Asociaţia Oamenilor de Afaceri Argeş a avut iniţiativa consultării a peste 3500 societăţi comerciale din judeţul Argeş, cu privire la plata defalcată a TVA (O.G. 23/2017) şi în urma desfăşurării ultimei şedinţe a Consiliului Director al Asociaţiei, unde am analizat această problemă, am ajuns la următoarea concluzie:

„Plata defalcată a TVA (OG 23/2017 opţională începând cu 1 Octombrie 2017, obligatorie începând cu 1 Ianuarie 2018) – presupune un cost administrativ ridicat (atât la nivelul statului/unităţile de trezorerie, dar mai ales la nivelul contribuabililor) şi nu rezolvă problema evaziunii fiscale la nivel de TVA, cu siguranţă nu a TVA-ului nedeclarat!

Deşi gradul de colectare menţionat este de 75% (conform cifrelor avansate de către oficialităţi) sunt penalizaţi prin măsuri administrative tot contribuabilii bun platnici care-şi declară şi plătesc corect TVA. Prin urmare ANAF-ul ar trebui să întreprindă măsuri în zona celor 25% din sumele necolectate, DAR mai ales în zona sumelor NEDECLARATE (adevărata evaziune fiscală).

Exemple de astfel de măsuri:

– conectarea caselor de marcat electronice la serverele ANAF cât mai curând posibil (TVA nedeclarat);

– întărirea disciplinei fiscale în zona vamală (taxe vamale şi TVA nedeclarat/subdeclarat);

– extinderea domeniilor de aplicare a măsurilor de simplificare TVA (taxare inversă în RO);

– chiar şi creşterea cotei de TVA cu 1 pp ar fi mult mai puţin costisitoare din punct de vedere administrativ (atât la nivel de ANAF, cât şi la nivel de mediu de business) dacă această măsura ar fi văzută ca o măsură echivalentă pentru creşterea sumelor încasate de către bugetul de stat.

Solicitări: anularea OG 23/2017 sau respingerea ei de către Parlament în această sesiune de toamnă.”

Consiliul Director al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Argeş.

Foto sursa google.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.