De ani de zile se tot vorbeşte, scrie şi zvoneşte despre cei ce au ras de pe faţa pământului sute de hectare de pădure. Nu puţini fiind cei care spun că Rucărul a fost, şi încă mai este considerat, „Triunghiul Bermudelor” din pădurile Muscelului.

În ultimele ore, de la Rucăr, am primit numeroase telefoane pentru a ni se aduce la cunoştinţă tot felul de nereguli, multe dintre ele legate de urşi şi de păduri – tăieri şi retrocedări. Un subiect pe care îl consideram aproape închis în condiţiile în care lucrurile se mai liniştiseră în momentul în care statul român a cam rămas fără „aur verde” de dat spre a fi retrocedat, iar tăierile au mai fost stopate de legislaţia în vigoare şi vigilenţa crescută a oamenilor legii.

Însă lucrurile par să mai iasă de pe făgaşul normalităţii, existând se pare şi excepţii de la regulă.

Un grup de rucăreni, ne-a povestit, astăzi, că în urmă cu circa zece zile, maxim două săptămâni (9 – 10 noiembrie a.c.), în pădurea de pe Râuşor – Măra, a avut loc un incident soldat cu rănirea unui băiat angajat să taie „la negru” din pădurea statului. Incidentul ar fi fost ţinut secret, iar tânărul ar fi fost internat la un spital din Capitală pentru a nu se afla ce s-a întâmplat. Oamenii se întreabă dacă: „ITM-ul cunoaşte situaţia?” şi dacă „Ocolul Silvic ştie că i se tăia din proprietate?”.

Am reuşit să luăm un punct de vedere de la şeful Ocolului Silvic Câmpulung Cătălin Oprei, care ne-a precizat că în zona indicată, respectiv Râuşor – Măra, sunt foarte multe proprietăţi private şi că nu cunoaşte să fi avut loc tăieri ilegale, mai ales în pădurile pe care le are Ocolul în pază sau pe cele pe care le deţine statul, însă va verifica cele aflate şi ne va comunica.

Legat de incidentul cu bărbatul rănit, varianta aflată de reprezentantul Romsilva în teritoriu este că tânărul a fost lovit de un tractor în momentul în care urca pe munte. Omul fiind, se pare, angajatul unei firme din comuna Rucăr ce se ocupă cu exploatări forestiere. Concluzia: fără foc nu iese fum, iar adevărul trebuie să iasă la iveală dacă instituţiile statului vor cerceta mai în amănunt despre ce a fost vorba cu exactitate şi care au fost împrejurările în care s-a rănit tânărul rucărean.

Precizăm că, neavând încă toate punctele de vedere oficiale, nu am dat numele celor direct implicaţi, deşi întreaga poveste ne-a fost spusă cu subiect şi predicat.

Cunoaştem, şi ne-a fost confirmat oficial, firma la care lucrează, pentru cine se afla la lucru, numele bărbatului rănit, unitatea medicală unde este internat, traumele suferite. Însă nu numele sunt problema noastră, ci doar să tragem un semnal de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă în aşa zisul „Triunghi al Bermudelor” că poate aşa se autosesizează şi instituţiile abilitate şi fac verificări. Scopul nostru fiind acela de a asculta oamenii, de a prelua datele furnizate de aceştia, de a le verifica şi de a le transforma în informaţii care trebuie să ajungă nu numai la cititori, ci şi la factorii ce pot lua măsurile legale. Cu mari speranţe că se vor lua măsuri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.