Ne întrebăm de ce e haos în construcţiile de la Câmpulung! Dan Cristian Dumitrescu, arhitectul şef din primăria Câmpulung, e paralel cu funcţia

arh sef primaria campulung (2)„Cine e mai şef în primăria Câmpulung?” este problema actuală ce-i macină pe mulţi dintre angajaţii la stat. Cum nu prea se mai ştie nici cine conduce municipiul, şefia la nivel de primărie e împărţită între cabinetul „vice Ţâroiu” şi cabinetul „vice David”.
Dar cum există şi excepţii, în primăria Câmpulung au cam început s-apară personaje angajate la stat… degeaba, care încearcă şi-şi impună propriile reguli.
Mai precis şi la obiect, sub viza viceprimarului Liviu Ţâroiu, arhitectul şef Dan Cristian Dumitrescu se vrea dictator şi ca prim pas înspre mărire a redactat un referat mai mult decât bizar, un referat prin care mai că recunoaşte că tot ce s-a întâmplat până acum în directa sa subordine ori l-a depăşit ca atribuţii ori a fost atât de interesat de funcţia pe care a stat mai mult ca voiajor (în condiţiile în care a avut mai multe zile de concediu sau „teren” decât de prezenţă la serviciu) încât pare că nu cunoaşte nici măcar titulatura corectă a Serviciului pe care-l reprezintă.
Ca o paranteză şi pentru o mai bună informare menţionăm că şeful Serviciului Tehnic, Urbanism, Amenajarea Teritoriului, condus cel puţin scriptic de arhitectul şef Dan Cristian Dumitrescu, are în componenţă două compartimente, respectiv compartimentul urbanism, control în construcţii, amenajarea teritoriului şi compartimentul transport public local.
De când a venit în primăria municipiului Câmpulung, pe un post ce-a fost vacant ani buni, mai exact din data de 10 iunie 2014, arhitectul şef Dan Cristian Dumitrescu nu s-a prea evidenţiat prin muncă, ci mai mult s-a plâns de imposibilitatea de a evolua datorită remuneraţiei precare şi imposibilităţii de a-şi mai mări veniturile din munca-n particular.
Preocupat mai mult de cum ar putea găsi o cale de câştig extrabugetar, arhitectul şef a uitat să-şi studieze fişa postului pentru a vedea ce are în subordine şi de a reţine, măcar, titulatura corectă a Serviciului pe care-l şi conduce.

Un referat buclucaş l-a dat de gol că l-a interesat doar funcţia nu şi atribuţiile

referat 1Astfel că, recent, o minune pare să-l fi trezit din letargie cât să-şi arunce ochii pe dosarul cu atribuţii. Aşa, se pare că, a aflat că-n directa sa subordine este şi compartimentul urbanism, control în construcţii, amenajarea teritoriului, în mod normal (conform site-ului primăriei) „deservit de cinci persoane şi care are ca principale atribuţii:
Eliberarea de certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie;
Eliberarea de certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie racorduri utilităţi;
Urmărirea executării lucrărilor în construcţii – disciplina în construcţii;
Lucrări de reparaţii imobile aparţinând Consiliului Local;
Probleme de mediu;
Întocmirea documentaţiilor pentru hotărâri ale Consiliului Local;
Eliberare autorizaţii ocupare domeniu public pe perioada limitată (cu ocazia diverselor evenimente)”.
Se pare că de abia acum, arhitectul şef şi-a dat seama că are şi alte atribuţii, decât de a aştepta ziua de chenzină, şi a redactat referatul ce l-a dat de gol că e paralel cu funcţia.
„Referat
Datorită evenimentelor tragice legate de Clubul „Colectiv”, având drept consecinţă înăsprirea legislaţiei legate de Autorizaţiile de Funcţionare vă comunic următoarele:
Urmare a faptului că dl. Iosif Dan, inspector, având gradul Superior, a preluat de la dl. Pascu Gabriel consilier personal al fostului primar Călin Ioan Andrei, activitatea redactării şi editării „Autorizaţii de Funcţionare” Societăţi Comerciale, Avize, închiriere „Domeniu Public” pentru activităţi comerciale nepermanente, vă rog a aproba verificarea tuturor autorizaţiilor de funcţionare precum a avizelor necesare, de către Arhitectul Şef al Primăriei Câmpulung, începând cu data de 15.12.2015.
Menţionez că dl. Iosif Dan face parte din cadrul departamentului de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, având înscrisă în fişa postului activitatea mai sus menţionată.
Cu stimă,
Arhitect Şef,
Dan Cristian Dumitrescu”.
Cu alte cuvinte, se poate spune că, din data de10 iunie 2014, data în care a venit la primărie ca şef Serviciu (nu departament) şi până la data de 24 noiembrie 2015, când a fost înregistrat referatul buclucaş, arhitectul Dan Cristian Dumitrescu nu a ştiut că are-n atribuţii să verifice actele şi avizele mai sus enumerate în secţiunea atribuţiilor celor angajaţi în cadrul compartimentului urbanism, control în construcţii, amenajarea teritoriului.

Fiind mai mult în concediu nu şi-a îndeplinit atribuţiile de şef Serviciu

arh sef primaria campulung (1)Mai mult, arhitectul şef se afla într-un concediu de două – trei luni de zile când s-a întâmplat şi minunea, din a sa subordine, ca primăria să fie amendată de Inspectoratul de Stat în Construcţii.
În acest caz, ceea ce în mod normal ar fi trebuit să fie avizat şi verificat de domnia sa şi pentru care, recent, consiliera (nu arhitecta) Aurelia Bleotu a fost sancţionată de Inspectoratul de Stat în Construcţii cu o amendă de 5.000 lei doar pentru că ar fi fost delegată să semneze actele în lipsa şefului, la insistenţele vicelui-primar-surogat Liviu Ţâroiu.
Amenda s-a primit pentru că primăria Câmpulung nu a solicitat prin certificatul de urbanism avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Argeş, pentru că scopul eliberării certificatului de urbanism nu a coincis cu obiectul cererii pentru autorizare, iar documentaţia tehnică nu a fost elaborată în concordanţă cu cerinţele certificatului de urbanism şi nu a fost verificată de verificatori de proiecte avizaţi. Şi totul în cazul proiectului „marca Ţâroiu” de a fi demolat fostul teatru de vară al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” şi amenajată o parcare.
De asemenea actele eliberate de primăria Câmpulung, respectiv autorizaţia de construire nr. 33/11.05.2015 şi certificatul urbanism nr. 161/24.11.2014, sunt acum şi contestate de Prefectura Argeş în contencios Administrativ pentru a fi anulate.
arh sef primaria campulungŞi atunci se pune întrebarea: De ce, până-n prezent, a fost plătit din banul public un arhitect şef la primăria Câmpulung? Şi punem această întrebare pe motiv că pe lângă cele precizate în articol se mai adună şi zecile de construcţii ce stau să cadă prin mai tot municipiul, plus construcţiile haotice, cele chiar fără de autorizaţii, sau (de ce nu!) chiar problemele existente în interiorul nefinalizării proiectului Kretzulescu, unde constructorul tot reclamă că nu a putut definitiva lucrările în termen pentru că de la dosar a lipsit tocmai schiţa tehnică a proiectului, fapt pentru care nici nu ar fi trebuit să fie emisă vreo autorizaţie de construire sau, mai rău, certificatul de urbanism.
Şi dacă e să facem un roman, sau chiar o întreagă bibliotecă, atunci ar fi cazul ca cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii să verifice şi din oficiu, nu numai la sesizare, şi întreaga arhivă din subordinea arhitectului şef al primăriei Câmpulung.

1 COMENTARIU

  1. E trist, foarte trist, că muscelenii de la început de secol XXI nu mai au nimic în comun cu cei din prima jumătate a secolului XX. Fără a generaliza, întrucât și astăzi, în urbea cu pricina, trăiesc personalități remarcabile ale culturii românești, imaginea care te întâmpină la intrarea în centrul vechi, cu arhitectură săsească de secol XIII – XIV, dar și cu elemente arhitecturale Art -Deco, Art – Nouveau, Neo-românesc relevă lipsa de interes a autorităților locale, cu privire la patrimonializarea potențialului arhitectural valoros al urbei, prin restaurarea centrului istoric al Câmpulungului și introducerea acestuia în circuitul orașelor turistice medievale ale României. Exemple de bune practici în acest sens există în România, nu numai în cazul centrelor istorice ale orașelor mari, ci chiar și în așezările rurale (vezi comuna Ciugud, jud. Alba). Odată renovat centrul vechi, cu puțină mediatizare, Câmpulungul va intra cu siguranță pe lista destinațiilor de tip city break, turism cultural-istoric și chiar balnear, în cazul în care vor fi puse în valoare și resursele de ape termale din orizontul său local. Referitor la sursele de finanțare, cu siguranță că acestea pot fi accesate prin intermediul Fondurilor Europene sau chiar prin intermediul unei campanii gen “Dați un leu, pentru Ateneu!” Oricum, totul se rezumă la a vrea. Deocamdată, de câte ori revin în Câmpulung, la intrarea în centrul vechi mi se strânge inima și mă cuprinde indignarea, văzând cum prin balcoanele fostului hotel regal cresc bălării și arbuști, văzând tencuiala care se desprinde, mucegaiul, bulevardul Pardon încremenit în timp (oare e chiar atât de greu să schimbăm asfaltul găurit și peticit cu niște dale de piatră, conforme cu statutul de oraș medieval?) Sau…ar mai fi și problema pavajului din centru, chiar în jurul Primăriei: dale sparte, peticite odios cu asfalt, treptele ciuntite din vecinătatea Centrului comercial BIG and Small… La baza acestor disfuncționalități se află o singură cauză:ODIOASA NEPĂSARE!!!
    Cu multă tristețe în suflet, pentru imaginea Câmpulungului de acum, dar și cu speranța că, în curând, lucrurile vor sta diferit,
    Gabriela Manea – o musceleancă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.