Sâmbătă, 28 aprilie 2018, la Bilceşti – Valea Mare Pravăţ, la doar câteva zile de la împlinirea a 151 de ani de la naşterea primei femei avocat din Europa şi doctor în drept din lume, organizaţia ALDE Câmpulung, sprijinită de Parohia Bilceşti, a organizat un moment dedicat amintirii celei ce a fost şi va rămâne Sarmiza Bilcescu Alimăneştianu.

Născută la data de 25 aprilie 1867, în Bucureşti, cu rădăcini în familia Bilcescu (din Bilceşti – Muscel, actual comuna Valea Mare Pravăţ), Sarmiza Bilcescu devine în 1884 prima femeie din lume admisă la o facultate de drept, în cazul ei, Facultatea de Drept din Paris, instituţie de învăţământ prestigioasă în lume. În 1887 obţine licenţa în drept, iar în 1890 devine prima femeie care îşi susţine teza de doctorat. În 1891 îşi termină pregătirea ştiinţifică şi este admisă în Baroul Ilfov – care în acea perioadă includea şi Bucureştiul. Acest barou era condus atunci de Take Ionescu, iar admiterea unei femei în barou a constituit o premieră în istoria avocaturii.

Sarmiza Bilcescu nu a practicat niciodată avocatura. S-a retras după şase ani şi s-a căsătorit  cu Constantin Alimăneştianu.

S-a stins din viaţă la data de 26 august 1935, pe meleagurile strămoşeşti, fiind înmormântată îmbrăcată în portul popular. Pe ultimul său drum a fost însoţită de peste 4000 de ţărani musceleni, toţi îmbrăcaţi în costume tradiţionale.

„Şi în acest suprem moment prezenţa lor tăcută, evlavioasă, este marele omagiu demn de viaţa ei vrednică: acela al neamului care-şi recunoaşte binefăcătorii.”, este finalul volumului închinat vieţii Sarmiza Bilcescu Alimăneştianu – Viaţa exemplară a unei românce, semnat de Mihail Stoica.

În continuare redăm integral, fără corectură, ceea ce preşedintele ALDE Câmpulung, Florin Bivol a postat pe profilul său de pe un site de socializare cu privire la evenimentul dedicat memoriei Sarmizei Bilcescu Alimăneştianu:

„Comemore – Campulung Muscel/Bilcesti, (28.04.2018)! Sarmiza Bilcescu Alimanisteanu – O Romanca Unica! Prima femeie avocat din Europa și prima femeie din lume cu un doctorat in drept! Evenimentul a fost organizat de către Alde Campulung, cu suportul Parohiei Bilcesti, a administrației domeniului Bilcesti/Alimanisteanu! In anul 1990 , participam(Florin Bivol), aici in calitate de organizator și membru fondator al unui partid, liberal la vremea aceea, la comemorarea lui Dumitru Alimanisteanu, alături de seniorii nostri liberali : Radu Campeanu, Nicu Enescu, doamna Bratianu, Dan Amedeu Lazarescu(tatăl domnului Călin Popescu Tariceanu ! Acum in 2018, in calitate de președinte Alde Campulung, am organizat aceast eveniment, pentru a cinsti memoria familiei Alimanisteanu, a înaintașilor noștri liberali și pentru a nu uita niciodată istoria deosebita a acestor locuri! Evenimentul a fost gazduit de Biserica Bilcesti(construita de catre Dumitru Alimanisteanu), biserica in care, parintele Ilie ne-a incantat cu o minunata slujba de comemorare ! Au fost depuse coroane de flori, Alde Campulung a daruit bisericii potretul Sarmizei, realizat de pictoriul Ciocan Dumitru, iar domnul Dan Teodor Enescu-Vicepresedinte ALDE Campulung, a sustinut un discurs emotionant dedicat Sarmizei Bilcescu Alimanisteanu , prima femeie avocat din Europa si prima femeie doctor in drept din lume, mama lui Dumitru Alimanisteanu, ( descendenta a familiei Bilcestilor) si aparatoare neobosita a drepturilor femeilor ! Ne-am bucurat deasemenea de prezenta deosebita a primarului din localitate Valea Mare, Boncoi Ion si de explicatiile unuia dintre administratorii domeniului Alimanisteanu, specialistul Catalin Badescu, explicatii despre importanta regiunii, ca si statiune pomicola atat in perioada interbelica cat si dupa ! Ulterior ne-am bucurat de o mica plimbare pe fostul domeniu pana la Conacul construit de catre Dumitru Alimanisteanu ( fost liberal , membru al guvernelor interbelice, fost primar si detinut politic in perioda comunista , cel care a avut grija de oameni si de aceste locuri minunate), conac care din pacate, se se afla acum intr-o stare avansata de degradare, ca urmare a unui incendiu si a nepasarii autoritatilor!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.