În ședința din 31 ianuarie 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate, a admis, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 56 de deputați ai Forța Dreptei și USR și a constatat că Legea privind completarea Legii Cadastrului și a publicității imobiliare nr.7/1996 este neconstituțională, în ansamblul său. Unul dintre deputații care au sesizat CCR a fost și Adrian Miuțescu, vicepreședinte Forța Dreptei.

“Deputaţii Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse Legii Cadastrului, apreciind că este încălcat principiul bicameralismului, dar și că prin aceste modificări sunt puse în pericol proprietăţile românilor. Existau astfel prevederi care încălcau dreptul la proprietate privată. De exemplu, procesul-verbal de vecinătate, necesar pentru înscrierea în cartea funciară a posesiei şi mai apoi a proprietăţii, ar putea fi semnat de oricine foloseşte terenul, chiar chiriaş, în contra intereselor proprietarului. Am sesizat și că, printr-o modificare adusă Legii Cadastrului, au fost introduse ca subiecţi care pot încheia procesul-verbal de vecinătate persoane care nu au nici reprezentarea situaţiei de fapt (din teren), nici pe aceea a situaţiei de drept – istoricul proprietăţii, al hotarelor , conducând la înregistrări în cartea funciară mai mari cu mai mult de 15%”- a declarat deputatul Adrian Miuțescu.
CCR a constatat că, între forma legii propusă de inițiatori, dezbătută și respinsă de Senat, și forma adoptată de Camera Deputaților, există o serie de diferențe semnificative de conținut juridic. Senatul, ca primă cameră sesizată, nu a avut posibilitatea să dezbată și să se exprime prin vot cu privire la domeniul de reglementare al amendamentelor adoptate de Camera Deputaților, fiind prin urmare exclus din procesul legislativ. În aceste condiții, Curtea a apreciat că legea criticată nu respectă principiul bicameralismului, fiind adoptată cu încălcarea prevederilor art.61 alin.(2) și art.75 din Constituție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.