Românii îi solicită comisarului Hogan: „Subvenții pentru agricultură egale cu cele pe care le primesc francezii”

Europarlamentarul Gabriela Zoană, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din cadrul Parlamentului European, a solicitat imperativ condiții egale pentru fermierii români la fel cu cele oferite restului europenilor.

Într-o alocuțiune adresată luni comisarului pentru Agricultură, Phil Hogan, în plenul Parlamentului European, Gabriela Zoană a susținut necesitatea menținerii bugetului viitoarei Politici Agricole Comune și cei doi piloni:

„Banii din bugetul UE destinaţi agriculturii au transformat Uniunea într-unul dintre cei mai mari producători de bunuri agro-alimentare la nivel mondial, dovadă clară că trebuie să menţinem acelaşi buget PAC și cei doi piloni”.

Totodată, europarlamentarul român a susținut și interesele marilor fermieri pe lângă cele ale micilor fermieri:

„Da, este nevoie de o finanțare orientată pentru fermele mici și mijlocii, dar și fermele mari au nevoie de o finanțare adecvată.

Nu sunt de acord cu plafonarea nivelului subvențiilor şi recomand ideea de a avea o plată redistributivă mai accentuată. Dacă majoritatea statelor membre vor vota pentru plafonare, atunci mă voi exprima ferm pentru plafonare voluntară (N.R. lăsată la nivelul deciziei statelor membre)”.

Gabriela Zoană a atras atenția și asupra nivelului subvențiilor pentru agricultură care se acordă în Uniunea Europeană și a pledat pentru o egalizare a acestora la nivelul tuturor țărilor membre:

„Pe partea de convergență externă, trebuie să ajungem la o egalizare a plăților directe între fermierii europeni.

Raţiunea care a fost avută în vedere la stabilirea cuantumului diferit al subvenţiilor între fermierii europeni, respectiv costurile de producţie diferite de la o ţară la alta, nu mai este de actualitate. Petrolul, utilajele agricole, hrana muncitorilor, pesticidele folosite în agricultură, forţa de muncă, toate au acum aceleaşi preţuri în toate statele membre UE.

Pentru ca fermierii europeni să aibă șanse egale pe piața internă a Uniunii, trebuie ca fermierul român să aibă aceeaşi subvenţie cu fermierul francez, nu jumătate cum se întâmplă astăzi.”, a mai adăugat europarlamentarul român.

În această perioadă se negociază intens la Bruxelles și Strasbourg bugetul pentru viitoarea Politică Agricolă Comună. De succesul negocierilor, la care Gabriela Zoană în calitate de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European depune eforturi susținute, depinde viitorul agriculturii românești după anul 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.