Lunar, Muzeul Municipal Câmpulung expune unul dintre obiectele din patrimoniu pentru a putea fi prezentate mai pe larg tuturor iubitorilor de tradiţie, cultură, artă şi istorie locală.

În această lună, la capitolul „obiecte care nu au mai fost expuse”, Muzeul Câmpulung Muscel – Secţia de Etnografie şi Artă Populară, propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituției, acesta fiind reprezentat de o FARFURIE – PLATOU, ce datează de la începutul secolului XX.

Exponatul a intrat în patrimoniul muzeului în anul 1952, în urma cercetărilor de teren, pe care specialiștii din acea perioada au făcut-o pentru a pune bazele acestui muzeu.
A fost realizat de Nora Steriade (1889 – 1948), artist decorator. Din 1915 s-a dedicat artelor decorative, având expoziții de broderie în București și la Galerie Boudet, Paris. Din 1920 a realizat ceramică emailată cu modele populare și medievale românești și din Transilvania.

Farfuria este de formă circulară cu profil tronconic aplatizat, lucrată manual la roata olarului, din ceramică roșie, arsă în cuptor de două ori, smălțuită la interior, decorată prin jirăvire cu cornul și găitoiul. Ornamentica este reprezentată de motive decorative des întâlnite în arta populară românească, geometric stilizate: (linii, cercuri, puncte, valul), în registre concentrice delimitate de linii circulare.
Pe spate are ștampilată o troiță și inscripția „TROIȚĂ, STR. POPA SAVU 42, BUCUREȘTI” și scrijelit numele „Nora S.”
Cromatica: fond bej, decor bleumarin și maro.

Vasele smălțuite, bogat ornamentate și frumos colorate se foloseau în scopuri practice dar și pentru decorarea interioarelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.