Procurorii au reînceput exterminarea „termitelor” de pădure

În această săptămână, miercuri, 12.10.2016, oamenii legii au reuşit să mai destructureze un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, tăiere de arbori şi furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea şi dare de mită.

În urma a 72 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Argeş, Constanţa, Vâlcea, Teleorman,diicot Maramureş, Gorj, Hunedoara, Sibiu şi Alba, fiind găsite şi ridicate documente contabile, 5 laptopuri, 6 HDD-uri, suma de 362.335 lei şi 7.600 euro, bijuterii din aur 100 de piese şi 5 ceasuri din aur.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Piteşti au fost aduse, în vederea audierii,  un număr de 30 de persoane, iar 3 persoane au fost reţinute. În timp ce pentru alte 12 persoane, procurorii DIICOT au luat măsura controlului judiciar.

Astăzi urmând, ca instanţa, să decidă dacă cei trei bărbaţi reţinuţi pentru 24 de ore vor primi mandate de arestare preventivă pe 30 de zile.

„În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 201, suspectul C. V., administrator al unei societăţi comerciale care avea ca obiect principal tăierea şi rindeluirea lemnului a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni. La grupul infracţional organizat au aderat mai mulţi angajaţi ai societăţii comerciale administrate de către suspect precum şi alte persoane ce au avut şi/sau au relaţii comerciale cu respectiva societate.

S-a reţinut că în perioada 2014 – 2016, suspectul C. V. a coordonat activităţile infracţionale desfăşurate de către membrii grupului infracţional organizat, referitoare la tăierea fără drept de arbori, la sustragerea de material lemnos, la transportul, la primirea materialului lemnos, la prelucrarea materialului lemnos, la valorificarea materialului lemnos, la vânzarea utilajelor, a cherestelei, precum şi la însuşirea de sume de bani din gestiunea societăţii comerciale.

Activităţile infracţionale au fost desfăşurate de către angajaţii societăţii sub coordonarea administratorului, în funcţie de activitatea pe care o desfăşurau în cadrul societăţii.

În cazul tăierilor ilegale, suspectul C. V. le trasa sarcini echipelor de exploatare în sensul ascunderiicioate (7) urmelor de tăiere ilegală (folosirea vopselei de culoare roşie ce trebuia aplicată pe alţi arbori, după ce arbori anterior semnaţi de către organele silvice erau tăiaţi, scoaterea cioatelor aferente arborilor tăiaţi ilegal).

Ulterior lemnul era prelucrat în cadrul unei fabrici din judeţul Vâlcea şi apoi transportat  în Portul Constanţa pentru export către ţările arabe.

Din punct de vedere contabil, cheresteaua a fost subfacturată în cadrul unui circuit format din 4 societăţi comerciale, diferenţa de bani nefiscalizată fiind însuşită de către membrii grupului infracţional.

De asemenea, anumite societăţi din cadrul circuitului economico-financiar au beneficiat şi de sume foarte mari, cu titlu de rambursări de T.V.A..

Prejudiciul cauzat numai pentru un an din perioada investigată, a fost stabilit la o valoare de aproximativ 4.000.000 de euro.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost desfăşurată cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

La activități au participat și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Argeș, Vâlcea, Alba, precum și jandarmi.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, se mai precizează în comunicatul DIICOT.

AICI VIDEO!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.