DEPUTAT ADRIAN MIUȚESCU, VICEPREȘEDINTE FORȚA DREPTEI – ”ELIMINAREA PENSIILOR SPECIALE REPREZINTĂ UN ACT DE DREPTATE!”

Invitat în studioul Antena 3 Pitești, vicepreședintele Forța Dreptei, deputatul argeșean Adrian Miuțescu a ridicat încă o dată problema pensiilor speciale care ar trebui să fie anulate, fiind considerate de parlamentarii Forța Dreptei ”a fi un furt comis cu mâna statului”.

”Am declarat la Antena3 Pitești că anularea pensiilor speciale ar însemna un act de dreptate față de pensionarii români. În 2020, în timpul guvernării Orban, a fost aprobat în Parlament proiectul de desființare al pensiilor speciale, dar acesta a fost atacat la CCR și considerat neconstituțional.

Proiectele legislative inițiate de parlamentarii din Forța Dreptei presupun desființarea pensiilor speciale și trecerea acestora în integralitate în sistemul de contributivitate. Principiul constituțional al egalității în fața legii și al egalității de tratament din partea statului, fără privilegii și fără discriminări, reclamă aplicarea aceluiași principiu și în cazul pensionării.

Instituirea contributivității înseamnă ca pensia să fie calculată în funcție de câștigul salarial realizat în perioada de activitate profesională. Asta înseamnă că la muncă egală, ca valoare, beneficiezi de pensie egală.

Pensiile speciale înseamnă, de fapt, un furt comis cu mâna statului! Aceasta pentru că presupune redirecționarea de resurse financiare de la bugetul de stat în mod discriminatoriu, fără o justificare legitimă și reală, către anumite categorii de privilegiați.

Ultimul proiect de lege privește desființarea pensiilor speciale în cazul personalului diplomatic și consular, al personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, al funcționarilor parlamentari și asimilat acestora, al personalului Curții de Conturi, al personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, al personalului de specialitate criminalistică și ale aleșilor locali. Anterior, parlamentarii din Forța Dreptei au inițiat desființarea pensiilor parlamentarilor, ca răspuns la o decizie a Curții Constituționale prin care foștii parlamentari au obținut reinstituirea acestor privilegii.

Urmează alte proiecte de lege care să vizeze desființarea pensiilor speciale ale polițiștilor și ale altor categorii de bugetari, cu excepția magistraților și ale militarilor. În cazul magistraților regimul special este determinat de deciziile CCR, iar în cazul militarilor este determinat de regimul complet diferit în care se află acest tip de personal, inclusiv în celelalte state ale NATO.

Intrarea în vigoare a măsurilor referitoare la desființarea pensiilor speciale este propusă pentru 1 ianuarie 2024, iar cele ale parlamentarilor imediat ce este adoptată legea de desființare. Pensiile speciale pentru parlamentari și aleși locali sunt, în fapt, indemnizații care se aplică suplimentar față de pensia de care beneficiază conform contribuțiilor realizate.

Actuala coaliție de guvernare PSD-PNL doar simulează un interes de a rezolva problema pensiilor speciale. În realitate, Guvernul NU a prezentat un proiect de lege din care să rezulte desființarea pensiilor speciale sau aplicarea generală a principiului contributivității.”, a declarat parlamentarul Forța Dreptei la Antena 3 Pitești.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.