Poliția Română continuă acţiunea ,,Foc de Artificii”, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.

       Săptămâna trecută, polițiștii au constatat aproape 161 de infracţiuni, au aplicat 29 de sancțiuni contravenționale, au confiscat 10.305 kg. de articole pirotehnice, în valoare de peste 230.000 de lei și au retras 5 autorizații.

 Poliţia Română, prin Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, acţionează la nivel naţional, în perioada 15 noiembrie 2016 – 4 ianuarie 2017, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Astfel, în perioada 16 – 22 decembrie a.c., polițiștii au efectuat 558 de acţiuni și controale în complexe, pieţe şi alte obiective și au verificat activitatea a 206 persoane fizice şi juridice autorizate să deruleze operațiuni cu articole pirotehnice.

De asemenea, au constatat 161 de infracţiuni și au depistat 143 de persoane fizice şi juridice neautorizate, față de 166 de persoane fiind efectuate cercetări în cauze penale.

Totodată, au fost confiscate 10.305 kg. de articole pirotehnice, în valoare de 231.623 de lei și au fost retrase 5 autorizații, fiind aplicate 29 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 8.750 de lei.

O atenție deosebită a fost acordată deținerii și mânuirii de articole pirotehnice de către copii și tineri. Pentru prevenirea evenimentelor negative în care aceștia ar putea fi implicați, polițiștii au desfășurat 431 de activități de informare în școlile din țară.

Exemple:

* La data de 20 decembrie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov au acționat în localitatea Jilava, depistând în flagrant delict 4 persoane, care intenționau să tranzacționeze cantitatea de 3.000 de kg. de articole pirotehnice, fără drept.

Articolele pirotehnice, din clasele F2 și F3, în valoare de 40.000 de lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept și comercializare către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

* La data de 22 decembrie a.c., poliţiştii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a Inspectoratului General al Poliției Române au surprins în flagrant delict un bărbat, administrator al unei societăți comerciale din municipiul Pitești, județul Argeș, autorizată pentru operațiuni cu articole pirotehnice, în timp ce comercializa ilegal articole pirotehnice din categoria F2.

Extinzând cercetările, împreună cu poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, la punctul de lucru al societății, din municipiul Pitești, a fost descoperită cantitatea de aproximativ 1.500 de kg. de articole pirotehnice, din categoriile F2 și F3, depozitate ilegal într-un spațiu autorizat doar pentru păstrarea articolelor pirotehnice din categoria F1.

Articolele pirotehnice, în valoare de 20.000 de lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

* La data de 22 decembrie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, au efectuat 29 de percheziţii domiciliare în București și județele Prahova, Arad, Bihor, Cluj, Constanța, Harghita, Iași, Ilfov, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu și Vaslui, la persoane bănuite de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au ridicat aproape 6.000 de kg. de articole pirotehnice, o armă cu aer comprimat, deținută ilegal, 4.800 de lei și 330 de euro.

Din cercetări, a reieşit că o persoană din municipiul Constanța a efectuat 360 de tranzacții ilegale cu articole pirotehnice, în cantitate totală de aproape 1.600 de kg., reprezentând vânzări către diferite persoane neautorizate, prin intermediul unei societăți de curierat.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept și comercializare către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Poliţia Română reaminteşte că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.