Ce ascunde-n spatele „Ruinii Culturii Câmpulungene”!?

De ani de zile, clădirea ce a fost cândva sediu de primărie, mai apoi aCasa de Cultura Tudor Musatescu (1) găzduit activitatea culturală a municipiului Câmpulung Muscel, mai exact Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, este în mijlocul unui război mai mult politic.
Istoria recentă începe cu anul 2003, când primăria Câmpulung, a predat clădirea Ministerului Culturii pentru a fi reabilitată în baza unui proiect intitulat „Consolidare, restaurare şi punere în valoare a Palatului Culturii din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş”. Tot atunci, s-a dat şi startul unor lucrări mascate sub un contract, pe care, până în anul 2011, Ministerul Culturii l-a ţinut sub cheie. În acest mod, de la Cultură s-au scurs sume enorme către firma lui Vasile Turcu (fostul acţionar de la Dinamo) – SC Romconstruct Holding Grup SA, firmă ce ar fi trebuit să termine lucrările în 18 luni cu vreo 16 miliarde de lei, lucrări mult prea prelungite şi nefinalizate nici până în prezent, dar stopate şi acum. Cu toate acestea, devizele de lucrări au ajuns, în primii 9 ani de contract, şi vreo câteva luni de muncă, la exorbitanta sumă de puţin peste 31 de miliarde de lei vechi (aproape dublul prevăzut în contractul iniţial). Casa de Cultura Tudor Musatescu (2)
Mai nou, Ministerul Culturii, încurcat în acte nu ştie cum să facă să scape de actuala „Ruină a Culturii Câmpulungene”, pentru că în cei nouă ani de consolidare, restaurare şi punere în valoare nu s-a reuşit decât spoirea exterioară, în timp ce pe dinăuntru şi prin dos clădirea de patrimoniu, plină de tradiţie locală, cade bucată cu bucată.
În plus, undeva la mijlocul scandalului izbucnit de ani de zile în jurul Casei de Cultură din Câmpulung se află şi firma Tiparg, care deţine un spaţiu în clădirea monument dinainte de 1989. Proprietarul a dorit în mai multe rânduri să vândă sau să închirieze partea sa de imobil, însă primăria Câmpulung nu a dat curs solicitărilor sale pe motive … financiare.
În acest an, reprezentanţii administraţiei publice locale ar avea intenţia de a găsi acea portiţă legală de a reintra în proprietatea clădirii pentru a o include în programul de investiţii local, unde a ajuns şi mult prea lăudatul megaproiect Kretzulescu. Adică, cu alte cuvinte la stors bugetul local, după ce s-au pierdut oportunităţile de a fi reabilitată Casa de Cultură cu bani de la Minister, iar proiectul Kretzulescu să schimbe întregul aspect al zonei istorice centrale pe fonduri europene. Casa de Cultura Tudor Musatescu (5)
Şi pentru a fi situaţia cât se poate de-ncurcată, în jurul ruinelor cultural – istorice câmpulungene nu se face nici măcar curat, căci … sunt sub contract străin şi cam atât de prin partea primăriei. Şi aşa a mai început un an, mai mult şi an electoral, în care planurile, celor ce conduc acum municipiul şi speră că-l vor mai câştiga şi-n vară, sunt de a „reabilita, consolida, restaura, etcetera…”.

[wzslider info=”true” lightbox=”true”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.