Muzeul Municipal Câmpulung și Asociaţia Obştească „Monumentum” din Chișinău au  deosebita plăcere de a vă invita să vizitați expoziția temporară ”MONUMENTELE UITATE ale BASARABIEI”, deschisă între 15 August și 15 Septembrie 2022 în Mausoleul Eroilor de la Mateiaș.

Locația pentru prezentarea expoziției  nu a fost aleasă întâmplător. Mausoleul Eroilor de la Mateiaș fiind cel mai mare monument comemorativ de pe partea Sudică a Carpaților dedicat eroilor din Războiul de Întregire Națională dintre anii 1916 – 1918 și, astfel, locul cel mai potrivit pentru prezentarea ”Monumentelor Basarabiei Furate”, așa cum expoziția a fost prezentată în Republica Moldova și în alte muzee din țară.

Expoziția, care nu merită ratată de nici un iubitor al istoriei românilor, cuprinde peste 30 de roll-up-uri cu informații și fotografii din campania de restaurare a monumentelor din patrimoniul românesc din Republica Moldova, realizate în perioada interbelică pe timpul României Mari. Expoziția mai este îmbogățită și cu piese în miniatură turnate în bronz pentru a ilustra din punct de vedere muzeal demersul expozițional.

Asociaţia Obştească Monumentum a fost înfiinţată de un grup intelectuali români din Chişinău – Republica Moldova.

Unul din obiectivele principale ale Asociaţiei îl reprezintă restabilirea monumentelor interbelice realizate în teritoriul dintre Prut și Nistru în perioada interbelică.

Pe parcursul ultimilor ani, au fost edificate prin reconstituire busturile Regelui Ferdinand I din: Ialoveni, Nisporeni, Ţepilova Mare (Soroca), Rezina, Varniţa și Verejeni. De asemenea au fost reconstruite: Monumentul celor Trei Martiri din Parcul Catedralei din Chişinău, Cenotaful Generalului Stan Poetaş din Soroca, bustul primului preşedinte al Curţii de Apel Chişinău – Vespasian Erbiceanu, monumentele închinate eroilor români şi grănicerilor din Cosăuţi, Olăneşti, Mălăieşti, Leova, Rezina şi Floreşti, Cimeaua Generalului P. Ion din Chişinău, bustul mecenatului Vasile Stroescu și multe altele.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.