Câmpulung! 35 de persoane ridicate de mascaţi pentru audieri într-un dosar de proxenetism cu … profit de milioane de euro

În această dimineaţă, mascaţii au reapărut la mai multe locaţii din Câmpulung în cadrul unei noi acţiuni de amploare, menită să destructureze patru grupuri organizate.

    Cu ocazia percheziţiilor domiciliare, ce au avut loc atât pe teritoriul României, cât şi în alte state: Marea Britanie, Belgia, Elveţia şi Cehia, au fost ridicate sumele de 151.910 euro, 170.483 de lei, 30.100  de franci elvețieni, 720 de dolari americani, 3.800 de coroane suedeze precum şi  24 de laptop-uri, 92 de smartphone-uri,  9 tablete, 500 de grame aur, în bijuterii,  un grinder, un pistol cu aer comprimat și 4 cartușe de carabină deținute ilegal, 34  de ceasuri de lux , în valoare estimată de circa 210.000 euro.

    Din cercetările efectuate rezultând că suspecţii au obţinut din proxenetism importante sume de bani, doar prin transferuri bancare obţinând suma de circa 5 milioane de euro.

    La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Piteşti vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 35 de persoane.

„La data de 19 iunie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combaterea a criminalităţii organizate Piteşti, Craiova, Ploiesti, Bucureşti, Vâlcea şi Dâmboviţa au efectuat un număr de 71 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Argeş, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa şi a municipiului Bucureşti.

     Perchezițiile au fost efectuate într-o cauză cu o largă componentă transnațională vizând destructurarea a patru grupuri infracţionale organizate, formate din 52 de suspecţi, specializate în săvârşirea atât în România, cât şi în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Belgia, Elveţia, Germania, Cehia şi Spania, a infracţiunilor de trafic de persoane în vederea exploatării sexuale, proxenetism şi spălare de bani.

    În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2009, membrii celor 4 grupuri infracţionale organizate au recrutat prin inducere în eroare /determinat mai multe tinere în vederea practicării prostituţiei în Elveţia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia şi Spania (zona Ibiza), obţinând astfel sume importante de bani, ce au fost folosite la cumpărarea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infracţionale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora.

    Din cercetările efectuate a rezultat faptul că suspecţii au obţinut din activitatea infracţională importante sume de bani, doar prin transferuri bancare obţinând suma de circa 5 milioane de euro.

    În acest context, în vederea probării activităţii infracţionale a celor patru grupuri infracţionale organizate în data de 19.06.2017 s-a acționat coordonat în România, Marea Britanie, Belgia, Elveţia şi Cehia cu efectuarea unui număr de aproximativ 20 de percheziții domiciliare.

    Cu ocazia percheziţiilor domiciliare  au fost ridicate sumele de 151.910 euro, 170.483 de lei, 30.100  de franci elvețieni, 720 de dolari americani, 3.800 de coroane suedeze precum şi  24 de laptop-uri, 92 de smartphone-uri,  9 tablete, 500 de grame aur, în bijuterii,  un grinder, un pistol cu aer comprimat și 4 cartușe de carabină deținute ilegal, 34  de ceasuri de lux , în valoare estimată de circa 210.000 euro.

    Acțiunea se înscrie intr-o serie mai amplă de activităţi desfășurate în cadrul Echipei Comune de Anchetă constituita între autorităţile judiciare din România, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi Regatul Belgiei.

    Eurojust – Unitatea de Cooperare Judiciara a Uniunii Europene – a asigurat suportul operațional si financiar necesar constituirii şi desfăşurării activităţilor operaţionale aferente acestei echipei. Totodată, Eurojust a facilitat cooperarea dintre Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti şi autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii,Belgia, Elvetia, Germania şi Cehia, facilitând organizarea de reuniuni de coordonare.

    Europol a facilitat schimbul de informații între statele implicate prin organizarea de întâlniri operaționale şi a oferit sprijin analitic inclusiv prin prezenta unui birou mobil în România pe durata acțiunii.

    La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Piteşti vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 35 de persoane.

    Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

    Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliție judiciară din cadrul IPJ Argeş, sprijiniţi de către forţe de jandarmi din Gruparea Mobilă de Jandarmi Fraţii Buzeşti Craiova, BSIJ Vlad Tepeş Bucureşti, IJJ Argeş, IJJ Dâmboviţa şi IJJ Prahova.

    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, precizează DIICOT.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.