Deşi incompatibil şi cu demisia semnată, Liviu Ţâroiu a rămas „primar interimar” la Câmpulung

Cine poate descurca situaţia juridică în care se află titulatura de taroiuviceprimar la Câmpulung? Asta ar fi de fapt prima întrebare pe care oricine ar trebui să şi-o pună la un an de zile de la momentul în care Instituţia Prefectului a transmis decizia de încetare, înainte de termen, a mandatului primarului municipiului Călin Andrei, adică în data de 25 februarie 2015.
Din acel moment a luat amploare şi scandalul iscat, la finele anului 2014, la nivelul Consiliului Local Câmpulung, pe subiectul „cine este viceprimar?”. Şi interesant că nici după aproape un an de zile nu se ştie cine conduce primăria Câmpulung.
Viceprimarul cu atribuţii de primar social – democratul Liviu Ţâroiu, ţinut de proces în funcţie, e nerecunoscut de majoritatea Consiliului Local, în timp ce vicele ales în decembrie 1014, liberalul Bogdan David, ocupă doar funcţia de consilier local delegat cu atribuţii de viceprimar.
Cum circul e pe departe de-un final, şi-n şedinţa ordinară a Consiliului municipal Câmpulung pentru luna ianuarie 2016, discuţiile au început cu subiectul „demisia vicelui Ţâroiu”.
Totul a pornit, de această dată, de la demisia scrisă de viceprimarul cu atribuţii de primar Liviu Ţâroiu, demisie ce se dorea a fi doar pentru părăsirea a două comisii de specialitate, Urbanism şi de Licitaţii, din care acesta făcea parte în stare de incompatibilitatea cu atribuţiile de primar şi, respectiv, ordonator principal de credite.
Stenograma discuţiilor pe marginea demisiei viceprimarului cu atribuţii de primar Liviu Ţâroiu reliefează cel ai bine cu au decurs discuţiile la nivel de Consiliu Local:
Liviu Ţâroiu: „Contestat de grupul dvs. mi-am dat demisia din cele două comisii:Urbanism şi Licitaţii”.
Bogdan David: „Să înţelegem că am avut dreptate, că dacă nu aveam, nu CL Campulung (1)vă dădeaţi demisia? Avem 45 de zile pentru a reveni, ca să ştiu dacă merg mai departe? Vreau să ştiu, pentru că domnul director de la Spital, a revenit asupra demisiei. Vreau Juridicul să ne spună dacă domnul Ţâroiu mai are calitate de consilier local în momentul de faţă? Din punctul meu de vedere, atunci când şi-a dat demisia din cele două comisii nu mai are dreptul să fie consilier local. Şi, trebuie să demarăm mai departe procedura de a introduce un nou consilier local după lista partidului din care a fost ales”.
Lucian Ionescu: „Am o întrebare: un consilier local nu este obligatoriu să facă parte din minim o comisie?”
Liviu Ţâroiu: „Atenţie, nu mi-am dat demisia din calitatea de consilier local ci, din comisii!!! Dacă mă retrag din comisia de Urbanism pot fi în alta. Iar dacă acest lucru, înseamnă pierderea calităţii de consilier local îmi retrag demisia”.
Bogdan David: „Da, şi conform legii, acest lucru înseamnă pierderea calităţii de consilier local. Mâine, vreau să facem o adresă către Prefectură să vedem dacă dânsul mai are calitatea de viceprimar, odată ce nu mai este consilier local? Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Local demisia din comisia de specialitate este tot una din Consiliul Local, ca să ştiţi. Domnul Dumitrescu ştie mai bine că a încercat o dată să facă acest lucru şi, a revenit asupra deciziei”.
Liviu Ţâroiu: „Nu cred. Greşeala este a mea că nu am consultat partea Juridică pentru acest lucru. În această situaţie, văd că speculaţi tot şi, îmi retrag demisia dată”.
Jurista Emiliea Ilie: „Pentru a mă pronunţa, trebuie să văd şi eu Regulamentul”.
Nicolae Dumitrescu: „Faptul că domnul Ţâroiu a înaintat o demisie din calitatea de membru al unei comisii nu are nici o legătură cu calitatea lui de consilier local, după opinia mea. Şi asta înseamnă că domnia sa poate în orice moment să solicite calitatea de a participa într-o altă comisie. Care-i problema? Văd că dumneavoastră o luaţi aşa din etapă în etapă, să-l dăm afară din Consiliu… daţi-l afară din ţară, domnilor!”.
A doua zi, şefa Serviciului Juridic a înmânat conducerii primăriei un punct de vedere juridic privind cazurile de încetare a calităţii de consilier local în următoarele cazuri, potrivit Statutului Aleşilor Locali – Legea nr. 393/2004, primele două fiind cele vizate de grupul liberal „(2) Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cataroiu 1zuri:
a) demisie;
b) incompatibilitate”.
De asemenea în art. 54 din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală se arată că „pot fi membri ai comisiilor de specialitate numai consilieri locali”, în tip ce la art. 57 apare că „pe durata exercitării mandatului viceprimarul îşi păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia de indemnizaţia acestui statut.”
Concluzia Şefului de Serviciu Juridic din primăria Câmpulung, jurist Emiliea Ilie, fiind aceea că „din analiza textelor de lege mai sus citate, se observă faptul că, situaţia privind demisia dintr-o comisie de specialitate, nu este prevăzută între cazurile de încetare a calităţii de consilier local”.
Cu toate că asupra jocului „uite demisia, nu e demisia” planează suspiciuni privind legalitatea, deoarece Ţâroiu şi-a scris demisia din cele două comisii de specialitate, ci nu retragerea din cadrul acestora, prin cuvântul „demisie” înţelegându-se chiar acel paragraf din Legea nr. 393/2004, ca să nu mai punem în calcul şi starea de incompatibilitate în care a stat alesul local vreme de aproape un an de zile, atâta timp cât a semnat ca membru în Comisia de Urbanism, dar şi ca preşedinte al Comisiei de Licitaţii, fiind de fapt ordonator principal de credite, odată ce a preluat atribuţiile primarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.