În seara zilei de marţi, 25 aprilie 2017, instanţa argeşeană a dispus arestarea preventivă, de 30 de zile, pentru alţi trei bărbaţi reţinuţi la începutul acestei săptămâni. De această dată fiind vorba de constituirea unui grup infracțional organizat şi proxenetism. Se pare că oamenii legii au început să „polueze apele tulburi” ale Argeşului, în încercarea de a le depopula de „rechini”, „hamsii”, chiar şi de unii „peşti exotici”.

„În continuarea acţiunii din data de 19.06.2017, la data de 24.07.2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – ST Piteşti  au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Ghimiș Romeo Tomiță, Neață Răzvan Adrian, zis Chelie şi Lincan Sorin Marian, zis România, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi proxenetism.

Reamintim că, în cadrul aceluiași dosar penal, la data de 19 iunie 2017 procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Piteşti împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul  Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale, au efectuat 71 de percheziţii domiciliare pentru probarea activităţii infracţionale a 52 de persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de trafic de persoane în vederea exploatării sexuale, proxenetism şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2009, membrii celor 4 grupuri infracţionale organizate au recrutat prin inducere în eroare sau au determinat mai multe tinere în vederea practicării prostituţiei în Elveţia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia şi Spania (zona Ibiza). Sumele de bani obţinute au fost folosite  la cumpărarea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infracţionale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora.

Din cercetările efectuate au rezultat indicii că inculpaţii au obţinut din activitatea infracţională importante sume de bani, doar prin transferuri bancare obţinând aproximativ 5.000.000 de euro.

În urma acțiunii din data de 19 iunie și a activităților ulterioare, în cauză au fost depistați și arestați preventiv 37 dintre membrii grupurilor. Totodată au fost ridicați 151.910 euro, 170.483 de lei, 30.100  de franci elvețieni, 720 de dolari americani, 3.800 de coroane suedeze, 24 de laptop-uri, 92 de smartphone-uri,  9 tablete, 500 de grame de aur, în bijuterii,  un grinder, un pistol cu aer comprimat și 4 cartușe de carabină deținute ilegal, 34  de ceasuri de lux, în valoare estimată de circa 210.000 de euro.

De asemenea, procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Piteşti au instituit sechestru asigurator pe 2 terenuri (estimate la circa 100.000 de euro), 8 autoturisme de lux (estimate la 200.000 de euro) și 8 imobile (estimate la 1.200.000 de euro).

 Pentru destructurarea grupului infracţional organizat s-a constituit o echipă comună de anchetă formată din forţe investigative din România, Marea Britanie, şi Europol. Acțiunea se înscrie intr-o serie mai ampla de activitati desfășurate in cadrul Echipei Comune de Anchetă constituita intre autoritatile judiciare din România, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord şi Regatul Belgiei.

Eurojust – Unitatea de Cooperare Judiciara a Uniunii Europene – a asigurat suportul operațional si financiar necesar constituirii si desfasurarii activitatilor operationale aferente acestei echipei. Totodată, Eurojust a facilitat cooperarea dintre Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti si autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii,Belgia, Elvetia, Germania si Cehia, facilitând organizarea de reuniuni de coordonare.

Europol a facilitat schimbul de informații intre statele implicate prin organizarea de întâlniri operaționale si a oferit sprijin analitic inclusiv prin prezenta unui birou mobil in Romania pe durata acțiunii.

 Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, precizează DIICOT.

Foto sursa google.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here