Într-o amplă acţiune dedicată prevenirii și combaterii traficului de persoane, oamenii legii au verificat peste 6700 de persoane, peste 1200 de autovehicule şi au controlat 3 firme de transport persoane

În perioada 16-20 septembrie 2019 au fost organizate Zilele Comune de Acțiune la nivel European/Large Scale Joint Action Days – componenta dedicată prevenirii și combaterii traficului de persoane axându-se pe forma de exploatare sexuală.

„La activitățile desfășurate la nivel național, în coordonare cu partenerii externi și Europol, au participat polițiști specializați în combaterea traficului de persoane din cadrul Direcției de Combatere a Traficului de Persoane, alături de procurori D.I.I.C.O.T. și de  reprezentanți ai altor instituții cu atribuții în domeniu. Activitățile au vizat efectuarea deopotrivă de acțiuni de prevenire, dar și controale și acțiuni operative de identificare și reținere a persoanelor bănuite, precum și verificări la punctele de frontieră.

Echipele multidisciplinare au acționat în scop preventiv la nivel național prin activități de creștere a gradului de conștientizare, dar și în scopul identificării de potențiale victime ale traficului de persoane și traficului de minori ce călătoresc în afara țării. Astfel, au fost efectuate controale, verificări și legitimări, au fost afișate materiale informative și au fost împărțite pliante cu informații cu caracter preventiv în principalele puncte de trecere a frontierei, autogări și gări cu plecări internaționale, centre sociale și obiective turistice.

Totodată, din punct de vedere al identificării și tragerii la răspundere penală a suspecților implicați,  polițiștii și procurorii au efectuat 3 acțiuni operative constând în 12 percheziții domiciliare, fiind documentată activitatea infracțională a 9 persoane care au fost reținute și arestate. De asemenea, au fost identificate alte 13 persoane bănuite de implicare în activitatea infracțională și 6 posibile victime ale traficului de persoane în scopul exploatării sexuale.

Această mobilizare extensivă de resurse a implicat verificarea a peste 6700 de persoane, peste 1200 de autovehicule, controlul a 3 societăți comerciale de transport persoane, precum și schimbul operativ de date și informații cu autoritățile statelor membre participante, prin intermediul EUROPOL.

Totodată, ca o continuare a bunelor practici instituite la nivelul polițiștilor specializați în combaterea traficului de persoane la nivel european, Poliția Română – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate a detașat un ofițer specializat în Elveția, care a asistat activitățile de control și verificare în mai multe orașe elvețiene.”, se arată într-un comunicat al IGPR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.