Sunt ani buni de când adevărații crescători de animale din comuna Rucăr au renunțat la a mai spera că-și pot duce turmele pe oi sau vaci pe pășunile rămase, printr-o minune, în administrarea primăriei.  

În data de 12 Martie a.c., la sediul Primăriei Rucăr a avut loc licitația pentru cei trei munți în care mai există pășuni alpine deținute de stat, miza fiind banii primiți ca ajutor de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) pentru întreţinerea pășunilor și pe cap de animal, mai ales atunci când suprafața din acte este mult mai mare decât cea existentă-n teren, iar efectivele de animale sunt și ele cu semne de întrebare.

În primă fază au existat 6 oferte, câte două pentru fiecare pășune din Munții: Luțele, Valea Vladului și Berevoiul Mic.

Așa cum era de așteptat, prima licitație a fost anulată și nu din cauza neregulilor din Caietul de Sarcini, printre care și diferențe majore în privința suprafețelor, sau din cauză că un membru al Comisiei era incompatibil, și nici din cauza faptului că ofertanții erau din aceeași familie, mai exact trei medici veterinari și părinții a doi dintre medicii veterinari, ci pentru că din dosare au lispit anumite documente solicitate greșit de la ANAF.

Astfel că, mâine, 26 Martie a.c., va avea loc o nouă licitație, în care procedura de licitație se repetă, singura diferență fiind aceea că pentru fiecare pășune în parte poate exista și numai o singură ofertă, dacă se respectă perioada de valabilitate a ofertei. Deși, din start a fost îngrădit dreptul mai multor propeitari de animale de a mai participa la licitație din simplul motiv că prin Caietul de Sarcini, întocmit se pare cu dedicație, a fost exclusă posibilitatea asocierilor notariale.

Pe de altă parte, sunt ridicate semne de întrebare asupra efectivelor de animale existente, deoarece este posibil ca același efectiv de animale să existe real și la tată și la fiu, mai ales că cei ce eliberează actele doveditoare sunt medicii veterinari înscriși și ei la licitație.

Cum, necum, și în acest an planează suspiciuni asupra organizării licitației pentru Munții Rucărului, suspiciuni care au existat de fiecare dată, căci în pofida unei aparente transparențe se fac tot felul de artificii mai mult sau mai puțin legale în ceea ce privește documentația.

Mai mult de atât, nici pentru licitația care a avut loc și nici pentru cea care are loc mâine nu a fost stabilită și o Comisie de Contestații. Posibil din considerentul că se știe deja că nu vor exista contestații între tată și fiu sau doar din simplul motiv că cei ce s-au înscris s-au înțeles de la bun început pe împărțirea pășunilor alpine.  

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.