Câmpulungul milioanelor de euro, pe moment doar de pe hârtii cu mari diferenţe în proiectul de buget!

Licitaţiile pentru unele investiţii ce-nghit sume astronomice au avut loc încă de anul trecut, urmând ca unele dintre ele să prindă contur în acest an, dacă ar fi să ne luăm după proiectul de buget 2019.

Se poate spune că multe dintre sumele prevăzute la stufoasele capitolele de studii, documentaţii şi avizări au fost cheltuite mai mult degeaba, pentru că primarul Liviu Ţâroiu deja şi-a declarat intenţia de a renunţa la unele proiecte, dar şi la unele dintre lucrările prinse în pachetul marilor investiţii din mandatul său.

            În 2018 au fost alocaţi 84.000 lei pentru SF şi DALI Bloc locuinţe sociale, un proiect ce s-ar putea să nu mai prindă contur, din cauza discuţiilor ce au avut loc la nivelul Consiliului Local privind costurile foarte mari.

Un alt proiect la care primarul ar dori să renunţe este cel de reabilitare al unor străzi. Este vorba de contractul de reabilitare străzi încheiat cu aceleaşi firme de familie care au câştigat şi lucrările la Piaţa Primăriei şi Bulevardul Pardon. Un contract cu o valoare estimativă de 9.163.057,99 lei (3.495.200 lei suma prinsă în buget pentru acest an), care cuprinde lucrări de reabilitare pe străzile Ion Ţicăloiu, Plăieşi şi Drăceşti. Primarul declarându-ne că este foarte posibil să se reabiliteze, în acest an, numai strada Ion Ţicăloiu, deoarece nu crede că firma poate să facă faţă tuturor lucrărilor pe care le-a contractat. Pentru că aceeaşi firmă mai are pe lângă cele enumerate şi contractul de lucrări pentru reabilitarea podului de pe Şoseaua Naţională, unde a reuşit să facă doar breteaua de ocolire şi trebuie să reia lucrările în cel mai scurt timp.

Printre proiectele pentru care au mai fost încheiate contracte se numără şi:

  • proiectul de modernizare, reabilitare, recompartimentare – Colegiul Tehnic Câmpulung (fosta Şcoală de Fete), contract cu o valoare de 3.199.422 lei, suma prinsă în buget fiind de 3.885.610 lei;
  • proiectul pentru extinderea reţelei de apă pe străzile Grigore Alexandrescu şi Valea Bărbuşii – 2.473.290 lei în contract, suma prinsă în buget fiind de 2.772.470 lei;
  • reabilitare conductă de aducţiune apă brută (DN 800) în Municipiul Câmpulung – 3.331.503 lei, suma prinsă în proiectul de buget fiind de 4.513.010 lei;
  • reabilitare spaţii pietonale pe strada Piaţa Jurământului – contract pe suma de 42.000 lei pentru documentaţie avize, iar suma alocată la bugetul de investiţii pe anul în curs este de 800 lei pentru proiectul tehnic şi execuţie;
  • extindere reţele de canalizare menajeră pe străzi din Municipiul Câmpulung (C-tin Brâncoveanu, Petre Ţuţea, Valea Bărbuşii, Maramureş, Calea Pietroasă, Drăceşti, Calea Măgurii) – contract încheiat pentru suma de 1.751.651,70 lei şi pentru care suma prevăzută în bugetul local pe anul 2019 este de 2.026.670 lei.

Tot în bugetul pe anul în curs este prinsă şi suma de 6.030.000 lei pentru proiectul de amenajare al Pieţei Primăriei Câmpulung, interesant fiind cât s-a cheltuit din bugetul anului trecut pentru aceeaşi investiţie aflată în plină derulare şi care vor fi costurile finale ale investiţiei prinsă în lista de investiţii mereu cu o altă sumă.

La fel cum se poate constata că la licitaţie au fost scoase lucrările cu o anumită sumă, iar suma prinsă în buget este cu mult mai mare. De unde şi de ce diferenţele? Numai primarul poate să răspundă… doar dacă doreşte! Deşi, de cele mai multe ori, găseşte o scuză logică a creşterii, peste noapte, a preţurilor la lucrările care se fac din banul public. Fie el că sunt sume din excedentul bugetar al anilor anteriori, fie că este vorba de bani atraşi sumele sunt mai mereu altele, iar diferenţele justificate cu… bâlbe. Una dintre justificări fiind aceea că diferenţele dintre sumele din contracte şi cele din buget sunt date de creşterile salariale din domeniul construcţiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.