Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) la un exemplar de porc mistreţ descoperit într-o pădure, pe raza Fondului de Vânătoare  nr.18 Râul Târgului, din comuna Lerești.

Prefectul Emilian Dragnea a convocat astăzi o şedinţă a Centrului Local de Combaterea a Bolilor la Animale (CLCB) pentru a adopta planul de măsuri specifice acestei situaţii.

A fost delimitată zona afectată pe o rază de 13 km, după cum urmează:

  • Zona infectată: Fondul de vânătoare nr.18 Râul Târgului, nr.22 Rucăr
  • Zona tampon: localitățile Sătic, Rucăr, Pojorâta.

În această zonă afectată, au fost adoptate măsurile, conform legii:

– Se va realiza o catagrafiere cu efectivul de mistreţi pe fiecare fond de vânătoare.

– Se vor vâna integral mistreţii prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, prevenind astfel răspândirea bolii.

– Porcii se vor neutraliza prin îngropare.

– Se vor recolta probe de la porcii mistreţi împuşcaţi , bolnavi  sau morţi de către medici veterinari sau de către personalul tehnic al gestionarilor fondurilor de vânătoare.

– Se vor institui patrule de către paznici de vânătoare pentru a depista eventuale cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate printre porcii mistreţi.

– Se vor pune sub supraveghere exploataţiile de suine. Animalele vor fi ţinute în adăposturi dotate cu dezinfectoare.

– Vor fi verificate terenurile pentru a identifica plantele atinse sau consumate de porci mistreţi. Acestea vor fi neutralizate.

De asemenea, pentru prevenirea răspândirii bolii, se vor efectua verificări de poliţişti, efective de jandarmi şi angajaţi ai DSVSA Argeş.

Având în vedere evoluţia alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Argeş, Instituţia Prefectului face un apel către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate măsurile impuse de autorităţile competente.

Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.