La începutul lunii decembrie 2016, câmpulungeanul Marinică Fologea, fost consilier local la Câmpulung, actual angajat al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud – Muntenia, a fost trimis în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Piteşti. Marinică Fologea, în calitate de manager al unui proiect cu fonduri europene, şi-ar fi pus semnătura pe nişte documente care nu corespund realităţii, aşa cum se arată în comunicatul de presă al DNA din data de 09 decembrie 2016. Prejudiciul adus Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice ridicându-se la suma de 635.951,52 lei.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
BACIU MIHAI, la data faptelor reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată (5 fapte),
FOLOGEA MARINICĂ, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (3 fapte),
– fals intelectual, (3 fapte),
– uz de fals (3 fapte),
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2010, în contextul derulării proiectelor „Agrafa Tipărește” și „Dezvoltarea activităților de tipărire”, finanțate din fonduri nerambursabile, inculpatul Baciu Mihai, în calitate de reprezentant al unor societăți comerciale, a depus la Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia mai multe documente false, inexacte și incomplete, în baza cărora a obținut 844.928,421 lei.
Concret, în cazul proiectului „Agrafa Tipărește”, inculpatul Baciu Mihai a declarat aspecte necorespunzătoare adevărului și a depus documente false pentru dovedirea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate, iar ulterior, încheierii contractului de finanțare, nu a desfășurat activități economice la locul de implementare a proiectului, pe toată perioada contractului de finanțare și nu și-a îndeplinit obligația asumată de creare de 4 noi locuri de muncă permanente pentru forța de muncă locală.
În demersul său infracțional, inculpatul Baciu Mihai a beneficiat și de ajutorul inculpatului Fologea Marinică, în calitate de responsabil cu monitorizarea proiectului, care a întocmit mai multe rapoarte în cuprinsul cărora fie a făcut mențiuni care nu corespund realității, fie a omis să menționeze, cu intenție, date sau împrejurări și din care rezulta că activitățile realizate de una dintre societățile controlate de inculpatul Baciu Mihai nu sunt conforme contractului de finanțare.
Și în cazul celui de-al doilea proiect, inculpatul Baciu Mihai a declarat aspecte necorespunzătoare adevărului și a depus documente false pentru dovedirea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate în scopul obținerii sprijinului financiar din bugetul general al Uniunii Europene.
Deși la data de 17 iunie 2014 s-a încheiat contractul de finanțare și ulterior s-a depus și cererea de rambursare, banii nu au fost virați, în contextul verificărilor cu privire la primul proiect fraudat.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 635.951,52 lei.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii constând în indisponibilizarea prin instituirea unui sechestru asupra unor bunuri imobile deținute de inculpatul Baciu Mihai.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.”, se precizează în comunicatul DNA.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.