De Ziua Unirii Principatelor Române, 24 Ianuarie a.c., la ora 17.00, ușile Secției de Istorie și Artă Plastică din cadrul Muzeului Municipal Câmpulung se vor deschide larg pentru un dublu eveniment cultural.

Iubitorii de frumos vor avea ocazia de a participa la un nou concert de excepție susținut de violonista Theodora Ciurezu, acompaniată la pian de Cristina Jercău și Sabin Bănescu.

Un recital în care se vor regăsi piese din repertoriul românesc și internațional semnate de: George Enescu, Vasile Filip, Paul Constantinescu, Constantin Nottara, Mircea Chiriac, Mircea Chiriac, Béla Bartók și Wolfgang Amadeus Mozart.

Totodată publicul va avea posibilitatea de a vedea în premieră lucrările semnate de artistul și expertul în arte vizuale Marius Burhan, care aduce la Câmpulung expoziția ”Percepțiile umanității”.

În viziunea artistului Marius Burhan, tematica propusă în lucrările prezentate ”acoperă mai multe segmente, precum: lumea violentă/imperfectă a trecutului, cu eroii săi tragici, epoca comunistă – ca expresie a viziunii oficiale a sistemului, și prezentul, reprezentat de lumea capitalistă și ea cu eroii săi constructori ai viitorului”.

”Se pune accent pe relația dintre artă și politică, frecvent critică, probabil într-un regim democratic sau unul de aservire,  lucrărilor și proiectelor în sine, cu cele subterane, care poate să ofere o înțelegere a semnificațiilor și implicațiilor acestor lucrări. Se analizează reperele istorice, contextul  socio – politic, relația estetică cu regimul prin stabilirea unei anume dinamici a tiparelor tematico – stilistice în conexiunea cu mediul politic și explicitarea ei, sau contextualizarea profilului artistic de tip estic.

Eșafodajul este reprezentat de perspectiva istorică, care se axează pe studiul surselor primare, pe structurarea cronologică a diferitelor lucrări, pe stabilirea raporturilor internaționale pe evenimente, state și artiști.”, subliniază artistul.

INTRAREA ESTE LIBERĂ ÎN LIMITA LOCURILOR IMPUSE DE LEGISLAȚIA ÎN VIGOARE PRIVIND MĂSURILE ANTICOVID-19

IMPORTANT!!! Accesul se face numai pe bază de certificat COVID-19 sau test NEGATIV!

*Violonista Theodora Ciurezu și-a început studiile muzicale la Școala de Muzică din Câmpulung. A absolvit Liceul de Muzică din Brașov, iar mai apoi Facultatea de Muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov, domeniul licență – Interpretare Instrumentală și master – Stil și Performanță în Interpretarea Instrumentală și Vocală. De-a lungul parcursului său violonistic, a fost îndrumată de profesorii Valeriu Rogacev și Florin Ionescu-Galați.

S-a perfecționat la cursuri de masterclass cu renumiții profesori: Octavian Raţiu, Mihai Craioveanu, Alexandru Tomescu, Mihaela Tomescu, Eszter Kleinman-Stankowski. A urmat cursurile de masterclass organizate de Academia Regală de Muzică din Stockholm, Suedia cu profesorii: Eszter Haffner și Mihaela Martin (vioară), Celine Flamen (muzică de cameră) și Jukka-Pekka Saraste (orchestră).

A obținut numeroase premii la concursurile naționale și internaționale de interpretare instrumentală, dintre care amintim: Premiul I – Concursul Internațional Dan Cumpătă București, Premiul I – Concursul Internațional Sigismund Toduță Deva, Marele Premiu – Concursul Internațional Live Muse Art Oradea, Premiul I – Concursul Internațional Live Muse Art Arad, Premiul II – Festivalul Național Dinu Lipatti Pitești, Premiul II – Concursul Internațional Miniatura Romantică Galați, Premiul III – Concursul Național Edouard Caudella Iași, Mențiune – Concursul Internațional Remember Enescu Sinaia, Mențiune – Concursul Internațional Roman Boianciuc Reghin.

Are o activitate bogată artistică, susținând recitaluri în mai multe orașe din țară și din străinătate: Braşov, Câmpulung-Muscel, Sfântu-Gheorghe, Cluj-Napoca, Piteşti, Sinaia, Bușteni, Alba Iulia, Botoșani, Râmnicu-Vâlcea, Brăila, București, Ploiești și Stockholm. A concertat în calitate de solist alături de Filarmonica de Stat Botoșani, Filarmonica Ion Dumitrescu Râmnicu-Vâlcea, Orchestra Jesus Guridi Bilbao și Orchestra Facultății de Muzică Brașov. A susținut recitaluri în cadrul festivalurilor Remember Enescu (Sinaia, Bușteni, Brașov, București), Musica Coronensis, Musica Barcensis (Brașov) și Aurora Musica Festival (Stockholm).  A fost membră a Fundației Remember Enescu și a Orchestrei de Tineret Wonderful Youth Orchestra, condusă de maestrul Igor Coretti-Kuret.

În repertoriul ei, pe lângă multe alte lucrări consacrate din creaţia violonistică se regăsesc şi concertele pentru vioară şi orchestră de F. Mendelssohn-Bartholdy, P.I.Tchaikovsky, J. Brahms, W.A.Mozart, H. Wieniawski, L. van Beethoven, A. Glazunov și H. Vieuxtemps.

În prezent, este doctorandă a  Universității Naționale de Muzică din București și profesor titular de vioară la Colegiul de Artă Carmen Sylva din Ploiești.

 

**Născut în comuna Vâlcele, județul Olt, la data de 14 noiembrie 1977, Marius Burhan expune la Galeria „Artis” din Slatina pentru prima oară.

Marius Burhan este artist, doctor în arte plastice şi decorative, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, expert, curator, profesor şi autor de cercetări în domeniul artelor vizuale. Are în palmares zeci de expoziţii personale, organizate în România, precum Bucureşti, Craiova, Timişoara sau Galaţi, dar şi în Italia, la Roma șiVeneţia. De asemenea artistul a participat la peste 100 de expoziţii colective în România, Republica Moldova, Macedonia, Italia, Statele Unite fiind o prezenţă constantă la tabere de creație, biennale/târguri de artă vizuală, concursuri, simpozioane și conferinţe ale artiștilor plastici.

Nominalizări:

Bienala Internațională de Pictură Chișinău 2021

Salonul Mic București, ,,The Book” Centrul Artelor Vizuale, București;

Diplomă de Excelență în cadrul  Bienalei Internaționale de Artă Contemporană ,,Nicolae Tonitza”, ediția a II-a, Muzeul ,,Vasile Pârvan” Bârlad 2018;

Diplomă de excelență în cadrul expoziției Gogu Constantinescu savant de renume mondial, Galeria Contrast, 2019.

Distincții:

Medalia Centenar ,,Nicolae Tonitza” ca semn de apreciere și înalță considerație pentru activitatea artistică desfășurată în domeniul artelor plastice, Muzeul ,,Vasile Pârvan”, Bârlad 2018.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.