În perioada 11-14 martie a.c., polițiștii argeșeni, împreună cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești – Biroul Garda Forestieră Județeană Argeș și ocoalelor silvice competente teritorial, au acționat pentru combaterea delictelor silvice pe raza județului Argeș.

Echipe formate din poliţiştii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș, împreună cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești – Biroul Garda Forestieră Județeană Argeș, precum și polițiști din mediul urban și rural, împreună cu reprentanții ocoalelor silvice competente teritorial, au acţionat pe raza județului, pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos.

Cu ocazia verificărilor, au fost constatate abateri la un agent economic, de pe raza localității Lerești, și au fost depistați 20 de bărbați, care au tăiat sau transportat material lemnos cu atelaje sau autoutilitare, fără respectarea regimului silvic.

Au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 17.000 de lei, și a fost confiscată cantitatea totală de 17,29 mc de material lemnos.

Exemple:

În ziua de 11 martie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Valea Mare Pravăț, împreună cu specialiștii Biroului Garda Forestieră Județeană Argeș au verificat un agent economic, din localitatea Lerești.
Cu ocazia verificărilor, s-a constatat că agentul comercial ar fi instalat, fără drept, în fondul forestier, rulote, în alte locuri decât cele aprobate și ar fi transportat material lemnos, având avizul de însoțire completat necorespunzător.
Ca urmare a celor constatate, agentul a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 5.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar cantitatea de 5,89 mc de material lemnos, a fost confiscată valoric.

• În ziua de 12 martie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Călinești au depistat un bărbat de 52 de ani, din Beleți Negrești, care conducea un tractor pe raza localității de domiciliu, în timp ce transporta material lemnos fără documente de proveniență și transport.
În urma evaluării de către un specialist silvic, s-a stabilit că, în mijlocul de transport, se afla cantitatea de 1,1 mc material lemnos.
Ca urmare a celor constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional, conform Legii 171/2010, fiind aplicată și măsura complementară de confiscare a materialului lemnos fără proveniență legală.

• În contextul operaționalizării aplicației SUMAL 2.0 privind controlul provenienței și trasabilității materialului lemnos, și al intrării în vigoare, la 31 ianuarie 2021, a prevederilor HG 497/ 25.06.2020, și a Ordinului 118/27.01.2021 privind obligațiile utilizatorilor SUMAL 2.0, activitățile de control al tăierii, transportului și deținerii de material lemnos sunt desfășurate de către polițiștii argeșeni în mod curent și vor continua în perioada următoare.

Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.

Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.

Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi MIJLOCUL DE TRANSPORT şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.