În dosarul „Mafia Lemnului” – societăţi „fantomă” pentru a acoperii lemnul provenit din tăieri ilegale de prin pădurile României

Mega-operţiunea „Mafia Lemnului”, care s-a desfăşurat miercuri, 03 padure (7)februarie 2015, în 24 de judeţe din România vizate au fost firmele fantomă care acopereau cu acte tăierile ilegale.
Interesant, că amploarea acţiunii nu a cuprins şi Muscelul, unde se ştie că „Mafia Lemnului” a defrişat mii de hectare fără a fi deranjată, ba mai mult în cazul în care doar se pomeneşte de „defrişări”, „tăieri ilegale” sau de alte ilegalităţi legate de pădure ori exploatarea forestieră, deja se formează un grup de interese cu presiuni şi ameninţări de procese pentru calomnie. Părând că Mafia Lemnului din zona Muscel, mai ales culoarul Bughea de Sus – Lereşti – Nămăieşti – Dragoslavele – Rucăr – Podul Dâmboviţei, este protejat în privinţa scoaterii la iveală a tuturor ilegalităţilor din ultimii douăzeci de ani, timp în care s-a retrocedat masiv şi s-a tăiat la ras, dar nimeni n-a plătit pentru dezastru.
Se pare că prin alte părţi se poate şi că rezultatele sunt strigătoare la cer. În continuare prezentând rezultatul mega-operaţiunii ce s-a desfăşurat în ultimele ore la nivel de ţară.
„În urma percheziţiilor desfăşurate în această dimineaţă de polițiștii din Mureş, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţi Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, la un grup de persoane bănuite de implicare în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat au fost găsite şi ridicate acte contabile şi sume de bani, în valută.
La data 3 februarie a.c., peste 430 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţi Economice – Inspectoratul General al Poliţiei Române şi a Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, au efectuat astăzi 156 de percheziţii în 24 de judeţe şi Municipiul Bucureşti.
Astfel, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, acte contabile, avize secundare de însoţire a materialului lemnos, alte documente de la societăţi de tip fantomă şi sume de bani, în valută.
23 de persoane din judeţele Mureş, Bistriţa Năsăud, Cluj, Sălaj şi Botoşani sunt conduse pentru audieri, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş.padure 2
Percheziţiile au vizat un grup de persoane bănuit de implicare în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Din cercetări a reieşit faptul că, în perioada aprilie 2015 – ianuarie 2016, un grup de persoane – administratori ai unei societăţi şi alte persoane din judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Sălaj, ar fi comercializat, prin intermediul unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Mureş, avize secundare de însoţire a materialului lemnos (documente cu regim special), pe care le-au vândut către societăţi comerciale de profil de pe raza a 24 de judeţe din ţară.
Astfel, în perioada mai sus amintită, grupul infracţional ar fi emis, fără acoperire, în numele societăţii, peste de 300 de avize de însoţire a materialului lemnos, către 63 de persoane juridice de profil, pentru o cantitate totală de lemn de aproximativ 10.000 mc.
În concret, există suspiciunea că avizele ar fi fost comercializate fără ca transporturile să fi fost efectuate în realitate, documentele înpadure rucar 2 cauză fiind necesare beneficiarilor (firme de prelucrare a materialului lemnos şi firme de construcţii), pentru acoperirea cantităţilor de lemn existente „la negru” în punctele de lucru, lemn provenit din tăieri ilegale din pădurile României.
Valoarea totală a masei lemnoase care face obiectul cercetărilor şi prejudiciul estimat a fi cauzat, este de peste 1 milion de euro.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale a Poliţiei Române şi al S.R.I..
La activităţi au participat şi jandarmi.”, se arată în nota de presă a Poliţiei Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.