UPDATE, 18.11.2019 – ora 19.35

Încă de la primele ore ale dimineţii de luni, 18 noiembrie a.c., am primit telefoane de la diverse persoane cu funcţii politice, din organizaţiile PSD Câmpulung şi Rucăr, dar şi de la o rudă (a bărbatului găsit decedat în Râul Râuşor) angajat al Serviciului de Ambulanţă Argeş care, după un val de ameninţări, ne-a somat să ştergem articolul pentru că familia sa a fost cea „care l-a întreţinut”.

Salutăm promptitudinea de care a dat dovadă Consiliul Judeţean Argeş prin răspunsul oferit rapid la solicitarea ziarului nostru:

„Ca urmare a articolului apărut în Ziarul Exclusiv din data de 17.11.2019, conducerea Unității de Asistență Medico Socială Rucăr face următoarele precizări:

– Domnul M.N. a fost instituționalizat în cadrul unității în perioada 22.09.2017 – 01.03.2018, după cum rezultă din Contractul pentru acordarea de servicii medico-sociale nr. 86/22.09.2017. Așadar, după data de 01.03.2018, domnul M.N. nu s-a mai aflat în custodia unității.

– Conform declarației notariale nr. 1399/11.09.2017, doamna D.D., în calitate de soră, s-a angajat să achite costul lunar de întreținere pentru domnul M.N. pe perioada instituționalizării. Plata s-a efectuat la casieria unității, și nu prin virament bancar. Astfel, pensia nu a intrat în contul Centrului Medico – Social Rucăr, așa cum se precizează în articol.”, se arată în răspunsul trimis prin poşta electronică de către Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Argeş.

Interesant că, în urma articolului, am mai primit şi alte numeroase telefoane, din zona Rucăr, prin care ni atrage atenţia şi asupra altor cazuri asemănătoare cu cel prezentat de noi.

Fapt ce atrage după sine multe, foarte multe întrebări legate de modul în care se fac internările în „Azilul” de la Rucăr, cine trage sforile, care sunt interesele. Pentru că, numai la nivel de Argeş, există zeci de persoane care ar putea beneficia de serviciile unităţii, însă nu deţin şi pârghiile necesare pentru a putea prinde cel puţin un loc pe lista de aşteptare.

Vorbim de un Centru MEDICO – SOCIAL, aşadar de o unitate ce ar trebui să aibă în prim plan vârstnici cu probleme. Oameni singuri, ce trăiesc din pensii mizere la mila vecinilor sau a rudelor. Oameni cărora le este greu să şi vorbească despre situaţia în care se găsesc, dacă cineva îi şi ascultă.

În cazul de faţă, gura rucărenilor se pare că a scos la iveală o serie de nereguli, pentru că nu vedem rostul vâlvei din jurul subiectului fără să existe ceva putred. Mai ales dacă punem în balanţă şi tot ceea ce ne-a fost dat să auzim urechilor în ultimele ore, multe dintre discuţii fiind greu de redat pentru că, pur şi simplu, par desprinse din filme SF. Discuţii prin care s-a încercat, în primul rând, îngrădirea dreptului la libera exprimare prin presiune şi ameninţare.

Ştie preşedintele CJ Argeş Dan Manu ce se întâmplă în Căminul Medico – Social din Rucăr şi de ce un om internat la „Azil” apare înecat în râu?

La primele ore ale zilei de vineri, 15 noiembrie 2019, oamenii legii au fost alertaţi că în apele Râului Râuşor din Rucăr a fost descoperit trupul fără viaţă al unui bărbat.

Potrivit rucărenilor, care îl cunoşteau destul de bine, bărbatul ar fi plecat de acasă cu noaptea în cap pentru a rezolva nişte probleme.

Nimeni nu ştie ce şi cum s-a întâmplat de omul a ajuns în râu. Poliţiştii ajunşi la faţa locului au deschis un dosar prin care să fie stabilită cu exactitate cauza decesului şi împrejurările în care a avut loc nefericitul eveniment.

Conform celor aflate de noi, bărbatul care şi-a găsit sfârşitul în apele râului, Nicolae Mazăre, de 69 ani, cu domiciliul în Rucăr, era pensionar şi îşi trăia bătrâneţea de la o zi la alta, deşi ar fi beneficiat de o pensie generoasă după ce ani de zile a trudit pe şantier. Supărat pe viaţă îşi îneca amarul în băutură, iar atunci când era găsit acasă i se aducea mâncare prin serviciul de catering, de care beneficiază Căminul Medico – Social Rucăr, de către consilierul local independent Gheorghe Surdu (cunoscut ca Pestriţu).

Totul pentru că omul ar fi fost internat cu acte în regulă la Unitatea de Asistenţă Medico – Socială din Rucăr, deşi stătea acasă la el şi nu mai beneficia de pensie (intrată în contul Centrului Medico – Social Rucăr), ci doar de câte o masă caldă din când în când. Oare cei ce au în subordine „Azilul” din Rucăr, respectiv Consiliul Judeţean Argeş, domnul preşedinte Dan Manu, ceilalţi subalterni ai săi ce îşi fac munca din birou, cunosc situaţia?

Aşteptăm un punct de vedere oficial, mai ales că la ora actuală „Azilul” este condus  (prin numire, nu concurs) de către contabila unităţii.

Este foarte interesant de aflat, oficial, şi dacă mai există cazuri asemănătoare cu cel al lui Nicolae Mazăre, despre care nu s-ar fi aflat dacă omul nu ar fi fost găsit fără viaţă în apele râului, în loc să fie acolo unde plătea lunar – la „Azil”.

Dacă totul este adevărat, situaţia este cât se poate de gravă în situaţia în care există zeci de bătrâni singuri care au nevoie de ajutor, dar din câte se poate concluziona pot să devină uşor victimele unui sistem întortocheat.

Ca să nu mai vorbim de contractele pe care le are încheiate respectivul Centru Medico – Social din subordinea îngăduitorului şef de judeţ Dan Manu. Pentru că un mare semn de întrebare ridică şi contractul de catering cu servicii prestate personal de către un consilier local rucărean.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.