La începutul săptămânii trecute, Primăra Câmpulung a pierdut definitiv procesul cu Primăria Valea Mare Pravăț, un lung proces în care miza era, şi a rămas, terenul de la Mausoleul Eroilor de la Mateiaș – terasa de paradă și terenul de sub monumentul istoric.
Totul a pornit în luna ianuarie 2018, când Consiliul Local al Municipiului Câmpulung a hotărât să-și treacă în patrimoniu terenul de la Mateiaş în suprafaţă de 14.544 mp. Aşa a început litigiul dintre cele două UAT-uri muscelene, care a atras în dosar şi familia unui om de afaceri, în calitate de moștenitor legal ai vechilor proprietari, interesat să-şi revedice o parte din terasa de paradă.
Pe scurt, comuna Valea Mare Pravăţ a solicitat instaţei de judecată anularea Hotărârii date de Consiliul Local al Municipiului Câmpulung, prin care fusese acaparată suprafața de teren. În primă instanţă, Tribunalul Argeş a respins cererile reclamanților, iar la recurs Curtea de Apel Pitești a decis rejudecarea care, după cinci ani de procese, a dus la anularea HCL 04/31.01.2018 luată de Consiliul Local al Municipiului Câmpulung.
Avocatul Cristian Nedelcu, reprezentantul MMC în proces, prezintă întreaga poveste din punct de vedere juridic: „În calitatea sa de administrator al Mausoleului Eroilor de la Mateiaş, Muzeul Municipal Câmpulung a formulat o cerere de intervenţie în interesul Consiliului Local al Municipiului Câmpulung, care a fost pârât în dosarul iniţiat de comuna Valea Mare Pravăţ şi de familia Solomon împotriva HCL. Prin această hotărâre atacată, Consiliul a încercat să reglementeze o situaţie existentă de câteva decenii. Respectiv faptul că municipiul Câmpulung, prin Muzeul Municipal, este cel care se ocupă în mod exclusiv de Mausoleu şi de tot ceea ce ţine de anexele acestuia, inclusiv terasa de paradă. În apărările pe care le-am formulat, pe lângă considerentele de ordin tehnic, procedural, legate în principal de problema interesului pe care comuna Valea Mare Pravăţ şi familia Solomon trebuie să-l justifice, respectiv folosul practic pe care acestea îl obţin dacă HCL este anulată, am mai invocat şi aspecte legate de misiunea noastră de apărători ai imaginii, onoarei, memoriei ostaşilor căzuţi pe aceste meleaguri. Concepte care stau la baza activităţii Muzeului în ceea ce priveşte Mausoleul. Concepte pe care le-am apreciat iremediabil afectate în situaţia în care terenul în discuţie ar aparţine altcuiva decât municipiului Câmpulung. Dacă, iniţial, a împărtăţit întru totul acest punct de vedere exprimat de noi, totuşi instanţele de control judiciar s-au aplecat mai mult pe aspecte de ordin tehnic, legate strict de emiterea HCL atacat. Astfel încât, după cinci ani de litigiu, Hotărârea Consiliului Local a fost anulată. Acest lucru nu înseamnă că Muzeul sau municipiul Câmpulung au pierdut Mausoleul sau terasa de paradă, ci doar că încercarea municipiului de reglementare a acestei situaţii nu a reuşit, deocamdată. De asemenea nu înseamnă că UAT Valea Mare Pravăţ sau familia Solomon a dobândit vreun drept de proprietate asupra acestei suprafeţe. Înseamnă doar că ne aflăm în aceeaşi situaţie de dinaintea HCL, situaţie care durează de câteva decenii”.
Punctul de vedere al managerului Muzeului Municipal Câmpulung, Alexandru Oprea este unul foarte scurt şi la obiect: „Mausoleul Eroilor de la Mateiaş nu aparţine cuiva. Nici zona lui de acces. Pur şi simplu sunt lucruri care ţin de memoria comună a locului”.
De asemenea este de subliniat faptul că în procesul ce tocmai s-a încheiat, judecătorii nu au discutat proprietatea, ci legalitatea HCL emisă de Consiliul Local al municipiului Câmpulung, hotărâre care a şi fost anulată, iar Municipiul Câmpulung are în continuare la dispoziţie invocarea uzucapiunii.
Cert este că, în orice situaţie situaţie, indiferent în proprietatea cărei administraţii o să fie terenul de la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş, nu este normal ca acesta să fie revendicat de persoane fizice, fiind vorba de un ansamblu monumental – monument istoric de importanță națională. Este ca şi cum, acum, moştenitorii vreunei vechi familii de câmpulungeni, care au deţinut suprafeţe însemnate de teren, să solicite UAT Câmpulung să le fie restituit terenul de la Grădina Publică „Merci”, terenul din Piaţa Primăriei sau, de ce nu, chiar terenul Bulevardului „Pardon”. Şi asta în situaţia în care nimic nu ne mai miră văzând că în România actuală orice este posibil însemna!
NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.