Unde s-au evaporat peste 400 mii euro din megaproiectul Kretzulescu?

dan sabau kretzulescuNumit la început de drum, adică la 01 aprilie 2013 „megaproiectul Kretzulescu”, proiectul pentru „dezvoltarea infrastructurii turistice a municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex – Parc Kretzulescu” a ajuns aproape de capătul drumului cu indicatorul „eşec pe banul public plătit din buzunarul câmpulungenilor”.
Istoria pe scurt a megaproiectului Kretzulescu seamănă cu un film SF de cea mai proastă calitate.
Megalomanicul proiect botezat cu prescurtare „Kretzulescu” era, în anul 2012, un minunat proiect pe fonduri europene cu o valoare estimată la 41.305.872,18 lei fără TVA şi se credea cu tărie că este proiectul ce va schimba faţa centrală a Câmpulungului.
În 2013, chiar în data de 01 aprilie – cunoscută ca ziua păcălelii, cu fastul de rigoare s-a deschis poarta lucrărilor pentru derularea proiectului. Lucrări începute câteva zile mai târziu de asocierea de firme SC Grup Corint SA Alba Iulia, devenită între timp SC Corint Restaurare SRL Braşov ( ambele cu administrator Dan Sabău), şi SC Harbău SRL Miercurea Ciuc, pentru un contract de lucrări câştigat printr-o interminabilă licitaţie la un preţ subevaluat de 24.778.656,00 lei fără TVA.
La capăt de linie, după doi ani de zile, în aprilie 2015, atunci când gongul a bătut termenul de finalizare al proiectului, asocierea celor două firme constructoare avea realizat doar circa 22% din totalul lucrărilor din cadrul proiectului Kretzulescu.proiect kretzulescu (1)
Tot atunci a început şi războiul între municipiul Câmpulung şi „liderul” Grup Corint SA Alba Iulia (Corint Restaurare SRL Braşov) pentru predarea proiectului în speranţa că va mai putea fi rescos la licitaţie şi finalizat până la finele acestui an.
Numai că, minuni nu s-au întâmplat, iar Grup Corint a rămas pe poziţii şi nu a dat liber proiectului, punând astfel beţe în roate bunelor intenţii ale conducerii primăriei Câmpulung în încercarea de a nu se pierde finanţarea europeană.
La data întocmirii unui raport de vizită din luna septembrie 2015, la cinci luni de când primăria Câmpulung tot aşteaptă ca Sabău să predea proiectul, aşa nefinalizat, se primise suma de 5.270.865,17 lei cu TVA, inclusiv Cererea de Rambursare 20.
Între timp, în lunile mai şi iunie 2015 primăria a mai depus două cereri de rambursare pentru nişte sume care nu ajunseseră în conturile primăriei nici în luna septembrie.
lucrari la proiectul kretzulescu zona gradina publica merciCu toate acestea suma plătită deja societăţii SC Grup Corint SA se ridică la 5.679.836,85 lei fără TVA (un procent din totalul sumei proiectului de 23,07 % lei fără TVA), sumă la care se poate spune că se mai adaugă şi cofinanţarea de 2%, dar şi eventualele cheltuieli neeligibile, precum şi sumele contractelor pentru:
– Servicii de management al proiectului – SC GROSSMANN ENGINEERING SRL (administrator este Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta) – 374.500 de lei fără TVA;
– Achiziţia serviciilor de informare şi publicitate – MEDIA CONSULTA INTERNATIONAL SRL – 554.410 lei fără TVA;
– Servicii de dirigenţie de şantier pentru urmărirea şi verificarea execuţiei lucrărilor aferente proiectului – SPECIALIST CONSULTING SRL – 260.000 lei fără TVA;
– Revizuire şi adaptare Proiect Tehnic, inclusiv Detaliile de execuţie – CONSILIER CONSTRUCT SRL – 355.782 lei fără TVA.

„Eşecul Kretzulescu” sărăceşte bugetul local cu 7.224.528,85 lei fără TVA

kretzulescu (4)Cu alte cuvinte câmpulungenii, contribuabili la bugetul local, au de dat din propriul buzunar suma de 7.224.528,85 lei fără TVA, fără a mai pune în calcul cofinanţarea de 2% şi eventualele cheltuieli neeligibile şi nici faptul că proiectul va mai stoarce bugetul local de nişte sume pentru refacerea proiectului, viitoarea execuţie, etc.
Pe scurt, Câmpulungul a pierdut 41.305.872,18 lei fără TVA bani europeni, fiind specificată aici valoarea iniţială a proiectului, ba mai mult s-a ales cu două parcuri ruină şi cu zona centrală rămasă ca după un bombardament.
Pentru toate acestea câmpulungenii vor trebui să plătească în jurul a două milioane de euro pentru defrişarea Grădinii Publice „Merci”, transformarea în junglă a Parcului Kretzulescu şi conservarea gropilor din Piaţa Primăriei şi de pe Bulevardul „Pardon”, cu avantajul că vor rămâne cu nişte lămpi de iluminat public ce ar putea intra în cartea recordurilor privind preţul (peste 12.000 lei/ bucata – fără TVA şi fără montaj).

Notă de final – pe scurt situaţia proiectului Kretzulescu în cifre exacte

gradina publica merci kretzulescuPlata făcută de UAT municipiul Câmpulung la lucrările executate de firma constructoare la data actuală:
Contract lucrări nr. 5508/373/26.02.2013, încheiat cu asocierea SC GRUP CORINT SA – lider şi SC HARBĂU SRL – asociat, valoare contract 24.617.985,12 lei fără TVA, din care s-a plătit 5.679.836,85 lei fără TVA, adică 23,07% lei fără TVA – 7.042.997,70 lei cu TVA inclus, sumă la care se adaugă şi celelalte cheltuieli din proiect ajungându-se la un gol în bugetul local al municipiului Câmpulung de 8.434.369,26 lei cu TVA inclus.
Valoarea materialelor plătite şi nepuse în operă 114.092,06 lei fără TVA.
Până la data de 07.04.2015 (când a expirat de drept durata contractului de lucrări), constructorul a mai realizat lucrări în valoare de 98.875,74 lei fără TVA, reprezentând un procent de 0,4% din valoarea contractului de lucrări. Aceste lucrări nu au fost plătite, deoarece situaţia juridică a constructorului nu a fost clarificată, situaţiile de lucrări nu au fost corect întocmite, şi nici până la data vizitei din luna septembrie 2015 nu au fost transmise de constructor în forma finală.bordura noua in gradina publica merci
Şi cu toate acestea semne mari de întrebare se ridică asupra unei sume de puţin peste 400 mii euro, o diferenţă de 1.772.132 lei, care a plecat din primăria Câmpulung către Grup Corint, dar care nu este văzută ca eligibilă de ADR. Mai mult, din surse sigure, am putut afla că de această diferenţă habar nu ar avea echipa de management a proiectului, fapt ce duce spre suspiciunea că undeva s-au … evaporat!
Numai o eventuală anchetă a oamenilor legii ar putea elucida cum şi în ce fel s-au cheltuit de 8.434.369,26 lei, bani ce vor fi suportaţi din contribuţiile câmpulungenilor la bugetul local, pentru distrugerea celor două parcuri centrale ale municipiului. Interesant ar fi de aflat cine se face vinovat de risipirea a aproape două milioane de euro pentru nişte bănci, câteva lămpi de iluminat public, ceva borduri de cea mai proastă calitate, multe gropi, nenumărate cabluri neîngropate, etc.

[wzslider info=”true” lightbox=”true”]

1 COMENTARIU

  1. << În cazul Proiectului Kretulescu vă informam că exista deja pe rol Dosarul Penal nr. 1226/P/2015, conţinând printre alte obiective, <> precum şi <>, situate în Municipiul Câmpulung. Aşa cum pomeneşte şi articolul respectiv, acest «mare eşec» este numai bun pentru controlul DNA>>spune arhitectul sef din primaria Campulung

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.