Metoda „lover boy” – „afacerea” de milioane de euro investite în imobile, autoturisme de lux, sau bunuri ce erau achiziţionate pe numele suspecţilor ori pe numele altor persoane și revândute ulterior

Metoda „lover boy” a făcut şi face în continuare zeci de victime. Pe zi ce trece ies la lumină tot mai multe cazuri în care tinere, chiar şi minore, sunt racolate, păcălite şi scoase „la produs”, precum o marfă de contrabandă.

Cea mai mare parte a banilor obţinuţi din prostituţie sunt direcționați pentru satisfacerea exclusiva a dorințelor materiale ale proxeneţilor.

Miercuri dimineață, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul S.C.C.O. Buzău au efectuat un număr de 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Buzău şi a două comune limitrofe, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani.

Din cercetările făcute de oamenii legii a reieşit că, în perioada 2010 – 2019, trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 29 şi 39 de ani, ar fi pus bazele unei grupări infracţionale, în scopul exploatării sexual a mai multor tinere. Astfel, ar fi recrutat 11 tinere, pe care le-ar fi transportat în Spania şi ulterior în Elveţia, unde ar fi fost determinate să se prostitueze. Ar fi fost atrasă în activitatea infracţională şi una dintre tinere, în vârstă de 31 de ani, care, pe lângă faptul că s-ar fi prostituat, ar fi avut și rolul de a transfera banii obţinuți de celelalte fete în conturile deţinute de aceasta la mai multe bănci, atât din Elveţia, cât şi din România.

Sumele de bani obţinute din activitatea infracţională (aproximativ 944.000 de euro) au fost investite de către membrii grupului în imobile ori autoturisme de lux, bunuri ce erau achiziţionate pe numele suspecţilor ori pe numele altor persoane și revândute ulterior, urmărindu-se astfel ascunderea sau disimularea originii ilicite a acestor bunuri, ascunderea ori disimularea adevăratei naturi, a provenienţei, dispoziţiei, circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor.

„În fapt s-a reţinut că în perioada 2010 – 2017 s-a constituit și a funcționat un grup infracțional organizat de tip interfamilial, format din 6 suspecţi, asociere infracțională specializată în comiterea de infracțiuni de proxenetism și trafic de persoane prin obținerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituției de către mai multe tinere pe teritoriile Regatului Spaniei și al Confederației Elvețiene, precum și în comiterea infracțiunii de spălare a banilor astfel obținuți, cu prelungirea acestei ultime activități infracționale până la nivelul anului 2019.

Coordonatele ce au conturat modul de acțiune al grupării s-au înscris în activități ilicite definite prin :

– recrutarea din România de tinere ce urmau să fie supuse exploatării sexuale pe teritoriile Spaniei și al Elveției. Metoda cel mai des utilizată pentru recrutarea tinerelor a fost metoda cunoscută sub denumirea ”lover boy”ce consta în manifestarea unor sentimente de afecțiune însoțită de promisiunea întemeierii unei familii, promisiune materializată în unele cazuri prin încheierea formală de căsătorii, deziderat ce era condiționat de acumularea prealabilă de importante și aparent facile venituri materiale ce nu pot fi obținute în alt mod decât practicarea prostituției de către tânăra în cauză. Interesul real al proxenetului era dezvăluit ori devenea evident pe durata desfășurării activității de prostituție când tânăra era supusă la presiuni din ce în ce mai mari pentru obținerea de venituri cât mai consistente, presiuni însoțite în cele mai multe cazuri de corecții fizice, iar cea mai mare parte a banilor obținuți erau direcționați pentru satisfacerea exclusiva a dorințelor materiale ale proxenetului. Datorita acestei perioade de început în care tinerele erau în zona de control si influență a proxenetului, acestea au amânat dezvăluirea activității infracționale organelor de urmărire penala până în momentul când au realizat ca sunt victimele unei înșelăciuni sentimentale.

– transportul tinerelor în Spania și Elveţia (cu autoturismul ori cu avionul)

– cazarea tinerelor în Spania și Elveţia în apartamente închiriate în fapt de către membrii grupării, în care locuiau și aceştia din urmă.

– identificarea cluburilor și plasarea tinerelor in aceste localuri pentru practicarea prostituției

– supravegherea tinerelor astfel încât acestea să rămână în zona de control în influenţa membrilor grupării

– colectarea banilor obținuţi din prostituție.

Sumele de bani obţinute din activitatea infracţională (aproximativ 944.000 de euro) au fost investite de către membrii grupului în imobile ori autoturisme de lux, bunuri ce erau achiziţionate pe numele suspecţilor ori pe numele altor persoane și revândute ulterior, urmărindu-se astfel ascunderea sau disimularea originii ilicite a acestor bunuri, ascunderea ori disimularea adevăratei naturi, a provenienţei, dispoziţiei, circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor.

În cauză urmează a fi instituite măsuri asigurătorii asupra mai multor imobile şi autoturisme până la concurenţa sumei de 944.000 de euro.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 9 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti și a jandarmilor din Ploieşti şi Buzău.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.”, este precizarea făcută de DIICOT.

Video sursa DIICOT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.