Concursul Naţional Cultural – Artistic ,,Unirea: libertate și unitate”

La iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2018 să fie declarat ,,Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi ,,Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918″ în Patriarhia Română. Între manifestările culturale, programate cu acest prilej,  organizează Concursul Naţional Cultural – Artistic ,,Unirea: libertate și unitate”.  

Concursul organizat de Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, se desfășoară și  în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Concursul se adresează capiilor, preoţilor, profesorilor de religie ori de altă disciplină implicaţi în Programul Naţional Catehetic ,,Hristos împărtăşit copiilor” şi altor educatori creştini.

La concurs se vor înscrie elevi din învăţământul preuniversitar (7-18 ani), indiferent de număr, care fac parte din grupa de cateheză, sub coordonarea unui preot și a  unui profesor de religie și alte discipline (istorie, desen, limba română, etc).

Fiecare echipă de la nivelul parohiei va alcătui un portofoliu care poate să conţină, la alegere, lucrări cu conţinut teoretic (secţiunea literară) şi lucrări cu caracter practic (secţiunile artistică și  multimedia).

Concursul Naţional Cultural-Artistic ,,Unirea: libertate și unitate” cuprinde mai multe secţiuni: literară, artistică şi multimedia.

Temele din secţiunea literară pot fi: o  poezie despre viaţa de şcolar a unui elev creştin; un eseu, o compunere despre unitatea credinţei, libertatea în Hristos, unitatea de neam în societatea contemporană; o foaie parohială, buletin parohial articol de ziar pe tema concursului; o scrisoare către Dumnezeu despre viața  mea (în Şcoală și în  Biserică; o rugăciune către Dumnezeu pentru toţi cei din școală (profesori și elevi).

În secțiunea  artistică se pot găsi: o icoană a unui praznic împărătesc sau a  unui sfânt; compoziţie plastică; meşteșugărie (sculptură, materiale neconvenționale,  mozaic, broderie, origami,etc); festival de cântece si jocuri tradiționale; festival de muzică patriotică  sau religioasă legată de tema unităţii şi a libertăţii.

Secțiunea multimedia va cuprinde: prezentări powerpoint despre: Anul 1918 – Anul Marii Uniri (persoane care au contribuit la realizarea Marii Uniri, prezentări de locuri,etc. ), Libertate şi responsabilitate,  etc., Film despre Marea Unire.

Tematica acestor lucrări trebuie să fie subordonată Anului omagial al unității  de credinţă și de neam şi Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Obiectivele specifice ale concursului sunt: identificarea elevilor cu aptitudini speciale artistice, și de  dezvoltare a interesului pentru lectură şi pentru creaţie literară, plastică (desen, fotografie), teologică, de comunicare şi organizare, etc.; importanţa filantropiei în dezvoltarea relaţiilor inter-umane; stimularea creativităţii prin realizarea/redactarea unor creaţii artistice, literare, plastice sau teologice; dezvoltarea imaginaţiei şi a încrederii în talentul lor; înțelegerea libertăţii și asumarea ei din perspectivă creştină; consolidarea unității de neam şi credință; asigurarea unei bune cotaborări Biserică-Şcoala-Familie.

Concursul va evidenţia importanta libertăţii câştigate prin viaţa în Hristos, a tradiţiei şi a portului popular, precum și unitatea de credinţă si de neam în ţara noastră, în contextul unor tendinţe puternice de diluare si relativizare a ei.

Scopul concursului este de a cultiva dragostea faţă de ţară şi de Biserică precum și de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiţionale şi a afirmării propriei identităţi religioase, culturale şi naţionale.

Toţi participanţii la concurs vor purta costum popular tradiţional, care să reprezinte zona de provenienţă. Concursul va avea totodată și un caracter filantropic.

La nivelul eparhiei concursul  se va organiza  până la data de 1 mai  2018, iar la nivel național premierea echipelor câștigătoare va avea loc în cadrul unui eveniment organizat de Patriarhia Română, la data de 21 mai 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.