În data de 13.11.2013, una dintre societăţile administrate de „neamţul Christoph”, SC Sănătate şi Natură SRL, a reuşit să-şi facă potecă spre intrarea în Obştea Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni, obţinând până la urmă 30 la sută din averea în dramuri a moşnenilor. Pentru ca în luna mai 2014 să devină moşnean cu acte în regulă.

După patru ani de zile, în data de 13 mai 2018, acelaşi cetăţean german, considerat cel mai mare proprietar de pădure din Muscel şi care administrează mii de hectare de fond forestier în Argeş, a dorit să introducă în Obştea Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni şi o altă societate pe care o administrează, respectiv SC Yeti SRL. În acel moment, dată fiind şi schimbarea conducerii OMRD (înlocuirea lui Sever Soare cu Sorin Bălănică), moşnenii s-au trezit la realitate şi au realizat că sunt numai la un pas de a-i oferi cetăţeanului german Promberger Christoph Franz Johannes nici mai mult, nici mai puţin de 60 la sută din Obşte. Aşa s-a ajuns ca între „neamţ Christoph” şi OMRD să înceapă lupta prin instanţele de judecată.

„Moşneanul” SC Sănătate şi Natură SRL  a solicitat instanţei anularea actului şi constatarea nulităţii absolute a Hotărârii generale a OMRD din 13.05.2018, mai exact anularea deciziei moşnenilor de a îşi alege o altă conducere şi de a nu primi un nou „moşnean”, în caz SC Yeti SRL.

Mai mult, „neamţul” a pierdut orice drept de a rămâne în OMRD, prin anularea unui act adiţional al statutului OMRD, care dădea dreptul oricărei persoane fizice sau juridice să devină moşnean.

Actual, „neamţul”, care intrase în Obşte şi reuşise să obţină un procent de 30 la sută prin SC Sănătate şi Natură SRL, şi mai vroia să obţină majoritatea cu încă un procent de 30 la sută pentru SC Yeti SRL, încearcă în continuare să obţină un verdict favorabil prin anularea alegerilor din luna mai 2018, din cadrul OMRD. Ceea ce ar duce, implicit, la anularea tuturor deciziilor luate de noua conducere, precum aceea de anulare a anexei Statutului şi de obţinere a majorităţii dramurilor de către firmele administrate de cetăţeanul german.

Rămâne de văzut cum vor decurge lucrurile în contextul în care în joc sunt  41319,5 dramuri, reprezentând 3768,64 ha pădure şi 1629,1 ha păşune.

În 2013:

Ofertă de nerefuzat… „Neamţul Cristoph” dă 2 milioane de euro să intre în Obştea Rucăr

Reprezentantul SC Sănătate și Natură oferă 1.000 lei pe un dram, de peste șase ori mai mult decât se vinde acesta în momentul actual. Scandalul iscat în jurul Obştei Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni a împărţit moşnenii în două tabere. Pe de-o parte există cei care vor să-şi vândă dramurile neamţului Cristoph Frantz Johannes Promberger, reprezentantul SC Sănătate şi Natură SRL, şi pe de alta cei care doresc ca obştea să redevină ceea ce a fost.

Gruparea anti-neamț, formată din magnatul Pârnuță, generalul Bârloiu și primarul din Dâmbovicioara

În data de 13 octombrie 2013, conducerea OMRD a convocat, la „Hanul Veseliei”, o şedinţă extraordinară a adunării generale a moşnenilor rucăreni şi dâmbovicioreni pentru a repune în discuţie intrarea SC Sănătate şi Natură SRL în rândurile Obştei. Pericolul ca neamţul să devină proprietar nu numai pe avuţia OMRD, dar şi pe întreg fondul de vânătoare şi pe munţii primăriei Rucăr (pentru care are intenţia să liciteze) a creat un grup de iniţiativă al moşnenilor, condus de oamenii de afaceri Ion Pârnuţă şi Ilie (Uţă) Miloşi, de generalul Viorel Bârloiu şi de primarul comunei Dâmbovicioara, Dumitru Secăreanu. „Grupul s-a format pentru a împiedica cu orice chip intrarea neamţului în OMRD, ştiindu-se că acesta este interesat de cumpărarea dramurilor şi de a ajunge proprietar al Obştei. Eu nu am niciun interes. Nici pe cel de a cumpăra mai multe dramuri decât deţin, nici pentru a ocupa un loc în consiliul de administraţie al Obştei. Vreau ca Obştea să rămână a rucărenilor, aşa cum a fost. Obştea suntem noi, rucărenii şi dâmboviciorenii, nu neamţul”, a declarat Ion Pârnuţă.  Ca primă măsură pentru ca OMRD să nu ajungă pe mâini străine, grupul de iniţiativă a  obţinut de la instanţa de judecată o ordonanţă prezidenţială prin care blochează actul adiţional apărut la statutul OMRD şi prin care moşnenii ar fi putut deţine 30 la sută din numărul total de dramuri, dar le pot şi înstrăina cu girul adunării generale. Moşnenii din grupul de iniţiativă doresc să se revină la vechiul statut, făcut de bătrâni în anul 1923, prin care fiecare moşnean avea aceleaşi drepturi şi nu exista posibilitatea înstrăinării dramurilor. Cum în joc sunt şi sume astronomice, fiind vehiculat că „neamţul Cristoph” ar da chiar şi 1.000 lei pe un singur dram, bătălia pentru intrarea acestuia în OMRD va fi una crâncenă. Cei ce doresc să-şi vândă dramurile şi care au fost de acord cu şedinţa extraordinară a OMRD din 13 octombrie, deţin, la vedere, 8484 dramuri, însumând la preţul neamţului aproape 8,5 milioane lei. Nume luate aleatoriu din lista cu pricina ne-au confirmat că doresc vânzarea şi că neamţul oferă mai mult decât cei ce sunt moşneni în momentul de faţă, mai exact că preţul unui dram a fost crescut de neamţ de la 150 la 1000 de lei pe dram. Cum în joc sunt toate cele 41.319,5 dramuri ale OMRD (41.319.500 lei – aproape 10 milioane de euro), este de aşteptat să se lase cu un mare scandal.

Ion Vorovenci: „Eu sunt de acord să vând. Neamțul nu o să plece acasă cu munții noștri”

„Eu sunt de acord să vând. Neamţul nu o să o ia acasă. Nu are cum să plece cu munţii noştri. Dacă mai rămân ai noştri, va rămâne pădurea cheală. Neamţul nu taie nimic. Regenerează. Trebuie să se creeze un mediu concurenţial”, ne-a declarat Ion Vorovenci, unul dintre moşnenii care doreşte să-şi vândă dramurile. În replică pentru cele declarate de iniţiatorii grupului de iniţiativă, preşedintele OMRD Sever Soare ne-a declarat că „Cine poate să vândă haina mea după mine? Decât eu, dacă vreau să o vând, o vând, dacă nu, nu o vând! De această dată consiliul de administraţie se abţine, este neutru. Pentru a nu ieşi discuţii eu mă abţin. Obştea se învecinează aproape în toate proprietăţile cu SC Sănătate şi Natură. Ei, dacă ar fi răi, ne-ar pune piţigoiul şi nu ne-ar mai lăsa să intrăm în proprietatea noastră. Este imposibil ca neamţul să devină proprietar pe Obşte. Dar, sunt foarte mulţi ca şi mine, care nu vând. Am şi eu dramuri şi vreau să le las copiilor, nu să le vând. Nici să plece cu o parte din Obşte nu poate, pentru că proprietatea este în devălmăşie.”

Grupul de iniţiativă, care are peste 50 de membri până în prezent, se va întruni şi sâmbăta aceasta la primăria Rucăr pentru a pune la cale modul în care vor acţiona în continuare, luându-se deja decizia ca actuala conducere a OMRD să fie schimbată cât de curând, iar trecerea la vechiul statut să se facă cu ajutorul instanţei de judecată.

În speranţa că va intra de această dată în rândurile OMRD, „neamţul Cristoph” a promis că va cumpăra, în primă fază, dramurile scoase la vânzare de un grup de moşneni, în sumă de aproape 2 milioane de euro, ceea ce ar reprezenta circa 20 la sută din întreaga avere a Obştei.

„Neamţul” vrea şi ariile protejate ale zonei Muscel

Cert este că „neamţul Cristoph”, cel care deja deţine peste 10 mii de hectare de pădure, îşi doreşte şi toţi munţii Muscelului, nu numai pentru aurul verde, dar şi ca fond de vânătoare, mai nou licitând şi pentru ariile protejate deţinute în zonă de statul român. În acest scop, SC Sănătate şi Natură SRL şi-a trimis soli la Lereşti, Valea Marea Pravăţ şi la Albeştii de Muscel, pentru a licita pentru ariile protejate ce vor fi scoase la licitaţie în 16 octombrie.

„Se scot la licitaţie arii protejate. De exemplu, acum, pe 16 octombrie, va fi licitaţie pentru aria Râul Târgului şi Râuşor. Neamţul vrea să participe şi el şi a venit la mine printr-un cetăţean şi a făcut o solicitare. M-am interesat pe unde mai are, auzisem de scandalul de la Rucăr şi am refuzat. I-am spus că trebuie să vorbesc în Consiliul Local şi abia atunci pot să-i dau un răspuns, aşa că a renunţat”, ne-a declarat primarul comunei Albeştii de Muscel, Ion Năftănăilă.

„Noi le-am dat doar avizul de principiu pentru participarea la licitaţie. Ştiu că au fost şi la Dâmbovicioara. Mai multe nu pot să spun pentru că nu ştiu”, ne-a declarat şi primarul comunei Valea Mare Pravăţ, Ion Boncoi.

Lista celor care doresc să își vândă dramurile neamțului

– Mihai Cristian Negoescu – 956 dramuri

– Mihaela Geta Profir – 231,546 dramuri

– Andreea Ignătescu – 413,093 dramuri

– Miron Smeureanu – 679,639 dramuri

– Nicolae Gănescu – 220,525 dramuri

– Dan Teodorescu Fianu – 3019,538 dramuri

– Tudor Arsulescu – 296,300 dramuri

– Maria Idor – 23,750 dramuri

– Ion Vorovenci – 488,500 dramuri

– Peter Dan Dimăncescu – 783,5 dramuri

– Florin Bunescu – 207,687 dramuri

– Dragoș Gănescu – 220,525 dramuri

– Cornelia Băjan – 189,40 dramuri

– Nicolae Gabriel Constantinescu – 207,687 dramuri.”, se preciza în data de 16 octombrie 2013 într-un material realizat de Ioana Ştefan pentru Jurnal de Argeş.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.