În perioada 25 – 31 mai 2019, Direcţia de Sănătate Publică Argeş marchează Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului.

Campania SELIC are loc în fiecare an, în ultima săptămână a lunii mai, și se încheie cu Ziua Mondială Fără Tutun în data de 31 mai. Fumatul este de departe cea mai importantă cauză de cancer care poate fi prevenită.

În perioada campaniei, factorii politici europeni și publicul larg se angajează în diferite activități legate de sensibilizarea cu privire la prevenirea cancerului, accesul la tratament și sprijin pentru pacienții și supraviețuitorii cancerului. Cel puțin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile.

În România, scopul campaniei este să crească nivelul de conştientizare al populaţiei în privinţa modalităţilor prin care putem preveni cancerul, prin intermediul alegerilor pe care le facem.

Sub sloganul „Și cancerul poate fi prevenit!”, campania națională Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului își propune să crească nivelul de conștientizare asupra riscurilor de apariție a cancerului și să promoveze CODUL EUROPEAN ÎMPOTRIVA CANCERULUI, în cadrul tuturor activităților și prin toate mijloacele disponibile.

Tema campaniei pentru anul 2019 este „Tinerii de astăzi previn cancerul prin obiceiuri sănătoase”.

Aspecte cheie despre cancer:

  • 9,6 milioane  de persoane mor prin cancer în fiecare an.
  • Cel puțin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile.
  • Cancerul este a doua cauză de deces în lume.
  • 70% din decesele prin cancer apar în țările slab-spre-mediu dezvoltate.
  • Până la 3,7 milioane vieți pot fi salvate anual prin implementarea cu resurse adecvate  a strategiilor de prevenire, depistare precoce și tratament al cancerelor.
  • Costul economic anual al cancerului este estimat la 1,16 trilioane de dolari.

Date statistice la nivel european, național și județean privind nivelul și dinamica fenomenului

NIVEL EUROPEAN

În Europa se înregistrează 23,4% din cazurile de cancer din lume şi 20,3% din decese, deşi are doar 9,0% din populaţia mondială.

Cancerul reprezintă a 2-a cauză importantă de morbiditate şi deces în Europa, cu estimări ce depășesc 4,5 milioane cazuri noi, peste 2 milioane decese şi circa 13 milioane cazuri prevalente, în anul 2018.

Deși peste 40% din decesele prin de cancer pot fi prevenite, cancerul însumează 20% din totalul deceselor în Uniunea Europeană.

Surse: OMS, https://www.who.int/cancer/PRGlobocanFinal.pdf ; OMS Europa, World Health Organization Regional Office for Europe. European (HFA-DB); http://data.euro.who.int/hfadb/

 NIVEL NAȚIONAL

Număr estimat de cazuri noi în 2018, toate cancerele, ambele sexe, toate grupele de vârstă

Număr estimat de cazuri noi în 2018: 83461

Rata brută de incidență: 426 – 2 la 100.000 locuitori

Rata standardizată de incidență: 222 – 4 la 100.000 locuitori

Număr estimat de decese în 2018, toate cancerele, ambele sexe, toate grupele de vârstă

Număr estimat de decese în 2018: 50.902

Sursa: OMS, IARC Cancer Today http://gco.iarc.fr/today/online-analysis

În judeţul Argeş numărul total de cazuri noi de cancer în 2018 a fost de 1556, în creştere faţă de 2017, când au fost înregistrate 1407 de cazuri noi.

            Prevalenţa cazurilor de cancer a fost în 2018 de 18.844 cazuri, în creştere faţă de 2017, care a fost de 18.072.

            Numărul de decese prin cancer în 2018 a fost de 1301 cazuri.

Creșterea conștientizării și informațiile corecte ne pot împuternici pe toți să recunoaștem din timp semnele de avertizare, să facem alegeri informate pentru sănătatea noastră și să ne contracarăm propriile temeri și concepții greșite despre cancer.

Cunoaște-ți organismul: depistarea precoce salvează vieți. Nu toate cancerele prezintă semne și simptome precoce. Totuși, multe cancere prezintă semne care arată că „ceva nu este chiar bine”; aici sunt incluse cancerele de sân, de col uterin, colorectal, de piele, oral, și unele cancere ale copilului.

Aceasta este important de știut deoarece prin descoperirea din timp, aproape întotdeauna cancerul se poate trata mai ușor sau se poate chiar vindeca. Ceea ce înseamnă șanse mai mari de supraviețuire și de calitate a vieții pentru persoanele diagnosticate cu cancer. Mai mult, recunoașterea semnelor de avertizare precoce în unele cancere este cost-eficientă și nu presupune tehnologii speciale.

Fiecare dintre noi poate fi responsabilizat cu informația corectă despre normalitatea propriului organism și recunoașterea modificărilor și important – cu solicitarea promptă a ajutorului medical profesionist.

Campania națională de celebrare a evenimentului „Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului” îi cheamă pe toţi cei care au ceva de spus despre cum îşi vor trăi tinerii propriile vieţi – părinţi, profesori, profesionişti din sistemul sanitar, decidenţi – să ajute tinerii să facă alegeri sănătoase, alegeri care pot însemna un viitor fără cancer.

25 – 31 MAI 2019

„Și cancerul poate fi prevenit!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.