La începutul acestui an, Biroul de Informare și Relații Publice al DNA a întocmit o primă parte a unei sinteze a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2017, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului FALCĂ FLORIN, la data faptei administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 01 noiembrie 2008 – 30 noiembrie 2010, inculpatul Falcă Florin în calitate de administrator al unor societăți comerciale, la diferite intervale de timp, cu intenție directă, a ajutat o altă persoană să sustragă de la plata către bugetul de stat suma de 5.215.354,55 lei, reprezentând TVA dedusă în mod nelegal.

Concret, inculpatul a emis un număr de 533 facturi fiscale fictive, în numele societăților pe care le reprezenta, către firmele controlate de persoana respectivă.

Scopul urmărit prin aceste demersuri a fost sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale aferente activităților economice derulate (comerț cu cereale), prin deducerea în mod ilegal a TVA.

Întregul mecanism ilicit de fraudare a bugetului de stat a constat în interpunerea pe lanțul de achiziții de cereale a mai multor societăți comerciale, de tip fantomă, așezate pe mai multe paliere, pentru a se crea aparența că mărfurile ar fi fost achiziționate de la persoane juridice, în baza unor facturi fiscale purtătoare de TVA. În realitate marfa era achiziționată de la persoane fizice sau fără documente justificative.

Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 5.242.413 lei.

În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile, prezente și viitoare, ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Amintim că, anterior, inculpatul a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unei fapte similare (comunicat nr. 334/VIII/3 din 05 aprilie 2017).”, se arată în cele comunicate de DNA.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.