La finele anului 2018 primăria Câmpulung şi-a făcut publică intenţia de a găsi o firmă care să se ocupe de modernizarea zonei centrale a municipiului, respectiv zona Bulevardului „Pardon”.

Astfel că, la data de 20 decembrie 2018, pe SICAP, a apărut anunţul de participare simplificat numărul SCN1033597.

Proiectare + Execuţie + Asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru Reabilitare strada Negru Vodă și strada Republicii de la intersecția cu strada Poenaru Bordea până la intersecția cu strada Petre Zamfirescu, în Municipiul Câmpulung

Valoarea totală estimată a contractului este 5.576.339,9 lei fără TVA alcătuită din:

–  proiectare 143.585 lei fără TVA

–  asistenţă tehnică 26.252,49 lei fără TVA

– construcţii – instalaţii: 5.406.502,41 lei fără TVA

„Se vor efectua lucrări de modernizare şi amenajare a str. Negru Vodă şi Republicii între str. P. Bordea şi str. P. Zamfirescu şi M Eminescu. Lucrările respective vizează: partea carosabilă + parcări, trotuare, spaţii verzi, relocarea instalaţiei de electricitate, montarea de mobilier stradal, reabilitarea instalaţiei de apă”.

Într-un final, dintr-un vraf de documente ce nu fac decât să-ncurce şi mai mult lucrurile, contractul a fost semnat cu SC CONTEH BARENGOTT SRL (Dâmboviţa) pentru suma de 5.530.577,91 lei fără TVA. Deşi în unele dintre datele apărute în mediul online este vorba de o asociere de trei firme, toate deţinute de familia Răuţoiu (SC Ratelen Construct SRL şi SC Grup Concif SRL şi liderul grupului societatea Conteh Barengott SRL).

În „stiva” de documente apărute în spaţiul virtual, pe SICAP, dar şi pe alte site-uri de profil, datele privind atribuirea contractului, încheierea contractului, etc. diferă. Aşa cum tot datele oficiale, unele chiar de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice atestă faptul că firma care a încheiat contractul cu primăria municipiului Câmpulung nu a avut activitate în ultimii ani, mai exact din anul 2014, pe când SC Conteh Barengott SRL avea ca domeniu de activitate „transporturi rutiere de mărfuri”.

Mai mult de atât, la Finanţe există o declaraţie din care reiese că societatea în cauză „nu a desfăşurat activitate de la data înfiinţării până la 31.12.2018”.

În timp ce pe o platformă de monitorizare a firmelor apare negru pe alb că societatea Conteh Barengott SRL şi-a declarat inactivitatea la data de 23.04.2014 şi a fost reactivată la data de 18.03.2019… după ce a semnat contractul nr. 6738/25.02.2019, cu primăria municipiului Câmpulung, pentru o lucrare de mai bine de 1,5 milioane euro. Chiar dacă poate părea foarte ciudat că data atribuirii contractului a fost 03.04.2019, potrivit unei alte documentaţii apărute în sistemul de achiziţii publice.

Posibil, şi mai mult ca sigur, că cei din comisia de evaluare (toţi angajaţi ai primăriei Câmpulung) au realizat că au încheiat un contract astronomic cu o firmă inactivă şi au încercat să acopere gafa cu detalii aşa zis publice.

O altă variantă este aceea a unei alte încrengături, des folosită în sistemul în care este vorba de bani publici. Aici putând să fie vorba de preluarea activelor unei alte societăţi comerciale. Posibilităţile de a se obţine cu destulă uşurinţă, de către cine trebuie, contracte cu statul fiind infinite.

Şi totul în condiţiile în care o altă asociere de firme a fost „inacceptabilă”, pentru că „nu a avut trei contracte în ultimii cinci ani, de cel puţin cinci milioane lei fără TVA, la nivelul unuia sau cel puţin trei contracte”, dacă este să ne luăm după justificarea dată de aceeaşi comisie de evaluare formată din: Marian Bădescu (soţul unei consiliere locale PSD), Sorin Bălăşcan şi Bogdan Popescu (ambii cu vechi ştate la capitolul investiţii din bani publici), Nicolae Crânguş şi Mihaela Bădescu.

Cert este că la primăria Câmpulung totul pare a fi posibil. În condiţiile în care firmele asociate „liderului” Conteh Barengott SRL sunt aceleaşi firme care nu şi-au respectat termenul de execuţie al proiectului de modernizare al Pieţei Primăriei Câmpulung. Însă ce rost mai are să ne împiedicăm de termene, când la baza lucrărilor stau acte la limita legalităţii, dacă nu chiar cu un iz atât de penal de-ar da pe spate o întreagă armată de procurori. Asta ca să nu mai intrăm şi în subiecte legate de subcontractarea unor lucrări, cu toate că în contracte se regăseşte clauza ce nu permite astfel de mânării, dar şi de achiziţionarea materialelor şi de firmele de unde se fac aceste achiziţii. Un întreg lanţ al  slăbiciunilor unde SICAP-ul nu este decât un instrument ce ajută primăria să îşi dea cu stângul în dreptul încercând să îşi ferească capul în cazul în care pică, de la o înălţime considerabilă, direct într-o prăpastie plină cu (să-i spunem elegant)… murdărie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.