În data de 19 aprilie 2017, conducerea CJ Argeş a făcut public răspunsul dat de Garda de Mediu Ploieşti cu privire la defrişările ce s-au făcut în zona Ghițu – Molivișu, respectiv zona unde se tot construieşte Pârtia de Schi Molivişu. Un răspuns ce a avut ca perioadă de 60 de zile de cercetare din partea inspectorilor silvici.

„Răspunsul Gărzii Forestiere de Mediu Ploiesti, în urma solicitării CJ Argeș, cu privire la defrișările în zona Ghițu – Molivișu. În data de 20 februarie a.c., Consiliul Județean Argeș a înaintat către Garda Forestieră de Mediu Ploiești o adresă prin care solicita un răspuns legat de modul în care s-au făcut defrișările în zona GHIȚU – MOLIVIȘU, zona Pârtiei de Schi Molivișu, existând suspiciuni că, în zonă, s-au făcut defrișări ilegale. La două luni de la înaintarea adresei, Garda Forestieră de Mediu Ploiești a răspuns Consiliului Județean Argeș, confirmând suspiciunile:

  • Au fost constatate tăieri ilegale de arbori în zona pârtiei Molivișu. A fost afectată o suprafață de 9.000 m.p. prin defrișarea vegetației forestiere fără drept (ilegal), decopertarea stratului de pământ de la suprafață, terasarea surprafeței defrișate și decopertate, realizarea de construcții ilegale în zonă. Pe această suprafață a fost amplasată fundația stației de plecare a instalației de transport prin cablu și doi stâlpi ai instalației. Suprafața afectată nu face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier național a celor 11,4 ha necesară realizării pârtiei de schi, scoatere care a fost aprobată prin H.G. nr. 448/2014.
  • Au fost constatate tăieri ilegale de arbori, ca urmare a lucrărilor efectuate la drumul forestier Dosul Ghițului/Molivișu, pentru lărgirea acestuia. Acest drum forestier, a cărui suprafață a fost retrocedată comunei Arefu, a rămas ca mijloc fix în inventarul Ocolului Silvic Vidraru – Direcția Silvică Argeș.
  • Suprafața de 11,4 ha adusă în compensare, în urma scoaterii definitive din fondul forestier a suprafeței necesare construirii pârtiei de schi Molivișu, nu a fost împădurită în două sezoane de vegetație de la data aprobării scoaterii, fiind încălcate atât prevederile Codului Silvic, cât și ale Hotărârii de Guvern.

Toate aceste nereguli au fost constatate în urma unui control efectuat în perioada 22.03 – 07.04.2017.

CONCLUZIA adresei primite de la Garda Forestieră de Mediu Ploiești: Sunt indicii temeinice cu privire la săvârșirea unor infracțiuni  (tăieri ilegale de arbori, reducerea fondului forestier), urmând a se încheia procese verbale de sesizare din oficiu și constituirea de dosare penale, care vor fi instrumentate de polițiștii în cauză, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă judecătoria Curtea de Argeș.”, se arată în răspunsul transmis, Consiliului Judeţean Argeş, de Garda Forestieră de Mediu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.