Subiectul zilei în Argeş! Vila Florica a trezit din somn politicienii argeşeni!

O adevărată avalanşă de declaraţii politice şi de comunicate de presă din partea politicienilor argeşeni ce păreau a-şi dormi liniştiţi somnul de-aleşi.

După ce liberalii au luat atitudine, ba chiar au făcut şi grevă în cadrul Consiliului Judeţean Argeş, se pare că social – democraţii, dar şi reprezentanţii ALDE, au fost şi ei de acord cu proiectul de lege ce priveşte achiziţionarea domeniului Vilei Florica – Ştefăneşti, din bani de la bugetul statului şi rămânerea acestuia în patrimoniul Consiliul Judeţean Argeş.

„O veste extraordinară pentru judeţul Argeş: Proiectul de lege privind achiziţionarea domeniului Vilei Florica a fost adoptat astăzi în Camera Deputaților, for decizional.

Astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, am susţinut un discurs în care am exprimat punctul de vedere al Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal privind achiziționarea imobilului „Ansamblul conacului Brătianu – Florica (Vila Florica)”, situat în orașul Ștefănești.

Stimați colegi,

Situat în orașul Ștefănești, județul Argeș, în vecinătatea municipiului Pitești, conacul familiei Brătianu, numit și „Vila Florica”, datează de la mijlocul secolului al XIX-lea și este unul dintre cele mai frumoase domenii boierești din România, păstrat foarte bine până în zilele noastre.

Este conacul în care s-a născut și a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români, o adevărată dinastie civilă, care a dat țării trei prim-miniștri, dintre care primii doi, Ion C. și Ion I.C. Brătianu, au avut un rol covârșitor în realizarea României moderne, de numele primului legându-se Independența națională, iar de al celui de al doilea Marea Unire din 1918.

Ansamblul conacului Brătianu-Florica reprezintă, indiscutabil, un bun de patrimoniu național, având o valoare inestimabilă pentru istoria și cultura neamului românesc.

În „Vila Florica”, clasificată drept monument istoric clasa A, își desfășoară activitatea Centrul de Cultură „Brătianu”, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Argeș.

În anul 2013 imobilul și terenul aferent au fost retrocedate moștenitorilor Brătienilor, care, prin încheierea unui contract de comodat, au permis Centrului de Cultură „Brătianu” să funcționeze în această locație până la finalul anului în curs. Din păcate, de patru ani, atât Ministerul Culturii și Identității Naționale cât și Consiliul Județean Argeș nu au reușit să-și exercite dreptul de preemțiune în vederea achiziționării „Vilei Florica”, existând riscul ca aceasta să fie vândută unor investitori privați, care să-i ofere o destinație nedemnă de valoarea sa istorică.

Achiziționarea „Vilei Florica” de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, în vederea păstrării sale în patrimoniul național, este imperios necesară.

Trecând peste orice fel de orgolii politice trebuie să aprobăm acest demers deoarece conacul Brătianu-Florica nu este extrem de important numai pentru județul Argeș sau pentru Partidul Național Liberal, ci pentru întreaga națiune română.

La Florica s-a scris istorie românească, balcanică și europeană iar, în perspectiva aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, cumpărarea conacului de către Minister va constitui cel mai potrivit omagiu care poate fi adus familiei Brătianu.

Pe de altă parte se va elimina astfel riscul ca acest ansamblu istoric și cultural să ajungă în starea de ruină în care, din păcate, se găsesc alte clădiri cu valoare istorică din județul Argeș, cum ar fi conacul generalului Ion Perticari din comuna Izvoru, conacul marelui istoric și om politic Gheorghe Brătianu din comuna Rătești, casa liderului ţărănist Ion Mihalache din comuna Dobrești sau cea a marelui scriitor Liviu Rebreanu din Valea Mare, orașul Ștefănești.

Având în vedere cele prezentate anterior, Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal va vota pentru adoptarea Proiectului de Lege privind achiziționarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu-Florica („Vila Florica”), situat în localitatea Ștefănești, județul Argeș, de către Ministerul Culturii, iar eu, ca deputat de Argeș, cu atât mai mult susţin această iniţiativă.

Vă mulțumesc!”, transmite deputatul PNL Dănuţ BICA.

„Vila Florica rămâne în circuitul public cultural datorită deputatului Mircea Drăghici

Proiectul de lege privind achiziţionarea domeniului Vilei Florica a fost adoptat astăzi în Camera Deputaților, for decizional. Conform actului normativ, Vila Florica și terenul aferent vor fi achiziţionate din fonduri de la bugetul de stat, iar reprezentanții  Ministerului  Culturii şi Identităţii Naţionale în parteneriat cu CJ Argeș sunt autorizați să realizeze procedura de achiziţie.

Centrul de Cultură Brătianu îşi va desfăşura, în continuare, activitatea în Vila Florica, care va intra în administrarea Consiliului Județean Argeș după achiziție. După ce a convins membrii Comisiei pentru  cultură, arte şi mijloace de informare în masă să dea avizul pozitiv pentru proiectul de lege, Chestorul Camerei Deputaților Mircea Drăghici a făcut demersuri în Biroul Permanent pentru ca proiectul să intre pe ordinea de zi de astăzi.

„Astăzi este o zi istorică pentru Argeș pentru că am reușit, în plenul Camerei Deputaților, să asigurăm un viitor în care domeniul care simbolizează cel mai mult familia Brătienilor să rămână în circuitul public. Vila Florica nu a fost doar casa acestei mari familii cu o contribuţie majoră la înfăptuirea României moderne şi a României Mari, la dezvoltarea istoriei, culturii şi spiritualităţii româneşti, ci și locul unde au fost luate decizii politice majore. Acum, după ce va reveni în domeniul public, este asigurată conservarea, restaurarea, păstrarea şi promovarea valorilor culturale locale și naționale așa cum, de altfel, și-ar fi dorit și Brătienii și cum au spus că își doresc și moștenitorii lor.

„Am dovedit că suntem o echipă puternică. Administrația locală și județeană, parlamentarii PSD și administrația centrală am susținut permanent că Vila Florica este un bun național și trebuie să rămână astfel.  Vreau să le mulțumesc colegilor noștri din PSD și tuturor parlamentarilor care au înțeles importanța rămânerii Vilei Florica în circuitul public cultural și au votat în favoarea acestui proiect de lege fără să mai țină cont de orgoliile și ambițiile politice. Este o parte din efortul nostru la contribuția Argeșului în perspectiva Centenarului. Am convingerea că președintele Klaus Iohannis va promulga cât mai rapid legea, pentru ca procedurile care trebuie îndeplinite să fie finalizate într-un termen cât mai scurt”, a declarat deputatul PSD de Argeș Mircea Drăghici.”, este comunicatul transmis de Cabinetul Parlamentar al parlamentarului PSD Mircea Drăghici.

Andrei Gerea, vicepreședinte ALDE precizează, tot într-un comunicat de presă că:

„Brătienii au unit din nou Parlamentul României. Legea privind achiziționarea Vilei Florica, adoptată în unanimitate!

Proiectul de lege privind achiziţionarea domeniului Vilei Florica a fost adoptat astăzi în Camera Deputaților, cu unanimitate de voturi.

Conform actului normativ, ansamblul Brătienilor de la Ștefănești va fi achiziţionat din fonduri de la bugetul de stat, urmând ca ulterior Ministerul Culturii și Identităţii Naţionale să îl transmită în administrare  Consiliului Județean Argeș. Acest lucru înseamnă și că Centrul de Cultură Brătianu îşi va desfăşura, în continuare, activitatea în Vila Florica.

Deputatul ALDE de Argeș Andrei Gerea a subliniat importanța deciziei luată în Parlamentul României, dar și faptul că această Lege a Vilei Florica ar putea deveni un precedent care ar putea salva de la dispariție și alte monumente istorice importante pentru România.

“Vreau să salut adoptarea acestui act normativ și să subliniez faptul că prin această inițiativă îmbrățișată de către toți colegii din Parlamentul României Vila Florica este salvată și redată istoriei acestei țări. Este o inițiativă la care s-a muncit ani buni, dincolo de această lege. S-a încercat securizarea Vilei Florica din punct de vedere administrativ pentru a nu avea aceeași soartă pe care au avut-o și alte clădiri emblematice pentru istoria și cultura românească, adică să dispară.

Revine onoarea unui guvern social-liberal să achiziționeze Vilei Florica și este foarte bine că au fost alocate fondurile necesare și că s-a înțeles importanța acestui loc din istoria României. Salut munca depusă la Comisia de cultură unde a fost dat aviz favorabil. Adoptarea acestei legi este și un exemplu pe care aș dori să îl revăd de mai multe ori în Parlament. Să ne dăm mâna atunci când este vorba despre valorile acestei țări și să mai renunțăm la atitudinile sterile și politicianiste prea dese din cadrul dezbaterilor”, a declarat vicepreședintele ALDE Andrei Gerea, chestorul Camerei Deputaților.

Camera Deputaților este for decizional, legea urmând să ajungă la promulgare de către președintele statului”.

Nici Consiliul Judeţean Argeş nu a rămas mai prejos şi a transmis rapid un comunicat de presă cu privire la subiectul zilei în Argeş:

„Vila Florica rămâne în patrimoniul Consiliului Județean Argeș. Astăzi, miercuri, 11 octombrie 2017, plenul Camerei Deputaților a votat Legea privind achiziționarea Ansamblului Conacului Brătianu (Vila Florica) de la Ștefănești în care funcționează Centrul de Cultură Brătianu, instituție de cultură a Consiliului Județean Argeș. Conform acestei legi Vila Florica se achiziționează cu bani de la bugetul de stat.

„Argeșul a reprezentat și va reprezenta un  simbol atunci când vorbim de istorie și momentele cele mai importante ale istoriei țării noastre. Un astfel de simbol este Vila Florica știut fiind faptul că familia Brătianu este familia care a întemeiat România modern. Din prima zi a mandatului meu, am făcut tot ceea ce este necesar ca Vila Florică să rămână în patrimoniul județului Argeș. Mă bucur că efortul depus a avut rezultat dorit și că astăzi avem siguranța că Ansamblul Conacului Brătianu – Florica va rămâne în patrimoniul județului nostru. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi în tot acest timp și nu în ultimul rând parlamentarilor care au susținut această inițiativă legislativă” – președinte Dan Manu.

Demersului conducerii Consiliului Județean Argeș i s-au alăturat mai mulți academicieni și oameni de cultură ce au semnat un memorandum de susținere pentru achiziționarea Vilei Florica”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.