TESTEAZĂ-ȚI GRATUIT GLICEMIA ÎN FAŢA PRIMĂRIEI CÂMPULUNG!

14 noiembrie – Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului

Lions Club ”Negru Vodă” Câmpulung în parteneriat cu Asociația Sprijin pentru Diabet – București, Clinica ”Nanu Muscel” și Spitalul Municipal din Câmpulung se raliază la cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului care are loc în fiecare an în ziua de 14 noiembrie.

Marți, 14 noiembrie 2017 între orele 11.00 – 13.00, în fața Primăriei Câmpulung ne găsiți dotați cu tot ce este necesar pentru a vă testa gratuit glicemia. Este recomandat să nu mâncați cu măcar 2 ore înainte de testare.

***

Diabetul este una dintre bolile cu cea mai rapidă creștere în lume, afectând oameni din toate rasele, nivelurile de venit și vârste. Este una dintre cele mai răspândite afecțiuni cronice metabolice și una din bolile care produc cele mai multe decese anual, ca urmare a efectelor bolii.

Oficial, conform OMS sunt peste 350 de milioane de oameni care suferă de diabet. Numărul lor crește constant și se apreciază că în 2020 va ajunge la peste 450 de milioane. Potrivit unui raport prezentat la mijlocul lunii august 2016 la Lisabona, anual 4,6 milioane de oameni îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza diabetului zaharat, iar sistemele de sănătate cheltuie anual aproape 500 de miliarde de dolari pentru a lupta cu această boală cronică.

Pentru ROMÂNIA diabetul este o problemă majoră de sănătate publică, specialiştii considerând că diabetul afectează peste 1 milion de oameni, dintre care aproximativ 2.800 sunt copii.

****

Prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6%, ceea ce înseamnă că numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani care suferă de această afecţiune variază între 1.535.413 şi 1.967.200, arată rezultatele finale ale Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR). Rezultatele sunt prezentate în premieră cu ocazia celui de-al 40-lea Congres al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, desfăşurat la Sibiu, în perioada 21-24 mai 2014.

Cifrele arată că în topul regiunilor cu cei mai mulţi diabetici se află Sudul ţării, unde s-a înregistrat o prevalenţă a diabetului de 13,39%, urmată de regiunea Bucureşti-Ilfov, cu o prevalenţă a diabetului de 12,79%. Pe locul trei în topul prevalenţei diabetului se află regiunea de Nord-Est (12,38%), urmată îndeaproape de regiunile Sud-Vest (12,1%), Nord-Vest (11,69%) şi Sud-Est (10,44%). La polul opus, studiul PREDATORR arată că regiunile cu cei mai puţini diabetici sunt Vestul (8,2%) şi Centrul (9,99%) ţării.

Dintre pacienţii cu diabet zaharat, 20,69% au reprezentat cazuri nou depistate, iar 79,31% erau deja în evidenţa medicilor de familie. Altfel spus, studiul PREDATORR evidenţiază o rată de depistare superioară față de cea raportată în Europa. În ceea ce priveşte prediabetul, rezultatele studiului PREDATORR arată că există peste trei milioane de români cu prediabet, ceea ce înseamnă o prevalenţă de 18,4%.

Rezultatele finale ale studiului epdemiologic PREDATORR mai arată că peste 80% din populația adultă a României cu vârsta cuprinsă între 20-79 de ani prezintă anomalii ale lipidelor sanguine, în timp ce peste 2,6 milioane de români, cu vârsta cuprinsă intre 20-79 de ani, au hiperuricemie (sindrom caracterizat prin creşterea nivelului de acid uric în sânge).

Demarat in 2013, Studiul Naţional PREDATORR oferă o imagine clară asupra situaţiei diabetului zaharat, a bolii cronice de rinichi şi a comorbidităţilor asociate în România. Studiul a fost realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice in parteneriat cu Societatea Romana de Nefrologie, timp de aproape un an şi jumătate, pe un eşantion reprezentantiv de aproximativ 3000 de persoane, din 101 de centre din ţară.

****

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această zi este marcată la nivel internaţional de către toate asociaţiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, cât şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.

TEMA ZILEI MONDIALE A DIABETULUI 2017 este ”Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”

Toate femeile cu diabet necesită acces accesibil și echitabil la îngrijire și educație pentru a-și gestiona mai bine diabetul și pentru a-și îmbunătăți rezultatele în domeniul sănătății.

Susținerea faptelor

 • În prezent există peste 199 milioane de femei care trăiesc cu diabet zaharat . Acest total este proiectat să crească la 313 milioane până în 2040.
 • Două din fiecare cinci femei cu diabet sunt de vârstă reproductivă, reprezentând peste 60 de milioane de femei din întreaga lume.
 • Diabetul este a noua cauză principală de deces la femei la nivel global, cauzând 2,1 milioane de decese pe an .
 • Femeile cu diabet zaharat de tip 2 sunt de aproape 10 ori mai susceptibile de a avea boală cardiacă coronariană decât femeile fără afecțiune.
 • Femeile cu diabet zaharat de tip 1 prezintă un risc crescut de avort spontan sau un copil cu malformații .

Ce trebuie făcut

 • Sistemele de sănătate trebuie să acorde o atenție adecvată nevoilor și priorităților specifice ale femeilor.
 • Toate femeile cu diabet zaharat trebuie să aibă acces la medicamentele și tehnologiile esențiale pentru diabet, la educația pentru auto-management și la informația de care au nevoie pentru a obține rezultate optime pentru diabet.
 • Toate femeile cu diabet zaharat ar trebui să aibă acces la servicii de planificare pre-concepție pentru a reduce riscul în timpul sarcinii.
 • Toate femeile și fetele ar trebui să aibă acces la activitatea fizică pentru a-și îmbunătăți rezultatele în domeniul sănătății.

Femeile gravide necesită un acces îmbunătățit la screening, îngrijire și educație pentru a obține rezultate pozitive în domeniul sănătății pentru mamă și copil.

Susținerea faptelor

 • 1 din 7 nașteri este afectată de diabetul gestational .
 • IDF estimează că 20,9 milioane sau 16,2% dintre nașterile vii la femei în 2015 aveau o anumită formă de hiperglicemie în timpul sarcinii . Aproximativ jumătate dintre femeile cu antecedente de GDM continuă să dezvolte diabet zaharat de tip 2 în decurs de cinci până la zece ani de la naștere.
 • Jumătate din toate cazurile de hiperglicemie în timpul sarcinii apar la femeile cu vârsta sub 30 de ani .
 • Marea majoritate a cazurilor de hiperglicemie în timpul sarcinii au fost în țările cu venituri mici și mijlocii , unde accesul la îngrijirea maternă este adesea limitat.

Ce trebuie făcut

 • Strategiile de prevenire a diabetului zaharat de tip 2 trebuie să se concentreze asupra sănătății materne, a alimentațieiși a altor comportamente asupra sănătății înainte și în timpul sarcinii, precum și a hrănirii copiilor și a copiilor mici.
 • Vizitele de îngrijire antenatală în timpul sarcinii trebuie să fie optimizate pentru promovarea sănătății la femeile tinere și pentru depistarea precoce a diabetului zaharat și a GDM .
 • Screening-ul pentru diabet și GDM ar trebui să fie integrat în alte intervenții și servicii de sănătate maternă la nivel de asistență medicală primară pentru a asigura detectarea precoce, o mai bună îngrijire a femeilor și reducerea mortalității materne .
 • Lucrătorii din domeniul sănătății trebuie instruiți în identificarea, tratamentul, gestionarea și urmărirea diabetului în timpul sarcinii .

Femeile și fetele sunt agenți cheie în adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generațiilor viitoare.

Susținerea faptelor

 • Până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos.
 • 70% dintre decesele premature în rândul adulților se datorează în mare parte comportamentului inițiat în timpul adolescenței .
 • Femeile, ca mame, au o influență enormă asupra stării de sănătate pe termen lung a copiilor lor .
 • Cercetările au arătat că, atunci când mamele beneficiază de un control mai mare asupra resurselor, ele alocă mai mult hranei, sănătății și alimentației copiilor și educației .
 • Femeile sunt deținătorii de obiceiuri alimentare și obiceiurile de stil de viață și, prin urmare, au potențialul de a conduce prevenirea din gospodărie și dincolo.

Ce trebuie făcut

 • Femeile și fetele ar trebui să fie împuternicite cu un acces ușor și echitabil la cunoștințe și resurse pentru a-și consolida capacitatea de a preveni diabetul de tip 2 în familiile lor și de a-și proteja mai bine propria sănătate.
 • Promovarea oportunităților de exerciții fizice la fete adolescente , în special în țările în curs de dezvoltare, trebuie să reprezinte o prioritate pentru prevenirea diabetului zaharat.

***

Ziua Mondială a Diabetului este cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului zaharat din lume, ajungând la o audiență globală de peste 1 miliard de oameni din peste 160 de țări. Campania atrage atenția asupra problemelor de importanță capitală pentru lumea diabetică și păstrează diabetul în mod ferm în centrul atenției publice și politice.

Ziua mondială a diabetului zaharat a fost creată în 1991 de către IDF și Organizația Mondială a Sănătății ca răspuns la preocupările din ce în ce mai mari legate de escaladarea amenințării la adresa sănătății provocată de diabet. Ziua Mondială a Diabetului a devenit o zi oficială a Națiunilor Unite în 2006, cu trecerea Rezoluției Națiunilor Unite 61/225.

Campania este reprezentată de un logo de cer albastru, adoptat în 2007, după adoptarea rezoluției ONU privind diabetul zaharat. Cercul albastru este simbolul global pentru conștientizarea diabetului zaharat. Aceasta înseamnă unitatea comunității globale de diabetici ca răspuns la epidemia de diabet.

*****

Diabetul și pierderea vederii – Persoanele cu diabet zaharat sunt expuse riscului de a pierde din vedere din cauza bolii ochiului diabetului. Aceasta este cauza principală a orbirii noi în multe țări. Toți oamenii cu diabet zaharat – atât tip 1 cât și tip 2 – sunt expuși riscului. De aceea, toată lumea care suferă de diabet trebuie să obțină un examen comprehensiv de ochi dilatați cel puțin o dată pe an.

Diabetul poate duce la alte complicații posibile, inclusiv infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, amputare a piciorului și leziuni ale nervilor. În timpul sarcinii, diabetul slab controlat crește riscul decesului fătului și al altor complicații.

Leu și diabet zaharat de conștientizare – Având în vedere aceste statistici și preocupări, Lions au luat măsuri prin programul Diabetes. Activitatea noastră sprijină conștientizarea diabetului, educația, prevenirea, depistarea, controlul și cercetarea.

Îmbinarea forțelor de combatere a diabetului zaharat

Lions lucrează cu partenerii comunității locale și cu asociațiile naționale de diabet pentru a promova educația și conștientizarea diabetului pe tot parcursul anului. De asemenea, comemorăm Ziua Mondială a Diabetului , o campanie anuală condusă de Federația Internațională a Diabetului pe 14 noiembrie.

http://www.sprijinpentrudiabet.ro/…/ziua-mondiala-a-diabetu…

http://www.societate-diabet.ro/comunicat%20rezultate%20PRED…

http://www.lionsclubs.org/…/ho…/health/diabetes-programs.php

https://www.idf.org/…/2:world-diabetes-day-2017-to-focus-on…

https://www.idf.org/our-ac…/world-diabetes-day/wdd-2017.html

https://www.idf.org/our-activities/world-diabetes-day.html

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.