Concursul Național de Creație ,,ICOANA ȘI ȘCOALA MĂRTURISIRII”

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2017 să fie declarat Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în Patriarhia Română.

Între manifestările culturale, programate cu prilejul anului omagial, se organizează Concursul Național de Creație Icoana și Școala mărturisirii, care se va desfășura la nivel de protopopiat, eparhial și național, în perioada 1 decembrie 2016 – 21 mai 2017.

Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a demarat procedurile Concursul Național de creație, inițiat de Patriarhia Română, Icoana și Școala Mărturisirii, ca în toată Eparhia și în școlile din parohiile muscelene, implicând în acest demers preoții slujitori ai Sfintelor Altare, profesorii de religie, limba română și educație plastică.

Concursul se adresează copiilor, preoților și profesorilor de religie implicați în Programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” precum și celor care se ostenesc la catedră sau la amvonul Bisericii, urmărind să educe copiii pentru a-și construi un viitor, în care viața să fie trăită în deplinătatea ei.

Grupul țintă al concursului sunt elevii din învăţământul preuniversitar. La concurs se vor înscrie astfel elevi din învăţământul preuniversitar (7-18 ani, indiferent de număr), care fac parte din grupa de cateheză, sub coordonarea unei echipe formate din preot, profesor de religie, limba română și educaţie plastică.

Obiectivele specifice ale concursului sunt: identificarea elevilor cu aptitudini speciale: artistice, literare şi de dezvoltare a interesului pentru lectură şi pentru creație literară, plastice (desen, fotografie), teologice, de comunicare şi organizare etc.; stimularea creativității prin realizarea/redactarea unor creații artistice, literare, plastic sau teologice; dezvoltarea competențelor lingvistice și a abilităților artistice; dezvoltarea imaginației și a încrederii în talentul lor; asigurarea unei bune colaborări Biserică-Şcoală-Familie.

Concursul își propune să îi ajute pe elevii participanți să își descopere, prin activități de creație, noi aptitudini, să își formeze deprinderi, să promoveze practici noi privind învățarea şi să realizeze schimbul de experiență între copii.

Concursul Naţional de Creaţie Icoana şi Şcoala mărturisirii se desfăşoară pe trei secţiuni: literară, artistică și multimedia.

Concursul se va desfășura la nivel de protopoiat, la nivel eparhial și la nivel național. Faza la nivelul  Protopiatului Câmpulung Muscel, ca în toate protopopiatele argeșene, se va desfășura în perioada 10-24 martie 2017.

Participanții vor primi diplome și premii. La nivel național va fi premiat copilul care a obținut Premiul I pe eparhie, fiind prezent la ceremonia de premiere din 21 mai 2017, împreună cu cel care l-a coordonat (preot, profesor de religie, profesor de limba română, profesor de educație plastică). Cei 29 de copii câștigători din țară vor primi diplome și premii în obiecte. La acest nivel cheltuielile vor fi acoperite de Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Prin acest concurs se stimulează creativitatea elevilor, încrederea în capacitățile personale, socializarea, integrarea și formarea unei atitudini favorabile față de școală şi colaborarea școlii cu familia. Concursul încurajează colaborarea preotului cu profesorii unităţilor de învăţământ aflate pe teritoriul administrativ canonic al fiecărei parohii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.