimează cheltuieli în valoare de 703,3 milioane lei, pentru 46.300 de beneficiari:
– Până la 30 iunie 2021, Guvernul continuă programele de sprijin pentru mai multe categorii profesionale care și-au întrerupt /încetat/redus activitatea din cauza epidemiei de COVID-19, inclusiv PFA, drepturi de autor, activități necalificate cu caracter ocazional.
– Măsura s-a aplicat și în 2020, suma cheltuită de la bugetul de stat fiind de peste 1 miliard de lei.

 

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.