În acest moment, stratul de zăpadă măsurat la stația meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2000 Transfăgărășan, este de 229 centimetri iar riscul de avalanșă este de gradul 4 (mare) la altitudini de peste 1800 metri și gradul 3 (însemnat) sub această altitudine. În continuare toate traseele montane din judeţul Argeş sunt și vor rămâne închise. Pe versanți sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în plăci de vânt de până la 30 de centimetri, peste stratul existent deja care este înghețat, existând toate condițiile alunecării cu ușurință și apariția de avalanșe însemnate cantitativ.
Prognoza meteo pentru următoarele zile este cu precipitații solide abundente ceea ce va duce la menținerea gradului de risc. Nu trebuie neglijat faptul că, până în acest moment, în țară numărul decedaților în avalanșă în acest sezon este de cinci iar în primele zile ale anului am avut și în județul nostru o avalanșă cu doua victime care au fost salvate.
Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont – formând 0SALVAMONT. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, ținând cont că la ora 18:00 este deja întuneric. În afara echipamentului obligatoriu de iarnă (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii noi pentru fiecare participant. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul este indicat să aveţi incălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar și o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. De asemenea, trebuie evitată parcarea sau chiar oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite încărcate cu zăpadă.
În perioada de iarnă, care la altitudini mari durează pana la sfârșitul lunii mai, este necesară o prudenţa mărită pentru a evita situaţiile nedorite.

Director Salvamont Argeș
Ion Sanduloiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.