Asociaţia bucureşteană AVPS Mioriţa gestionează fauna cinegetică din fondul cinegetic de pe raza Ocolul Silvic Experimental Mihăeşti şi acum este la baza unui scandal de braconaj cinegetic pornit de la cearta din familia unui muscelean.

Dragoş Olaru este consilier local PSD Mihăeşti, dar şi paznic de vânătoare şi, după cum spune, administrează câteva mii de hectare de fond de vânătoare pentru AVPS Mioriţa Bucureşti. Fond de vânătoare ce se regăseşte pe harta judeţului Argeş şi în mare parte în comuna Mihăeşti.

Totul a pornit de la cearta dintre tată, Dragoş Olaru, şi fiu, Dragoş Mihai Olaru, pe nişte oi şi pe banii de la APIA, lucru ce a degenerat în reclamarea tatălui de către fiu pentru braconaj cinegetic.

La începutul acestei săptămâni, Poliţia a fost chemată în satul Drăghici, comuna Mihăeşti, punctul Scorţaru, pentru a ridica şapte trofee de căprior ca probe „de braconaj cinegetic”.

Motivul fiind prezentat de către unul dintre reclamanţi, Dragoş Mihai Olaru, 23 ani, în materialul video.

Aurul verde şi fauna cinegetică au fost şi sunt surse de venit pentru foarte mulţi argeşeni. Pe lângă vânătorile legale, braconajul este afacerea ce angrenează o adevărată maşinărie a pilelor şi relaţiilor sus puse, încât braconierul e cinstit până în momentul în care e prins cu puşca-n mână şi vânatul lângă el.

Şi aşa, animalele sălbatice ajung să dispară unul câte unul până vom ajunge în punctul de a putea admira, spre exemplu, un cerb, un lup sau o vulpe numai la grădina zoologică ori pe pereţii de la Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Foarte interesant fiind că cel prins cu trofeele-n teren, Dragoş Olaru, a tot încercat să se disculpe punând vina pe câinii care ar fi căsăpit sărmanele făpturi, ori pe faptul că leşurile căpriorilor împuşcaţi au fost „abandonate” de vânătorii cu acte în regulă şi el doar le-a „colecţionat”.

Povestea este mult mai complexă şi poate scoate la iveală o serie de nereguli grave din sistemul de stat care ar trebui să gestioneze cu mult mai multă atenţie problema faunei cinegetice, mai ales că în curtea lui Olaru a mai răsărit cândva şi-un lup împuşcat cu sânge rece. Lup ce probabil a apărut deja rănit în faţa paznicului de vânătoare, iar acesta, din prea mare milă l-a luat şi l-a agăţat pe gard.

Rămâne de văzut ce vor stabili oamenii legii, care şi ei sunt acuzaţi de fiul paznicului – vânător că au parte nu numai de vânat, ci şi de partide de vânătoare organizate mai mult sau mai puţin legal.

În acelaşi timp, mai mulţi oameni din comuna musceleană spun că fiul are mare dreptate în privinţa tatălui care încalcă legile nu numai pe partea de braconaj cinegetic, dar şi pe partea de tăieri ilegale de pădure.

Notă:

În anexele nr. 1-7 la Ordinul ministrului Apelor și Pădurilor nr. 428/2017 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru perioada de vânătoare mai 2017 – 14 mai 2018, din 12.05.2017, AVPS Mioriţa apare cu 0 (zero) pe linie la speciile cerb comun, cerb lopătar şi capră neagră, pentru zona Grădiştea, Argeş.

În cotele de recoltă aprobate la căprior (Capreolus capreolus) pentru perioada de vânătoare 1 mai 2018 – 15 februarie 2019. AVPS Mioriţa, pe zona Grădiştea – Argeş apare cu un total de 20 căpriori, dintre care 3 masculi pentru trofeu, 7 masculi pentru selecţie şi 10 femele.

Totalul privind cotele de recoltă pentru specia Căprior pentru întreaga ţară fiind de 27184 exemplare, dintre care pentru întreg judeţul Argeş este de 634 exemplare, dintre care 137 masculi pentru trofee, 183 masculi pentru selecţie şi 314 femele.

Este de menţionat că, sezonul de vânătoare la căpriori masculi este deschis între 15 mai şi 15 octombrie, iar la femele între 1 septembrie şi 15 februarie. Fapt ce poate să fie extras şi din perioada prevăzută de anexele ministrului Apelor şi Pădurilor în care perioada de vânătoare este 1 mai 2018 – 15 februarie 2019.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.