Preotul Cătălin Biţan, preot de caritate la Capela Spitalului Municipal Câmpulung, capelă ce a ajuns Biserică în curtea unităţii de sănătate publică, ba chiar şi Parohie sub protecţia Sfântului Pantelimon, vine cu o nouă solicitare către autorităţile locale.

Preotul Biţan, angajat pe ştat de plată la Spitalul Câmpulung, a prins momentul Sfinţirii Computerului Tomograf, chiar în ziua Sfântului Pantelimon – doctor fără de arginţi, ocrotitor al medicilor şi al tuturor celor suferinzi, pentru a-i solicita public primarului Liviu Ţâroiu să ofere Spitalului Municipal Câmpulung posibilitatea de a-l avea ocrotitor pe Sfântul Pantelimon. Răspunsul edilului venind rapid că municipiul Câmpulung îl are ocrotitor pe Sfântul Ilie, iar în curtea Spitalului se găseşte Biserica al cărei Hram este cel al Sfântului Pantelimon.

Interesant este că, din câte se pare, preotului angajat la stat, ca preot al Spitalului Municipal Câmpulung, apare în documentele Arhiepiscopiei ca fiind preot de caritate la Biserica de la Spital, Biserică ce are o istorie aparte încă de la momentul înfiinţării sale.

Este de amintit că, preotul are la activ mai multe păcate legate de lucrurile necurate făcute la umbra sutanei, căci în trecut sub aripa ocrotitoare a Bisericii a făcut afaceri cu maşini donate folosindu-şi influenţa duhovnicească pentru a înfiinţa Parohia „Sfântul Pantelimon Spital Câmpulung”, despre care mai marii săi nu avea nici un habar până ce presa judeţeană nu a scos la iveală acest lucru. Parohie înfiinţată iniţial, fără ştiinţa nimănui, pentru a putea primi ca donaţie maşini de la unele instituţii publice.

În timp, păcatele preotului au fost date uitării, iar Parohia din curtea Spitalului Municipal Câmpulung a intrat în legalitate de la statutul de Capelă, în actele iniţiale, la cel de Biserică cu acte în regulă, dar cu un preot, încă, plătit de Spital. Fără a se cunoaşte nici acum ce şi cum este cu terenul de sub lăcaşul de cult creştin ortodox, şi dacă în actele Spitalului apare Parohia sau tot capela.

Acum, pretenţiile preotului de caritate au crescut şi şi-ar dori să cuprindă şi întreg Spitalul sub aripa sa ocrotitoare, posibil fiind ca-n viitor Spitalul Municipal Câmpulung să devină bun în averea BOR. Adică, să-auzim într-o bună zi că Spitalul Municipal Câmpulung a devenit prima unitate medicală deţinută de Biserică la nivel de Argeş. De parcă ne-ar mai mira ceva!

Şi totul în contextul în care se poate spune că afacerea „Biserica” este una dintre cele mai profitabile afaceri la această oră în România. Pornind de la taxele percepute legal şi până la „micile atenţii” pe care orice bun creştin le dă preotului cu diverse ocazii mai mult sau mai puţin fericite.

Articol apărut în “Jurnalul de Argeş” în anul 2012

“Afacerile din buzunarul sutanei!

În curtea Spitalului Câmpulung, printr-o parohie fantomă, se primesc şi se fac donaţii

Încâlcite sunt căile Domnului, dar şi mai încâlcite par a fi căile alese de un preot pentru a-şi „ridica” propria parohie… nu oriunde, ci chiar pe domeniul public din curtea Spitalului municipal din Câmpulung.

Povestea din spatele unor donaţii de la stat către biserică sunt cusute cu un ghem de sfoară albă.

Săptămâna trecută, mai multe televiziuni naţionale au făcut publică o listă cu maşini de lux livrate de Guvern, în ultimii doi ani, către mai multe primării PDL şi instituţii de cult din ţară, precum mănăstiri, parohii şi biserici. Pe respectiva listă apăreau şi două autoturisme donate de stat, prin diverse direcţii ale finanţelor publice, către primăria Albeştii de Muscel şi Parohia „Sfântul Pantelimon” Câmpulung.

Primarul portocaliu al comunei Albeştii de Muscel, Ionel Năftănăilă, ne-a declarat cu privire la maşina primită donaţie de la stat că „Am refuzat-o! Mi-au repartizat un Chrysler Concorde veche.  Am fost să o văd în Vamă la Albiţa şi a fost dezamăgire totală. Era o maşină aproape distrusă aşa că am refuzat să o iau. Am procesul verbal prin care am refuzat să o iau!”

În ceea ce priveşte cea de-a doua maşină, un Renaul Kangoo din 2001, repartizată Parohiei „Sfântul Pantelimon”, putem spune că ne-a fost destul de greu să găsim nu numai parohia cu pricina, dar şi maşina în cauză, care până la urmă a fost primită cu titlu gratuit (de la Direcţia Finanţelor Publice Olt – la data de 01 septembrie 2010), de către preotul Cătălin Biţan, şi mai apoi donată lăcaşului de cult creştin ortodox „Valea Mănăstirii” din Ţiţeşti în data de 09 noiembrie 2010.

Şi pornind de aici, după mai multe căutări am reuşim să descoperim şi că în „subsolurile” Bisericii Paraclis din cadrul Spitalului municipal Câmpulung există şi Parohia „Sfântul Pantelimon -Spital”, o parohie existentă numai într-un certificat fiscal şi printr-o ştampilă, ambele în posesia preotului Cătălin Biţan.

Cum spuneam încă de la început toată povestea parohiei este cusută cu sfoară albă, căci nimeni, decât preotul, nu avea cunoştinţă de existenţa acestei parohii în Câmpulung.

Parohia „Sfântul Pantelimon – Spital” nu apare în evidenţele Protoieriei Câmpulung, nici în cele ale Spitalului municipal, dar nici în cele ale primăriei. Apare însă în evidenţele fiscale ale Finanţelor Publice şi ca Biserica „Sfântul Pantelimon – Spital” în rolul primăriei Câmpulung, rol prin care se fac de ani buni plasări auto. Rol în care şi la ora actuală se află înregistrate trei autoturisme, două marca Dacia şi un Audi A6.

Contactat pentru a ne arăta calea cea dreaptă în ancheta începută, preotul Cătălin Biţan a început dialogul cu noi minţind în mod josnic, declarându-ne iniţial că a primit maşina şi să el este cel care îi plăteşte toate dările către stat, mai mult că nu ne-o poate arăta pe motiv că e plină de zăpadă. A doua zi a întors declaraţiile recunoscând că maşina a fost donată către „Valea Mănăstirii”, considerând că nu este un lucru prea important încât să îi intereseze şi pe jurnalişti.

Mai mult de atât, semnele de întrebare din jurul Bisericii Paraclis din cadrul Spitalului Câmpulung s-au înmulţit odată cu declaraţia directorului Spitalului, medicul Grigore Stănescu, care ne-a spus că „în evidenţele Spitalului Câmpulung (n. red. „Parohia”) apare ca şi paraclis, nicidecum ca parohie. Nu s-a primit nici un act oficial prin care să fim înştiinţaţi că s-ar numi Parohia Sfântul Pantelimon. Ce pot spune clar că preotul este angajatul spitalului din anul 2002”.

Tot de la spital, unde preotul este angajat, am mai aflat că acesta are în inventar doar opt găleţi şi o ruletă, nu şi vreo maşină sau altceva mai de valoare. Normal fiind ca măcar actele maşinii primită cu titlu gratuit de la stat să fi trecut vreodată prin dosarele de inventar ale spitalului, ci nu doar prin buzunarul preotului.

Tot la fel de interesant este şi modul în care preotul introduce şi scoate de pe un rol al primăriei autoturisme care sunt scutite de taxe şi impozite figurând ca înscrise pe „Biserica Sfântul Pantelimon – Spital” o construcţie parte din patrimoniul spitalului municipal, chiar cu adresa din strada Dr. Costea nr. 8 adresa spitalului, fără ştirea proprietarului, respectiv instituţia de sănătatea publică.

Ca scurt istoric al Bisericii Paraclis din Spitalul municipal putem spune că sunt multe necurate în acest caz, unde ne vom rezoma deocamdată să punem doar semne mari de exclamare:

–  în anul 2001 preotul Cătălin Biţan primeşte din partea mai marilor bisericii o decizie de numire ca preot la Parohia „Sfântul Pantelimon – Spital” !

– tot în anul 2001 preotul înregistrează la Finanţe Parohia „Sfântul Pantelimon – Spital” şi i se eliberează un certificat fiscal în baza căruia „croieşte” şi o ştampilă! Cu menţiunea că nu deţinea nici un metru pătrat de teren în curtea spitalului pentru a avea un sediu fizic!

– în 2002 încep demersurile cu primăria Câmpulung pentru obţinerea aprobărilor pentru construirea unei capele a spitalului! Astfel că prin Consiliul Local se dă în folosinţa gratuită a spitalului o suprafaţă de teren din domeniul public (locul unde este actuala Biserică Paraclis) pentru 49 de ani!

– tot în 2002 preotul Cătălin Biţan devine angajat al spitalului municipal!

            – în 2008 se primeşte altă autorizaţie de continuare a construcţiei pentru Biserică Paraclis în curtea spitalului municipal Câmpulung! Autorizaţia se dă în urma cererii „Patriarhiei Române – Eparhia Argeşului şi Muscelului prin preot Cătălin Biţan” pentru continuare lucrări la Biserica Paraclis în incinta Spitalului în strada Dr. Costea nr. 8!

– în iulie 2010 este sfinţit noul locaş de cult creştin ortodox cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, dar nu şi vreo parohie!

– în septembrie 2010, Parohia existentă doar pe un certificat fiscal primeşte o maşină de la stat, maşină care este donată mai departe unei mănăstiri!

Potrivit surselor, preotul Cătălin Biţan a mai beneficiat de donaţii din partea statului sau a bisericii, căci înainte de a fi ridicată Biserica Paraclis din curtea spitalului municipal preotul a primit din partea Protoieriei Câmpulung o maşină Dacia. Nu ni s-a confirmat de către preotul Biţan dacă şi ultima maşină, Audi A6, înregistrată pe fantomatica parohie este tot o donaţie!

Poate la toate acestea ne va răspunde Arhiepiscopia, deoarece am întâlnit deja mai mulţi interesaţi să-şi facă o parohie pe treptele primăriei Câmpulung nu neapărat pentru a şi ridica o biserică, ci doar pentru a putea beneficia de avantajele sutanei, măcar acelea legate de înregistrarea maşinilor fără a mai plăti taxe şi impozite.

Cazul în sine este mult mai amplu şi plin de necunoscute. Legal doar spitalul municipal putând fi cel care ar putea înregistra la adresa din strada Dr. Costea nr. 8 vreo maşină.

Şi încă nu ne-am pus întrebări despre cum şi în ce mod sunt gestionaţi banii primiţi ca donaţii pentru Biserica Paraclis şi dacă Protoieria este cea care trebuie să înceapă o anchetă în paralel cu autorităţile publice locale şi conducerea spitalului?”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.