Fundația Conservation Carpathia şi-a înfiinţat propriul Ocol Silvic, dar şi propria asociație de vânătoare. Încă din 2011, FCC gestionează fondul cinegetic nr. 21 „Izvoarele Dâmboviței” şi, din anul 2017, a concesionat fondul cinegetic nr. 22 „Rucăr”.

„Pentru că fondul cinegetic este în apropierea localităţilor Rucăr și Sătic, am pus un accent deosebit pe măsuri de diminuare a conflictelor om-faună.”, este precizarea pe care reprezentanţii FCC au făcut-o pe propriul site de prezentare.

Numai că, lucrurile în teren stau cu totul altfel, iar animalele sălbatice au devenit o prezenţă constantă în gospodăriile rucărenilor.

Potrivit vocilor rucărenilor,  în ultimele două săptămâni, urşii au omorât mai mulţi porci, mai ales în zona Sătic, şi au făcut pagube considerabile într-o gospodărie situată la numai 200 metri de primăria Rucăr.

Duminică, 6 octombrie a.c., la 112 s-a anunţat că un rucărean a fost atacat de-un urs în zona Săticul de Jos, însă tăcerea s-a aşternut rapid peste alerta iniţială. La faţa locului a ajuns o ambulanţă, iar bârfele din sat au luat locul informaţiilor oficiale. Oamenii vorbind că omul a fost atacat de un urs la primele ore ale dimineţii şi că s-a încercat muşamalizarea, iar când a fost chemată ambulanţa s-a constata că „omul băuse şi se lovise” căzând de pe bicicletă.

Totodată, oficial, în noaptea de sâmbătă spre duminică a existat o alertă de urs pe raza satului Sătic, iar pădurarii Ocolului Silvic privat au păzit zona fără a raporta incidente.

Adevărul este undeva la mijloc, mai ales că acum a ieşit la iveală şi un alt atac al sălbăticiunilor la o stână, unde un alt urs ar fi atacat un cioban, iar lucrurile au fost păstrate la secret pentru a nu se face o imagine negativă  Fundației care se ocupă de administrarea unei bune părţi din fondul cinegetic al Rucărului.

Interesant este că, dinspre FCC vin şi alte veşti precum că urşii şi mistreţii atacă, însă nu se pot lua măsuri pentru că „Ministerul nu îi lasă…”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.