Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni de a se uni în lupta împotriva HIV, de a oferi suport celor diagnosticați cu această infecție și de a comemora pe cei care au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA .

În 2019, sloganul  campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este „Comunitățile fac diferența”.

În 2018, la nivel mondial, un număr de 37.9 milioane de persoane erau infectate cu HIV, dintre care 36,2 milioane adulți și 1,7 milioane copii. Un procent de aprox.79% dintre persoanele infectate știau că au HIV/SIDA. În 2018 au existat 1,7 milioane noi infecții HIV (dintre care 1,6 milioane adulți și 160.000 copii sub 15 ani), iar 23,3 milioane persoane au primit terapie antiretrovirală (ARV).  Un număr de 770.000 de persoane au decedat datorită bolilor asociate cu SIDA.

În România, conform OMS, în iulie 2018, existau 15.661 persoane infectate cu HIV (prevalență 0,1%).

La 31 decembrie 2018 au fost raportate de către Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş”: un număr de 7.786 cazuri HIV și 16.106 cazuri SIDA; un număr de 188 cazuri cu vârste sub 15 ani și 15.322 cu vârste peste 20 ani;  un număr de 12.862 cazuri au primi tratament ARV la nivelul anului 2018 (acoperire de 54%).  În 2018, în România, numărul cazurilor noi de HIV/SIDA a scăzut față de 2010 (respectiv de la 730  la 691).

Pe județe,  în anul 2018, cele mai multe cazuri de HIV/SIDA s-au înregistrat în București – Ilfov (238 adulți și 4 copii), Constanța (45 adulți și 1 copil), Brașov (27 adulți), Cluj (25 adulți), Iași (20 adulți), Botoșani (19 cazuri) și Suceava (18 cazuri).

În judeţul Argeş, în anul 2018, au fost înregistrate 10 cazuri noi de infecţie cu HIV.

Scopul campaniei: Informarea  și conștientizarea populaţiei generale și în special a grupurilor cu risc crescut cu privire la modalitățile de transmitere și prevenire a  infecției HIV/SIDA  și a importanței consilierii, testării și tratamentului.

Obiectivele campaniei: Creşterea accesului la informație despre modalitățile de transmitere și prevenire a infecției HIV/SIDA și a importanței consilierii, testării și tratamentului; creșterea numărului  de persoane  din populația generală informate despre HIV/SIDA; combaterea stigmatizării și a discriminării legate de HIV/SIDA.

HIV poate fi transmis prin:

  • contact sexual neprotejat cu o persoană infectată;
  • transfuzii de sânge contaminat;
  • schimbul de ace contaminate, seringi sau alte instrumente ascuțite;
  • transmiterea de la mamă seropozitiva la copilul ei în timpul sarcinii, nașterii și alăptării.

Modalități cheie pentru a preveni transmiterea HIV:

  • practicarea de comportamente sexuale sigure, cum ar fi folosirea prezervativelor;
  • teste și tratament pentru infecții cu transmitere sexuală, inclusiv HIV;
  • evitarea injectării drogurilor, sau măcar folosirea întotdeauna de ace și seringi de unică folosință și noi;
  • să se asigure că orice sânge sau produse din sânge de care ar putea fi nevoie sunt testate pentru HIV.

Ca în fiecare an DSP Argeş marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA conform calendarului OMS pe 1 decembrie. Activităţile ce se vor desfăşura pe timpul campaniei, de către personalul Compartimentului Promovarea Sănătăţii, vor fi: distribuirea de materiale IEC privind HIV/SIDA, informarea populaţiei  cu privire la HIV/SIDA şi sesiuni de informare – educare – comunicare în unităţi de învăţământ preuniversitar şi universitar din judeţ.

DIRECTOR EXECUTIV

Dr. Sorina HONŢARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.