Miercuri, 22 februarie a.c., la Câmpulung, începând cu ora 12.00, în sala de şedinţe a Primăriei municipiului, in cadrul proiectului „Argeşeni – valori naţionale”, va fi omagiată personalitatea celui care a fost Tudor Muşatescu – poet, prozator, dramaturg, umorist şi traducător.

Programul acestui eveniment cuprinde : o evocare a personalităţii lui Tudor Muşatescu de către reprezentanţii Uniunii Scriitorilor din România, un moment prezentat de Clubul Epigramiştilor şi Umoriştilor  Musceleni, precum şi proiecţia unui fragment din ecranizarea comediei „Titanic Vals”, în regia lui Paul Călinescu, filmată la Câmpulung în anul 1964.

Vor fi prezenţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Argeş, ai Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, Direcţiei Judeţene de Cultură Argeş, Bibliotecii Judeţene Argeş, Muzeului Judeţean Argeş, ai Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” Câmpulung şi elevi ai colegiilor „Dinicu Golescu” şi „Carol I”.

–  Tudor Muşatescu s-a născut în comuna Măţău, de lângă Câmpulung Muscel, în data de 22 februarie 1903 şi a decedat la Bucureşti la data de 04 noiembrie 1970.

–  Era fiul lui Alexandru I. Muşatescu,  avocat, fost deputat, senator şi prefect de Muscel şi  fost primar de Câmpulung.

Acesta a urmat cursurile şcolii primare și trei clase secundare la gimnaziul câmpulungean, numit astăzi Colegiul Național „Dinicu Golescu”.

În timpul primului război mondial, familia s-a mutat la Iași, apoi la București. A continuat studiile la București, absolvind în 1919 Colegiul Sf. Sava, ulterior obţinând licenţa în drept și litere (franceza şi latina) la Universitatea din București în 1924.

A fost pentru scurtă vreme profesor şi avocat, însă succesele repurtate ca autor dramatic îi vor permite să se dedice exclusiv literaturii, gazetăriei şi …. boemei.

În perioada 1930-1940 a fost inspector general al teatrelor.

–   A fost director al unor companii teatrale: “Teatrul din Sarindar” (1940, împreună cu Maria Filotti), “Teatrul Tudor Muşatescu” (1941-1942), “Teatrul din CA. Rosetti”, “Teatrul Nostru”, “Teatrul Colorado” (1943-1944);

– Devine  membru în comitetul de conducere al Societăţii  Autorilor Dramatici Români (1945).

–  Scrie încă din liceu în reviste proprii (Ghiocelul, Zori de Ziuă, Muguri), colaborând, apoi, cu mai multe publicaţii.

– Însă, adevăratul său debut literar are loc în 1923 cu piesa “Focurile de pe comori”, scrisă în limba franceză şi jucată la Paris.

– În 1925 debutează şi în ţară, pe scena Teatrului din Craiova, cu două piese cazone : “”T.T.R.”‘ şi “Datoria”, asta şi pentru că efectua stagiul militar în acest oraş.

 – Este autor a zeci de comedii, vodeviluri, piese într-un act, scenete şi cuplete (Opere complete. Teatru, I, 1945; Teatru, 1958, Scrieri I-IX, 1969-1990), precum şi a unor volume de schiţe umoristice: Nudul lui Gogu, 1928; Ale vieţii valuri, 1929; Doresc ca micile mele rânduleţe, 1945; Fiecare cu părarea lui, 1970).

– A mai publicat un volum de versuri: Vitrinele toamnei (1926) şi romanul: Mica publicitate (1935).

– A tradus singur sau în colaborare, din Moliere , VI. Maiakovski, Ilf si Petrov, D. Ciorbagiiski, Gustaw Morcinek, Karel Capek.

Cele mai cunoscute piesele de teatru ale lui Mușatescu sunt comediile “Titanic-Vals”, “…escu” și melodrama “Visul unei nopți de iarnă”, care au avut succes și în străinătate. Titanic-Vals și „…escu” au fost şi ecranizate.

– Acţiunea piesei “Titanic Vals” se petrece chiar în oraşul său natal Câmpulung. “În 1931, la Paris, mi-am pus în gând să scriu o piesă care să se numească Titanic Vals şi a cărei acţiune să se petreacă în provincie şi, mai exact, în Câmpulungul meu natal, fiindcă, oriunde aş fi auzit Titanic Vals şi în orice stare sufletească m-aş fi gândit la mine, melodia aceasta însemnă Câmpulungul, provincia cu oamenii ei buni şi modeşti sau ridicoli, cu întâmplările ei vesele sau triste, cu dramele şi comediile ei publice sau familiale (…)”, spunea Tudor Muşatescu la momentul premierei din anul 1932.

– “Titanic Vals” are un succes răsunător, fiind opera care l-a consacrat ca unul din cei mai mari dramaturgi români, această piesa deschizând stagiunea  din 1932 – 1933 la Teatrul Naţional din Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.