Ziua Europeană Împotriva Obezității (ZEIO) este o platformă de campanie a Asociației Europene pentru Studiul Obezității, cea mai importantă organizație europeană responsabilă de cercetarea în domeniul obezității. Cu ocazia ZEIO, comunitățile din sănătate, cele ale pacienților și cele politice își adună forțele pentru a crește gradul de informare și conștientizare în ceea ce privește obezitatea și multe alte afecțiuni asupra cărora aceasta are impact.

            ZEIO a avut loc pentru prima dată în 2010, iar de atunci se desfășoară în fiecare an în a treia sâmbătă a lunii mai.

            Tema pentru 2019 este Împreună Împotriva Obezității, iar sloganul este Să acționăm pentru un viitor mai sănătos ! Scopul campaniei este creșterea numărului de persoane informate în privința riscurilor pentru sănătate pe care le prezintă supragreutatea, a nutriției echilibrate, precum și a gradului de informare a profesioniștilor din sănătate asupra   problematicii obezității  și  metodelor de management al pacienților cu obezitate.

            Mai multe rapoarte științifice au arătat că, în cazul în care obezitatea și supragreutatea continuă să crească în ritmul alarmant de până acum, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetățenii europeni până în anul 2030. În unele țări, procentul ar putea ajunge la 90%.

            Printre statele membre ale UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezității în 2014 în rândul populației cu vârsta de 18 ani și peste s-au înregistrat în România (9,4%) și Italia (10,7%), înainte de Olanda (13,3%), Belgia și Suedia (ambele 14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulții din Malta (26,0%), și aproximativ 1 din 5, în Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%) și Estonia (20,4%).

            Urmărind evoluția prevalenței obezității la adulți la noi în țară în perioada 1975-2016, se observă o tendință anuală de creștere a acesteia, de la 8,3% în 1975 la 22,5% în 2016.

În anul 2017, prevalența cea mai crescută din țara noastră s-a înregistrat în județele Mehedinți (6421,4/100000loc), Arad (3274,8) și Bihor (3244.4). Valorile cele mai mici ale prevalenței obezității s-au înregistrat în județele Harghita (57,7), Bistrița-Năsăud (339,3) și Satu-Mare(354,7). Diferențele mari rezultă din faptul că nu toți medicii raportează obezitatea ca boală. În Europa, doar Portugalia recunoaște obezitatea drept boală cronică.

În judetul Argeş în 2017 se înregistra o prevalenţă de 3050.5 cazuri la 100000 locuitori (sursa: INS)

Numărul de persoane supraponderale și obeze a crescut în ultimii ani și mulți oameni consideră că este din ce în ce mai greu să se mențină o greutate “normală” într-un mediu actual în mare parte obezogenic. Acest mediu se întinde de la ratele de alăptare scăzute, la dificultăți în accesarea geografică sau financiară a ingredientelor unei diete sănătoase, la lipsa de abilități de gătit, la abundența și comercializarea de alimente bogate în energie, la alegerile de planificare urbană și presiunile unui stil de viață care reduc de multe ori oportunitatea pentru activitatea fizică (atât la locul de muncă, cât și în timpul liber).

Conform OMS, recomandări specifice pentru o dietă sănătoasă includ: consumul mai multor fructe, legume, nuci și cereale; reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi. Nutriția proastă poate duce la imunitate redusă, sensibilitate crescută la boli, precum și dezvoltarea fizică și mentală deficitară.

               Persoanele obeze dezvoltă mai des hipertensiune arterială, diabet zaharat și ateroscleroză, ceea ce se traduce prin risc crescut de boli cardiovasculare. Federația Internațională a Inimii a arătat în 2017 că 21% din boala cardiacă ischemică poate fi atribuită unei greutăți corporale excesive.

Obezitatea apare de obicei ca rezultat al combinației unor cauze și a unor factori de risc, printre care se numără:              

* Genetica. Genele pot afecta cantitatea de grăsime corporală depozitată în organism și locul unde aceasta este distribuită. Genetica poate juca, de asemenea, un rol in eficienta transformării alimentelor în energie și modul în care organismul arde calorii în timpul exercițiilor fizice.              

* Stilul de viață al familiei. Obezitatea tinde apară în familii. Dacă unul sau ambii părinți sunt obezi, riscul de a se îmbolnăvi copilul este crescut, dar nu doar din cauza geneticii, ci și a  obiceiurilor alimentare și de a practica activitate fizică în cadrul familiei.              

* Inactivitate. Sedentarismul determină acumularea caloriilor sub formă de grăsime, deoarece caloriile provenite din alimentație nu sunt consumate. Dacă nu sunteți foarte activ, nu ardeți cât mai multe calorii. Unele probleme medicale, cum ar fi artrita, pot duce la scăderea activității, ceea ce contribuie la creșterea în greutate.              

* Dieta nesănătoasă. O dietă bogată în calorii, conținând puține fructe și legume, dar bogată în alimente fast-food și băuturi hipercalorice, cu porții supradimensionate, contribuie de asemenea la creșterea în greutate.              

* Probleme medicale. La unii oameni, obezitatea poate avea cauză medicală, cum ar fi sindromul Prader-Willi, sindromul Cushing și alte afecțiuni. Artrita, prin reducerea activității fizice, poate determina creșterea în greutate.              

* Anumite medicamente. Unele medicamente pot duce la creșterea în greutate dacă pacientul nu compensează prin dietă sau activitate. Aceste medicamente includ unele antidepresive, medicamente anticonvulsivante, medicamente pentru diabet, medicamente antipsihotice, steroizi și beta-blocante.              

* Probleme sociale și economice. Menținerea unei greutăți corporale normale este dificilă dacă nu există zone sigure pentru desfășurarea activităților fizice. De asemenea, pacienții poate nu cunosc modalități sănătoase de gătit sau nu au bani pentru a cumpăra alimente sănătoase. În plus, persoanele în compania cărora se află pacienții pot influența greutatea acestora – dacă există prieteni sau rude obeze, crește probabilitatea de a acumula greutate în exces.               

* Vârstă. Obezitatea poate apărea la orice vârstă, chiar și la copii mici. Dar pe măsură ce se înaintează în vârstă, modificările hormonale și un stil de viață mai puțin activ măresc riscul de obezitate. În plus, masa musculară din tinde să scadă odată cu vârsta, ceea ce duce la o scădere a metabolismului. Aceste modificări reduc, de asemenea, necesarul de calorii și pot face mai dificilă menținerea greutății corporale normale.               

* Sarcina. În timpul sarcinii, femeia crește în greutate. Unele femei consideră dificilă pierderea acestei greutăți în exces după naștere, ceea ce în timp poate duce la dezvoltarea obezității.              

* Renunțarea la fumat este adesea asociată cu creșterea în greutate, uneori persoana ajungând la gradul de obezitate. Pe termen lung, totuși, renunțarea la fumat reprezintă un beneficiu mai mare pentru sănătate decât continuarea fumatului.              

* Lipsa de somn. Prea puțin sau prea mult somn poate provoca modificări ale hormonilor care cresc apetitul. Creșterea apetitului duce la consumarea în exces a unor alimente hipercalorice și hiperglucidice , ceea ce duce la creșterea în greutate.

Obezitatea este o problemă serioasă de sănătate publică deoarece crește riscul unor boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arterială, bolile coronariene, anumite forme de cancer etc.  În unele cazuri apar chiar și probleme psihologice. Pentru societate în ansamblul ei, ea are costuri directe și indirecte ce împovărează sistemul de sănătate și resursele sociale.

            În cadrul acestei campanii DSP Argeş, în colaborare cu Şcoala Sanitară Postliceală „Carol Davila” Piteşti a organizat, în data de 15 mai 2019, un punct stradal de informare şi monitorizare a greutatii corporale,  în Piata Primăriei Piteşti, între orele 11.00 – 15.00. De asemenea, se vor desfăşura activităţi IEC tematice în unităţi de învăţământ preşcolar şi şcolar, susţinute prin prezentări PowerPoint şi materiale grafice tematice.

 DIRECTOR EXECUTIV 

 Dr. Sorina HONTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.