Într-o lună, 630 de dosare penale în afacerile cu „aurul verde”

De ani de zile, valul retrocedărilor de pădure a dus şi la defrişări masive, unele „la ras”, ba chiar la folosirea buldoexcavatoarelor pentru ştergerea urmelor din unele zone cândva împădurite.

Şi cu toate acestea, în peste 20 de ani nici un individ devenit peste noapte proprietar de pădure cu acte false şi nici un personaj ce a făcut „minunea” de a evapora mii de hectare de pădure nu a fost prins.

Ca să nu vorbim cu păcat, în ultima perioadă, oamenii legii par a interveni şi a confisca nu numai o căruţă – două, ci şi ceva cantităţi mai însemnate de material lemnos descoperit a fi fără forme legale.

„Poliţia Română continuă acțiunile pentru prevenirea şi combaterea delictelor din domeniul transportului, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos.

În ultima lună, au fost desfăşurate peste 4.000 de controale pe linie silvică, în urma cărora polițiștii au aplicat peste 900 de sancțiuni și au întocmit 630 de dosare penale.

În luna aprilie a acestui an, poliţiştii au efectuat 4.185 de controale în trafic, în fondul forestier național şi în locuri de depozitare sau comercializare a materialului lemnos.

Peste 1.100 de obiective au fost verificate (exploatări forestiere,  depozite, instalații de debitat, târguri, piețe, oboare sau ocoale silvice), fiind întocmite 630 de dosare penale, pentru infracţiunile constatate, în care sunt cercetate 209 persoane.

Pentru neregulile depistate, poliţiştii au aplicat 917 de sancţiuni contravenţionale în domeniul silvic, în valoare de peste 1.500.000 de lei.

Acţiunile au avut ca rezultat confiscarea sau indisponibilizarea fizică a 2.827 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproape 600.000 de lei.

De asemenea, s-a dispus confiscarea a aproape 30 de ferăstraie mecanice, topoare și securi și indisponibilizarea a 6 autovehicule şi 16 atelaje hipo.

În acţiuni au fost angrenaţi jandarmi şi lucrători ai Gărzii Forestiere.”, se arată în cel mai recent comunicat al IGPR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.